Doğal Yaşamı Koruma Vakfı(DAYKO) Istrancala ormanlarının yaşam gücünü tehdit eden etkenleri açıkladı.
Tehditlerin haritasını oluşturan vakıf yaptığı açıklamasında; “Dayko üç yıl süren bir çalışma sonunda Istranca ormanlarının yaşam gücünü tehdit eden ve doğrudan su kaynaklarının yok olmasına neden olan tehditleri riskler halinde haritalandırdık.
Çıkan risklerin çevresel etkileri Istranca Ormanlarında yüze 20 lik bir azalma oluşacağı göstermektedir. Buda doğrudan su kaynaklarını etkileyerek yüze 80 gibi sularda azalmalar yaşanacaktır. Istrancalardaki taş ocağı terörü bütün ormanların su kaynakları üzerinde yerleşmiş su kaynakların can damarlarını kesmektedir.
Nükleer santral Termik santraller projeleri tamamen su kaynakları üzerinde projelendirmekte. Istrancalarda 1.600 adet kurulmaya devam eden Rüzgar Enerji Santralleri yoğun bir şekilde ağaç katleden yatırımlar şekline dönüşmüştür. 2016 Yazında bunun ilk belirtilerinde su kaynaklarında kuruma derelerde sığlaşma ve debi düşüklüğü balıkların telef oluşu ile birlikte göl ve göletlerde büyük kuraklıklar yaşandı. Tüm bunlar yetmiyormuş gibi Istrancaların başına bela olan Türk Akımı Rus doğal gazı projesi Istrancaların ekolojik dengesine büyük darbe vuracak.
İstanbul da 3. Havalanı için kesilen ağaç sayısının kat kat ağaç kesileceği Istrancalarda olumsuz yaşamın ilk etkileri su kaynaklarında görülecektir. Istrancalar’da yılın 9 ayında kuzey rüzgarları eser. Kuzey rüzgarları tıpkı musonlar gibi bıraktıkları serpintilerle oluşan yoğunlaşmayı transfer ederek milyonlarca insanın ve canlının yaşam kaynağı olan Istrancalar İstanbul’un tek klima kapısı, oksijen deposu ve Trakya’nın akciğerleridir.
Trakya'nın bütün su kaynakları dereler nehirler ıstrancalardan çıkar” ifadelerine yer verildi.
Çabalarını kendini tekrar olarak görüyorum. Havanda su dövmeye ısıtıp ısıtıp bir yemeği pişirmeye döndü olay. Bence Göksal Çidem gibi değerli biri gitti Dayko bu yörede eski etkisini yitirdi.