Bazi okul malzemelerinin uçucu madde içerebildigini belirten Kirklareli Il Saglik Müdürü Dr. M. Mustafa Saymaz, ileride çocuklarin madde bagimlisi olmasinda bir basamak teskil edebilecek bu maddelere karsi anne ve babalarin dikkatli olmasi, saticilarin ise bu türden ürünlere karsi alicilari bilgilendirmesi gerektigini söyledi.
Okullar açilirken uçucu maddelere karsi anne-babalara uyarilarda bulunan Il Saglik Müdürü Dr. M. Mustafa Saymaz, çocuklarin uçucu maddelere karsi korunmasi gerektigini belirtti. Yazili bir açiklama yapan Dr. Saymaz, "Anne babalar çocuklarina aldiklari okul malzemelerinin uçucu madde içermemesi hususunda dikkat etmelidirler. Saticilar uçucu içeren ürünler hakkinda alicilari bilgilendirmek zorundadirlar. Bu ürünler hem çocugunuzun sagligina zararli, hem de ilerde çocugunuzun madde bagimlisi olmasinda bir basamak olabilir" dedi.
5898 sayili Kanun ile uçucu madde içeren; su bazli olmayan yapistiricilar, tiner ve boya incelticiler, cila ve boya çikaricilar, maket yapistiricilar, sprey boyalar, kokulu silgiler, isaretleyici kalemler, oyun hamurlari, uçan balonlar ve uçucu madde ihtiva edebilecek diger kirtasiye ürünlerinin çocuklara satilmasi ile egitim ve ögretim faaliyetlerinde kullanilmasinin yasaklandigini kaydeden Dr. Saymaz, ayrica söz konusu Kanun ile ürünlerin ambalajlarinda ve satis noktalarinda gerekli uyari yazilarinin bulundurulmasi gerektigi, bu tarz isyerlerinde 18 yasindan küçüklerin çalistirilmasi da yasak kapsamina alindigini vurguladi.
Bu türden ürünlerin satildigi yerlerde yeterli havalandirmanin saglanmasi ayrica ortami etkilemeyecek kapali ambalajlarda satilmasi gerektigine isaret eden Dr. Saymaz, bu ürünlerin satilmasinin yasak oldugu 18 yasindan küçük çocuklara, akil hastalarina veya uçucu madde kullananlara verilmesi durumunda TCK'nin 194. Maddesi kapsaminda 6 aydan 1 yila kadar hapis cezasina çarptirilabilecegini dile getirdi.
Kanun kapsaminda bu maddeleri içeren ürünlerin egitim-ögretimde kullanimina sinirlandirma getirildigini, de animsatan Il Saglik Müdürü Dr. Saymaz, açiklamalarina söyle devam etti;
"Bu çerçevede okul idarecisi ve ögretmenlerde ögrencileri ve velileri uygun bir sekilde bilgilendirmeli ve okullarda bu maddelerin kullanilmasina izin vermemelidirler.
Basta çocuklarimiz olmak üzere toplumumuzun sagliginin tehlikeli ve bagimlilik yapabilen maddelerden korunmasi ve ilgililerin yasa ile belirlenen cezai müeyyidelere maruz kalmamasi için belirtilen hususlara uyulmasi önem arz etmektedir.
Unutmayalim, uçucu madde bagimliligi ile mücadelede en iyi yöntem; bu maddelerden özellikle çocuklarimizi uzak tutmaktir."
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol