Çiler “300 Koyun projesi hayvancılıkta çığır açacak”

Ülkemizdeki çiftçilerin büyük heyecan ile beklediği kamuoyunda “300 Koyun” projesi adı ile ses getiren destek projesine başvurular başladı. Başvurular tüm hızıyla devam ederken Adalet ve Kalkınma Partisi Kırklareli İl Başkanı Alper Çiler konu hakkında açıklamalarda bulundu. Projenin destekçisi olduğunun altını çizen Çiler, bu destek ile Türkiye çiftçiliğine büyük katma değer sağlanacağını ve çığır açacağını söyledi. 

Alper Çiler, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen “300 Koyun” projesinin arkasında olduklarını köylü insanına ve çiftçiye büyük katma değer katacağına inandıklarını ifade etti. Çiler, “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın geçtiğimiz haftalarda duyurduğu 300 Koyun projesi, tarım ve havyacılıkta çığır açacağına inanıyoruz. Verilecek koyunlardan Kırklareli Halkımız da faydalanacak ve bu da Kırklarelili hayvancılık ile uğraşan vatandaşlarımız için büyük fırsat” dedi.
“AK Parti hükümeti çiftçilere en çok destek veren hükümet”
Teşviklerden söz ederek, köyden kente göçü önlemek için yürürlüğe konulan teşviklere bir yenisinin daha eklendiğini söyleyen Çiler, “Biz bu projenin sonuna kadar arkasındayız ve takipçisi olacağız. Bizler AK Parti olarak, hemşerilerimin yararına olacak her işte, her projede en ön safta yardıma koşmaya hazırız. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba, hayvancılıkla uğraşan ailelere 300 damızlık koyun, koyunlara bakanlara ise asgari ücret üzerinden maaş verileceğini açıkladı. Sigortasını da devlet yapacak. Yem, ilaç, veteriner eksiği varsa onu da devlet karşılayacak. Sadece köyde arazi tapusunu ipotek olarak alınacak. Bu devrim niteliği taşıyan bir projedir. AK Parti iktidarı döneminde çiftçiye ve hayvancılığa en çok değeri veren hükümet olarak tarihe geçmiştir” ifadelerini kullandı.
“Çiftçilerimizin yüzünü mutlu görmek bizim için yeterli”
Alper Çiler projeye yoğun katılım olduğunu ifade ederek, “Projeye olan başvuru yoğunluğu ne kadar yararlı ve çiftçilerimizin ne kadar arzuladığı bir proje olduğunu gözler önüne seriyor. Çiftçilerimiz “300 Koyun” projesinden yararlanabilmek için çok ciddi bir başvuru yaptılar. Umarım bölgemizden de birçok çiftçimiz bu güzel projeden yararlanır. Bu bizi en mutlu edecek şeydir. Zaten her zaman söylüyorum bizler vatandaşlarımıza hizmet için bu görevlerdeyiz. Çiftçilerimizin yüzlerini mutlu görmemiz bizim için bu projenin başarılı olduğu anlamını taşır. Ben de elimden gelen her şeyi yaparak projenin takipçisi olacağım”
Toplantıya yoğun katılım
Son dönemin en çok merak edilen projesi olan 300 Koyun Projesi’nin bilgilendirme toplantısına Kırklareli üreticileri yoğun ilgi gösterdi. Kırklareli İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü salonunda yoğun katılımla gerçekleşen toplantıda İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ümit Ortan, şu açıklamaları yaptı; ‘’İlgili kuruluş olan TİGEM ve aynı zamanda finans kuruluşu olan Ziraat Bankasıyla ortaklaşa hazırladığımız projeden bahsediyoruz. Proje kapsamında müracaatlar şu an için devam ediyor. Biz de sizleri bilgilendirmek amacıyla buraya kadar zahmet etmenizi sizlerden istirham ettik. Sebebi de şu; doğru bilgileri verelim, sizlerle müracaatlarınızı doğru şekilde gerçekleştirip ve devamında da inşallah ilimizde siz değerli üreticilerimizin bu destekten faydalanmasını talep ediyoruz.
Müracaatlar elektronik
ortamdan yapılacak
Hem koyun keçi yetiştiricileri birliği başkanımız ve oradaki personelimiz ve aynı zamanda bizden il müdürlüğünde kırsal kalkınma ve örgütlenme şubemizde sizlere bu müracaatlar konusunda yardımcı olacağız. Amacımız doğru bilgileri sizlere sunmak. Akabinde sizin müracaatlarınız neticesinde bu destekten faydalanmanız. Süreci ben kısaca bahsedeyim; müracaatlar elektronik ortamda yapılıyor. Bizler sizlere yardımcı olacağız. Hem birliğimizde hem de il müdürlüğümüzde. Bu ön müracaatlar sonrasında tabi ki sizin müracaatlarınız verdiğiniz bilgiler doğrultusunda değerlendirilecek. Bir ön değerlendirme olacak. Sonrasında nihai değerlendirme aşamasında verilen destek sıfır faizli değil. Faiz indirimli bir destek; %75’i bakanlık tarafından finanse edilen ve Ziraat Bankası aracılığıyla siz değerli üreticilerimizin var olan işletme kapasitesini geliştirmesi amacıyla. Yani bu üretimi yapan sürdüren köyünde bulunduğu alanda işletmesi olan, işletmedeki hayvan varlığını arttırmak isteyen ve en önemlisi de bu projenin en önemli kısmı sizlerin sürdürülebilir bir işletme kapasitesine sahip olmanız, gelirleriniz artması. Asıl amaç budur. Bu amaçla da böyle bir kredi desteği diyebiliriz. Bu şekilde sizler hesabınızı ve kitabınızı yapacaksınız. Atıyorum 100 baş anaç koyun alan işletme sahibi isterse bunu 250 başa çıkarmak için 150 hayvan temini konusunda destek alabilir. Bunun yanında işletmenin ihtiyacı olan en büyük gider bakıcı. Bakıcının maaşı ve aynı zamanda çoban yada diğer ismiyle sürü yöneticisinin hem sigortası hem de maaşı konusunda yine sizlere avans desteği verilecek.
Geri ödemeler nasıl
olacak?
Bu destekler sizler tarafından nasıl ödenecek? Ürettiğiniz, yetiştirdiğiniz hayvanlardan doğan kuzuların TİGEM tarafından alım garantisi söz konusu. Burada en önemli çıktı da şu olacak; sizlerin kesmek veya kasaba vermek zorunda kaldığınız dişi hayvanların tekrar üretime kazandırılması. TİGEM tarafından bu hayvanlar sütten kesildikten sonra alınacak. Bu şekilde damızlık niteliği taşıyan hayvanlar sizler birer destek alan damızlık tesisi şekline dönüşmüş olacak.
5 milyon anaç koyun hedefleniyor
Bu şekilde döngü sağlandıktan sonra; 8 yıllık bir periyotta inşallah yaklaşık 5 milyona yakın anaç koyun varlığı düşünülüyor. Bu da sizlerin büyük emek ve gayretleriyle olacak. Yaptığınız iş gerçekten zor bir iş. Kolay değil. Dışarıdan baktığımızda küçükbaş hayvancılığın kolay olduğu ve aynı zamanda herkesin yapabileceği bir iş gibi gözüküyor. Öyle değil. Bu süreçte bizler hem teknik olarak hem de özellikle hayvan sağlığı konusunda her zaman sizlerin yanında olacağız. Bu konuda da desteğimiz sürecek. Diğer yandan işletme kredisi kullanma şansınız olacak bu süreçte’’ şeklinde konuştu.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ümit Ortan, Kırklareli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bülent Oral, İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdür Yardımcısı Funda Eylem Özel ve çok sayıda üreticinin katıldığı Üretici şartlarında sözleşmeli küçükbaş hayvan projesi bilgilendirme toplantısı, Ziraat Mühendisi Ferhan Özer’in sunumuyla devam etti.
Son bölümde ise soru cevap bölümüyle akıllara takılanlar soruldu. Başkan Oral ve Başkan Ortan kurumlarının müracaat aşamasında üreticilere yardımcı olacağını belirtti.
Müracaatlar 2 Mart 2018 tarihinde son bulacak. Başvurular; https://300koyun.tigem.gov.tr yapılabilecek.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol