Çocuklara toprağın değeri anlatıldı

Toprak Bayramı etkinlikleri kapsamında, sabah saatlerinde yapılan çelenk bırakma ve Vali Mustafa Yaman'ı ziyaretin ardından, öğleden sonra İstasyon Mahallesi'nde yer alan Gazi Mustafa Kemal İlkokulu öğrencilerine toprağın değerini ve toprağı koruma yöntemlerini anlatan bir sunum yapıldı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Kırklareli İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen etkinlik çerçevesinde Gazi Mustafa Kemal İlkokulu öğrencilerine toprak konulu bir tanıtım filminin gösterimi ile başlayan etkinlik daha sonra Gıda, Tarım ve Hayvancılık Kırklareli İl Müdürü Hakan Keçeci'nin sunumuyla devam etti. Etkinlik sonlanmadan önce öğrencilere toprağın önemi ile ilgili bir yazı, okuma kitabı ve süt dağıtıldı. Gelişecek yeni neslin şu anki öğrenciler olduğundan, bu etkinliğin ve bu bayramın özellikle yeni nesil üzerinde daha etkili ve geleceğe dönük bir düşünce olması kapsamında öğrencilere toprağın kıymeti anlatıldı.
Öğrencilere gösterilen tanıtım filminin ardından sunum yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Kırklareli İl Müdürü Hakan Keçeci toprakların korunması çerçevesinde yapılan Toprak Bayramı etkinliklerinin aslında çok eskiden belirlenmiş olmasına rağmen uzun süredir unutulduğunu ve son birkaç senedir, toprağın önemine vurgu yapmak için yeninden gündeme getirildiğini söyledi. Böyle bir etkinlikte bulunuş olmaktan dolayı çok mutlu olduğunu dile getiren Hakan Keçeci: "1945 yılında devlet büyüklerimiz bir karar almış. Demişler ki topraklarımızı korumak adına bir bayram düzenleyelim. Bunun adını da toprak koruma bayramı koymuşlar. Zamanla bu biraz unutulur gibi olmuş. Geçen yıldan beri 2 yıldır kutluyoruz. Biz Toprak Koruma Bayramı kapsamında etkinlikler düzenliyoruz. Geçen hafta da arkadaşlar zaten bir tarım kampına gittiler ve bir grup öğrencimiz, toprağa tohum nasıl ekiliri ekildikten sonra çıkan tohumlar nasıl değerlendirilir, hayvancılık nasıl yapılır, bunları uygulayarak gördüler. Sütle ilgili genel müdürümüz geldiğinde çok ilginç sorular sorulmuştu. Müdürümüz bile hayretler içinde kaldı. Bir öğrencimiz karton sudan bozulur bu süt karton kutunun içinde nasıl bozulmadan duruyor diye soru sordu. Bunu biz izah ettik bununla da yetinmedik bir grup öğrenciyle birlikte nasıl yapıldığını gidip yerinde inceledik. Orada sütün o ambalajlı kutulara nasıl girdiğini tek tek, aşama aşama gördüler. Seneye de inşallah yine böyle bir kampa katılacağız. Şimdi ben burada size şunu söylemek istiyorum. Gördüğünüz gibi film çok güzel hazırlanmıştı. Her taraf yemyeşil ağaçlık. Biz insanoğlu böyle şeyleri çok severiz. Hiç kimse betondan taştan kayadan hoşlanmaz değil mi? Dolayısıyla bu taşlar kayalar zamanla küçük parçalara ayrılıyor ve sonuçta toprak dediğimiz tabaka oluşuyor. Zaten yediğimiz yiyecekler ve diğer bütün bitkiler o toprakta yetişiyor. Toprağımız olmasa biz onları yetiştiremeyiz. Sonuçta ne olur? Ya dışarıdan getirmek zorunda kalırız ya da aç kalırız. Çöl iklimine sahip olan ülkeler var. Orada ki çocukları görüyoruz. Aç ve sersefil geziyorlar. İnşallah Allah bizi bu zor durumlara düşürmesin. Sizlere burada şu görev düşüyor çocuklar. Bizler artık çocukluk çağını geçtik, büyüdük. Siz yıllar geçince bizim yerimizi alacaksınız. Dolayısıyla şimdiden sizin bu konulara duyar sağlamanız gerekiyor. Geçtiğimiz dönemde daha duyarlı olmanız ve şimdi yapılan hatalara düşmemeniz gerekiyor. Bizlerin sizden istediği bu. Ayrıca Kırklareli'nde bir çoğunuzun uzaktan da olsa en az bir akrabası çiftçilikle uğraşıyor. Bu yüzden toprağın değerini bizden çok daha iyi biliyor insanlar. Bizim ki bir hatırlatmaktı. Bu konuya hassasiyetle eğilmenizi istiyoruz biz büyükleri de uyarın bu konuda" diyerek çocuklara toprağın önemini detaylı bir şekilde anlatarak onlara bu misyonu benimsemelerini tavsiye etti.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol