Taksitli Satış Nedir?
Taksitle satış, satım bedelinin en az iki taksitle ödendiği ve cihazın sözleşmenin düzenlendiği anda teslim edildiği satış türüdür.
Taksitle Satış Sözleşmesinde Bulunması Gereken Asgari Koşullar Nelerdir?
"Tüketicinin ve satıcının isim, unvan ve açık adresleri,
"Cihazın TL olarak vergiler dahil peşin satış fiyatı,
"Vadeye göre faiz ile birlikte ödenecek TL olarak toplam satış fiyatı,
"Faiz miktarı, faizin hesaplandığı yıllık oran ve sözleşmede belirtilen faiz oranının %30 fazlasını geçmemek üzere gecikme faiz oranı ve peşinat tutarı,
"Ödeme planı,
"Tüketicinin (borçlunun) temerrüde düşmesinin (borcunu ödememekte direnmesi) hukuki sonuçları,
Tüketicinin Taksitli Satışlarda Diğer Hakları Nelerdir?
"Satıcı, sözleşmenin bir suretini tüketiciye vermek zorundadır.
"Sözleşmeden ayrı olarak senet düzenlenecekse, bu senet her bir taksit ödemesi için ayrı ayrı olacak şekilde nama (tüketiciye) yazılı olarak düzenlenmek zorundadır.
"Tüketici, borçlandığı toplam miktarı önceden ödeme hakkına sahiptir. Tüketici, aynı zamanda bir taksit miktarından az olmamak koşulu ile birden fazla taksit ödeyebilir. Her iki durumda da satıcı ödenen miktara göre gerekli faiz indirmesi yapmakla yükümlüdür.
"Sözleşme şartları tüketici aleyhine hiçbir şekilde değiştirilemez.
Kampanyalı Satış Nedir?
Kampanyalı satış; gazete, radyo, televizyon ilanı ve benzeri yollarla tüketiciye duyurularak düzenlenen satışlara iştirakçi kabul edilmesi ve cihazın daha sonra teslim edilmesi suretiyle yapılan satışlardır.
Kampanyalı Satışlarda Tüketici Hakkı
Tüketicinin cihazı teslim almadan önce hiçbir neden göstermeksizin kampanyadan cayma hakkı vardır. Bunun için, ne istediğini belirten bir yazıyı, iadeli taahhütlü mektup, ya da noter aracılığı ile satıcı veya kampanyayı düzenleyen firmaya gönderir. İlgili firma, tüketicinin ödediği tüm bedeli ve varsa senedi, kıymetli evrağı kampanya konusu ürünün teslim tarihine kadar hiçbir kesinti yapmadan tam ve eksiksiz olarak tüketiciye iade eder.
Kampanyada Vaat Edilen Cihazın Teslim Süresi ve Satıcının Yükümlülüğü
Bu süre, hiçbir şekilde sözleşmenin düzenlendiği tarihten itibaren 12 ayı geçemez. Tüketici, kampanyanın gerektirdiği tüm koşulları yerine getirmiş ve tüm taksitleri ödemiş ise, kampanya konusu cihazın teslimi, son ödemenin yapıldığı tarihten en geç bir ay içerisinde yapılmak zorundadır.
Satıcı, cihazı teslim edeceği tarihe kadar olan tüketicinin toplam ödemelerinin karşılığını sigorta ettirmek veya banka teminat mektubu vermek zorundadır.
Bir Kampanyaya Katılırken Nelere Dikkat Etmelidir?
Piyasada, kampanyalı satış adıyla tüketicileri mağdur eden çok sayıda organizasyonlar yapılmaktadır. Bunun için, bir kampanyaya katılmadan önce;
"Kampanyayı düzenleyen firmanın üretici firma olmasına,
"Kampanyanın, üretici firma garantisiyle yapılıyor olmasına,
"Kampanya, bir yayın organı aracılığı ile yapılıyorsa, bu yayın organının tüketici haklarına saygılı ve ciddi bir yayın organı olmasına,
Dikkat edilmelidir.
Değerli okurlar, geçtiğimiz hafta içinde ulusal medyada da yer alan bir haber ve buna karşı genel merkezimizin tepkisini sizlerle paylaşmak istiyorum.
Haber; tüketicileri yakından ilgilendiren ve son aylarda şikayet konuları arasında ilk sıralarda yer alan 'kredi kartı aidatları' ile ilgili devlet adına denetleme ve düzenleme yetkisine sahip bir bürokratın beyanatı üzerinedir. Buna karşı, genel başkanımız imzalı basın açıklaması aşağıdadır.
"Bankaların, Yargıtay kararlarına ve yasalara uygun olarak davranmalarını sağlaması gerektiği halde, alınan deli dumrul ücretleri savunması, BDDK başkanının kamusal sorumluluğuna aykırı bir tutumdur.
BDDK Başkanının, bankaların 2012 yılında 23.6 milyar TL kar ettiğini, bankaların kredi kartından 7.1 milyar TL para aldığını belirtmesi, bankaların karlarının yüzde otuzunun yıllık kredi kartı aidatından sağlandığının bir itirafıdır. Daha sonra da, başkanın lahmacun örneğini vererek bankaların kredi kartı soygununu savunmasını çelişkili ve talihsiz bir açıklama olarak görüyoruz.
Tüketiciler olarak BDDK Başkanına soruyoruz:
1) Bir kamu kurumu başkanı olarak, bankaların Yargıtay kararlarına ve yasalara uymaları gerektiğini neden vurgulamıyorsunuz?
2) Yargı kararlarına ve Yasalara uymayarak tüketicileri pervasızca soymaya devam eden bankaları neden uyarmıyorsunuz?
3) Bankaların 30 kalemden fazla olan ve son derece haksız olan deli dumrul ücretlerine neden karşı çıkmıyorsunuz?
4) Bir kamu kuruluşu ve kamusal sorumluluğunuz olduğunu neden unutuyor sunuz ?
Tüketiciler olarak BDDK Başkanına çağrımız:
"Kamusal sorumluluğunuzu yerine getiriniz…
"Yargı kararlarına ve yasalara uymayan bankaları uyarınız…
"Yargı kararlarına ve tüketici haklarına saygılı olunuz…"
Saygılarımla… İyi haftalar…
Karaumur Caddesi Coştur İş Merkezi Kat: 3 No: 68 KIRKLARELİ
Tel: 0288 2141182 Faks: 0288 2147006
GSM: 0532 4752460
e-mail: huseyinkahraman@gazetetrakya.com
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol