DEMLENMİŞ SÖYLEŞİLERLE LÜLEBURGAZ GEZİ NOTLARIM

Öğretmenlik kutsal bir meslek olup halkını seven öğretmenler topluma hizmet etmekten mutluluk duyarlar. Lüleburgaz Tic. ve San. Odası ilkokul müdürü Alaettin paşaya 18.02.2013 günü "Dedeler nereden gelmişler, okul ne zaman yapıldı?" dedim.
Alaettin Paşa: "Okulumuz 1998 yılında Lüleburgaz Ticaret ve Sanayi odası tarafından kuruldu Tic. ve San. Odası Başkanı Naci Çarıkçıydı. 1978 yılında Bulgaristan Eski Cuma'dan Lüleburgaz'a geldik" dedi. Trakya'da Balkan muhacirleri yaşıyor. Öğretmenlere saygım büyüktür. Lüleburgaz Şaban Övünç ilk ve ortaokul müdürüyle sohbet ettik. HAMDİ ÖZTURGUT: "Lüleburgaz'ın Karaağaç köyündenim. Balkan savaşından önce ve sonra Balkanlardan gelenler köyde yaşıyor. Okulumuzda 'Ritm sınıfı' açmıştık. Öğrencilerimiz Okan Temizle beraber Kırklareli'nde güzel bir konser vermişlerdi. Bu yıl Halk oyunları çalışıyoruz. Halk oyunları ekibini Bircan Koral çalıştırıyor" dedi. Romanların bulunduğu mahallelerdeki okullarda Ritm kursları yararlı oluyor. Sanatçı ruhu her milletin benliğinde vardır. Eskiden köy düğünlerinde, mahalle düğünlerinde davul ve zurnaları çalan ustalar vardı. Kırklareli'nde Hasan Usta, Ömer Usta, Kara Hüseyin Iğnalı gibi… Kırklareli Halk Oyunları ekiblerini çalıştıran usta öğreticiler var. Birol Şahiner, Kemal Gideroğlu gibi… Kadınlara ince çalgılarla harika düğünler yapılırdı. Rahmetli babam bir gün sofrada yemek yerken "Kadınlara gökte düğün var. Gider mi siniz? Deseniz, hepsi evet derler" demişti. Babalara saygı büyüktü. Anneler merhametin, şefkatin adresiydi.
Lüleburgazlı eski Kırklareli Milletvekili Gürcan Ersin'e arada uğrar sohbet ederiz. Gürcan Ersin: "Trakya'yı çok severim. Trakya ile ilgili araştırma yazıların çok kıymetli" demişti. Kışın Lüleburgaz Belediyesinin Buz pateni etkinliğine katılan çocuklar çok neşeliydi. Yılbaşı ağacı çocuklara gülümsüyordu.
"Kentler Bilgi, Kültür Sanat Üretir"… Bu güzel söze selam dururum. Sanat Her şeydir. Halkın, insanın mutluluğudur. Sanata saygı     erdemliktir. Lüleburgaz Trakya Birlik Yağlı Tohumlar Kooperatif Başkanı Rahim Kurt'tur. Çok efendi bir insan. Kooperatif müdürü Mustafa Kafalı'ya, "Dedeler nerden gelmişler?" diye sordum. MUSTAFA KAFALI: "Dedeler Yunanistan'ın Dedeağaç şehrinden gelmişiz" dedi. Trakya'yı söyleşilerle, gözlemlerimle anlatmaya çalışıyorum. Yıllarca genel tarihin konularını öğrencilerimize anlattım. Öğrenciler bizim kızımız, oğlumuzdur. Öğrenciye, insana saygı halkımıza saygıdır. Eski adamlar çocuklarını okutmak için büyük gayretin içindeydiler.
İlkbahar günlerinin güneşli, yağmurlu anlarında eski bahçelerde bademler, erikler, zerdali ağaçlarının dalları çiçek çiçektir. En güzel şiiri yazıverirler.
Kırklarelili arkadaşım Yaşar Tokgöz Küçük Mustafa Köfte Lokantasını 2012'de açmış. Kasap köfte, Tekirdağ köftesi, Kırklareli köftesi… Burhan Öçal'ın babası Sinemacı Mehmet Öçal'ın Kırklareli Çukur çeşme sokak sonundaki MAVİ KÖŞE lokantasının meşhur köftesi nefisti. Arada oraya takılırdık. Oğlu Orhan Öçal çok samimi arkadaşımızdı. Yılbaşında Orhan Öçal, " Bizde toplanalım." derdi. Neşeli gençlerdik. Arkadaşlığa büyük önem verirdik. Trakyam seni seviyorum. Sonsuza kadar kalbimdesin. Yaşam Koçu Hasan Çakır'ın dükkânında Singapur'un tarihi su kenarındaki bir köyün fotoğrafı müthişti. Fotoğrafçılık  bir sanattır. Lüleburgaz Yeşilova Gençlik spor 1965 Futbol Takım fotoğrafını Yeşilova Dekorasyon'u dükkânın da gördüm. Eski Futbol günlerimiz otantikti…

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol