Cumartesi pazarında domates krizi

Meteoroloji Müdürlüğünün yaptığı kış uyarısının ardında Kırklarelili pazarcı esnafı sabaha tedirgin bir şekilde uyanmıştı.
Bayram sonrası durgunluk kar sonrası durgunlu ve en son yılbaşı sorası durgunluk yaşayan pazarcı esnafı kış durgunluğunu da yaşayacak mıyım diye uyandı. Akşam üzerine kadar yazdan kalma bir Ocak günü ile karşılaşan esnaf ve Kırklarelilinin keyfine diyecek yoktu.

Avrupa'da yapılacak olan domates festivaline gönderilen tırlar dolusu domates nedeni ile Cumartesi pazarında yok satan ürünlerin başında domates gelmekteydi. Domates festivali nedeni ile satoklarında ki domatesleri kaptıran hal idarecileri trakya genelinde kısmi bir domates krizinin yaşanmasında neden oldular. Sadece bir kaç tezgahta bulunan domatesler ise kilogram fiyatı olarak 4 TL ye satılmaya çalışıldı.
Trakyanın şu an itibari ile en büyük ve en çok sıcak paranın döndüğü Kırklareli pazarları hem Kırklarelili esnafın hemde etraftaki illerin pazarcılarının hedefi olmuş durumda. Yerli esnafın yanına eklenen yabancı esnaf ve bunlara ek olarak ta büyük marketlerin Çarşamba ve Pazar günleri yaptıkları promosyınlar pazarcıları toptan çileden çıkartmış durumda. Pazarcı esnafı haklarının korunulmadığını belirterek bundan 5 yada 10 sene sonra pazarcılık diye bir şey kalmayacak dediler. Tatil günlerinde evlerinden alışveriş için çıkan vatandaş ise domatezin olmadığını ve bazı sebze-meyve ürünlerinde fiyat artışı oldğunu görünce çileden çıktı.
Kışlık ayakkabı ve botlar
Cumartesi pazarında
Kış mevsimi ile birlikte pazarcı esnafı da kışlık ayakkabı ve botların satılşarını gerçekleştirmeye başladılar. Değişik renk ve modeller ile Cumartesi pazarında vatandaşlara hizmet veren pazarcı esnafı yaptığı satışlardan memnun kaldı. Fiyatların uygun olmasından dolayı kışlık ayakkabı ve botlara ilgi gösteren vatandaşlar bütçelerine uygun şekilde alışverişlerini yaptılar.
"Büyük marketler önümüze geçiyor"
Meyve ve sebze satan esnafımızın en büyük sorunları arasında ilimizde bulunan büyük marketlerin ürünleri piyasadaki fiyatların çok çok altında satmaları geliyor. Büyük marketler ucuz fiyatlarla sattıklari ürünleri ile pazarcı esnafının işlerine engel olurken bu durumdan en fazla meyve ve sebze satan esnaf zarar görüyor. Esnaf konuyla ilgili olarak "Büyük marketler her gün tonlarca ürün alarak vatandaşların satışına sunuyor. Bu durum bizleri son derece kötü etkiliyor. Çünkü bizlerin böyle bir şansı yok. Bu hafta aldığımız ürünleri o gün içerisinde satmamız gerekiyor. Ancak büyük marketlerdeki durum çok farklı. Ürünlerini satamasalar bile derin dondurucu dolaplarda muhafaza ediyorlar. Daha sonra ise ürünlerini bizlerin verdiği fiyatların çok altında satışa sunuyorlar. Haliyle vatandaşımızda büyük marketlerden ürün almayı tercih ediyor.
Bizler bu durumun düzelerek, marketler ile pazarcı esnafının ürünleri arasındaki fiyat farkının giderilmesini istiyoruz" dediler.
Kalabalık pazarın patronları onlar
Son zamanların mesleği olarak bilinen ve artarak devam eden bir artış eğrisi içerisinde bulunan aktarlar şehir merkezlerinde ki yerini aldı alalı ev hanımlarının ottan ve doğadan beklentileri de artmış durumda. Özellikle obezite sonrası diyet, şeker hastaları, kalp ve solunum problemleri, soğuk algınlığı gibi önemli rahatsızlıkları bulunan         vatandaşların köylerden gelen bu çiçek çaylarını talep etmeleri köylü pazarcısının da yüzlerini güldürüyor.
Son zamanlar da şehir merkezlerinde artan aktarlar dükkânlarında bekleye dursunlar yıldız dağlarından toplanıp gelen ürünler ise Kırklareli vatandaşı tarafından kapışılıyor.
Kırklareli'nin pazardan alışveriş etmeyi seven şanslı insanları için bulunmaz bir nimet diyebiliriz. Bu getirilen gıda ve içeçek türü çaylar arasında dikkat çeken diğer gıda ise pekmez kilogram fiyatı olarak 6 TL'ye satılan pekmezi satan vatandaşlarla yaptığımız konuşmalarda Kırklarelili ev hanımlarının devamlı müşterileri oldukları belirttiler.
Meyveler en gözde ürün
Meyvelerin arasında beklide meyve denildiğinde en zor aklımıza gelen meyvelerin başında geliyor ayva. Uzmanların yaptıkları açıklamalara göre meyveler arsında en temel organlarımızda oluşabilecek ciddi rahatsızlıkların önlenmesinde en temel vitamin deposu olarak ayva gösteriliyor. Çarşamba  pazarında kilosu 1 liradan satılan ve akşam saatlerine doğru Kırklareli ev hanımları tarafından tüketilen ayvalar yakın bir zamanda evlerimizde sabah kahvaltı sofralarındaki yerlerini almaya başlayacak. Ayrıca haftalardır fiyatında ciddi düşüşler gözlenen muzda 2,5 TL kilogram fiyatı ile kapışıldı. Diğer kış meyvelerinde ise mandalina ve portakal kilogram fiyatı olan 2 TL'den alıcı buldu.
Kahvaltılıklar sabah erken saatlerden itibaren talep gördü
Kış mevsiminin en çok talep edilen mutfak ürünleri olan bakliyatlar Kırklarelili hanımlarında gözdesi durumundaydılar. Pazarcı esnafı tarafından 1 kilogramlık paketler halinde hazırlanmış bakliyat ürünleri uygun fiyatları ve kış mevsiminin gerektirmesinden dolayı ev hanımlarının ve evde yaşayan üniversite öğrencilerinin gözdesi oldu. ayrıca kahvaltılık ürünleri satan tezgah önleri de istenilen ve beklenen hareketliliğin geldiğinin sinyallerini verdiler. Özellikle peynir ve zeytin satışında beklenen rakamlara ulaşıldığı Çarşamba pazarında peynirin fiyatı 5 TL zeytinin fiyatı ise 4 TL den başladı herkesin bütçesine kadar bir çok çeşidi bünyesinde bulunduran kahvaltılık tezgahları ilgilileri kendine çekmeyi başardı.
Hamsi ve istavrit yalnız kaldı çeşitler tezgahlardan kalktı
Balık tezgâhlarındaki hareketlilik ise balık sezonun başlamasının ardından ara vermeden devam etmekte özellikle hamsi ve istavrit tezgâhlardaki yerini ve fiyatını hiç değiştirmedi Karadeniz palamudun tezgâhlara vedasının ve fiyatının artmasının ardından tek kalan hamsi ve istavrit pazarcı esnafının ilgi odağıydı. Kilogram fiyatı olarak 4 TL ve 5 TL'ye satılan hamsi ve istavrit akşam yemeği için ev hanımlarının torbalarında eve doğru yola çıktı.
2013 yılının ilk Cumartesi pazarında daha çok maddi kaygılardan oluşan konuların hem pazrcı esnafı hem de kırklarelili vatandaş tarafından dile getirilmesi ileriye dönük hiçte iyi sinyaller vermedi. Pazarda yaşanılan yoğunluk domatesin olmamasından mütevellit büyük marketlere doğrı kaydığı     gözlemlendi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol