DRAMA ViLAYETi LiSE KÖYÜNDEN GELMisiZ ORHAN ÖZMADENCi AgABEYLE SOHBET

ORHAN ÖZMADENCi "1930 dogumluyum. "Kirklareline Drama Vilayeti Lise köyünden 1925 yilinda gelmisiz". Yayla ve Demirtas mahallesinde her evde su kuyulari vardi. içme suyunu mahalle çesmelerinden temiz ederdik. Su kuyularinin 25-30 metre bir derinligi vardi. Yemeklerden sabah çorbasi olarak tarhana çorbasi içilirdi. Mantilar, pide dedigimiz börekler yapilirdi. Pirasali, ispanakli, pirinçli, eksimikli olurdu pideler. Pomak Türkleri kaçamagi çok severler.
Çocuklarim Erkan-Sabri-Ersin-Metin Özmadenci olmak üzere dört oglum var.
Evde 7-8 tane sarap fiçisi vardi. Her fiçiya 50 teneke bugday konurdu. Bu sarap fiçilari evin arka tarafindaki magazada dururdu. Eski evi yiktim. Yeniledim.
Asik Ali Tanburcu Dibek kahvesine çikardi. (Dibek kahvesi Otobüslerin kalktigi, Pasa Çesmesine çikarken yol kenarindaydi)
24 Nisanda evliligimin 58. yilina girecegim. 24 Nisan 1949 günü Cumhuriyet Bayraminda en yasli evli çiftler yarismasi yapiliyormus. Gazetede okudum. Bizim burada da böyle bir yarisma yapilabilir.
1951-53 yillarinda Büyükçekmece Mimar Sina köyünde askerdim. 18 ay tabur yaziciligi yapmistim.
Çocukluk yillarim 2. Dünya Savasi Yillarinda...
Baban irfan Demiraco, Salih Kutarla beraber Aksam, Cumhuriyet, Sonposta gazeteleri satmistik.
Teyfik Fikret Okulundaki ögretmenim meshur Kemal Tanyolaç ögretmendi. Okul müdürü Hayri Gür'dü. Ögretmene saygi vardi.
Bir kahveye bir polis veya komser girse herkes ayaga kalkar saygi yapardi. Artik böyle güzel saygilar kalmadi...
Adnan Menderes'i, Celal Bayar'i, ismet Pasa'yi, Süleyman Demirel'i Kirklareli'ne gelen pek çok siyasetçiyi görmüstüm.
Eski paralar On para, 20 para, 100 para, 5 kurus vardi. 10 kurusa manda gözü derlerdi. 100 para=2,5 kurustu.
40 para=1 kurustu. 1 kurus=100 santimdi. Zahire Borsasinda bugdayin fiati santimle arttirilirdi" dedi Orhan Özmadenci agabey.
Önadim Gazetesini, ulusal medyayi hergün ögretmenevinde okur. Emekli ögretmen oglu Ersin Özmadenci sevdigimiz bir ögretmen arkadasimizdir. Yine Metin Özmadenci de eski çok çaliskan saygili bir ögrencimdir.
Yayla Mahallesinde Türk Ocagina kadar olan evler Sit alani içindeymis. Bu eski tarihi dekor yikilip gidiyor. Vikayet, Belediye ve mülk sahipleri beraberce bu mekana sahip çikip restore çalismalari bir türlü yapilamadi. Tarihi Vali Faik ilkögretim bir yanginla ahsap bölümleri yandi. Dört duvari ayakta kaldi. Eski hale birgün mutlaka getirilecektir. Sanki bir tarih ve anilarimiz yandi...
Yalçin Esiyok, Recep Peran, Hasan Öztürk, Nazif Karaçam'la beraber Demirtas, Yayla eski tarihi evleri konusmustuk.
Bahçeli ahsap evler anilarimizda yasiyor. Bir siir gibidir eski anilarimiz...Bende eski, bahçeli bir evde dogmustum...Bahçesinde kuyusu, asmasi ve bir odunlugu vardi. Yagmur yagdiginda kirik kiremitler arasindan yagmur suyu akardi. Annem dört-bes yere küçük legenler koyardi. Her ilkbaharda büyük saganligi deniz rengine boyardi...Mart dokuzunda renkli yumurtalari ve tozsekerli kurabiyeyi hala hatirlarim. Kirlardan gelincikler toplar surup yapardim...
Eski bakkal arkadasim Savas Güler'le Sinema Sanatinin önemini konustuk. Bu konuda güzel bir sinema filmleri arsivi vardir. Yazilarimin kitaplastirilmasini istedi. Sponsor sorunum var dedim.
SEVGiLER...
selahattindemiraco@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol