Kırklareli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, kurum içi hizmet eğitimi ile yapılan uygulamalarda verimi arttırmak için eğitim düzenledi. Eğitimde yasalar ve uygulamalar arasında örneklerle bağ kurularak Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Şube Müdürü Filiz Gündoğan sunum yaptı. Müdürlük çalışanlarının katılımıyla gerçekleşen eğitim çalışmasıyla ilgili bilgi veren Kırklareli Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Emre Kalaycı, daha verimli çalışmaların amaçlandığını ifade etti
Kırklareli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bünyesinde 16 Nisan 2014 Çarşamba günü toplantı düzenlendi. Eğitim şeklinde gerçekleşen toplantıya müdürlük personeli katılım gösterdi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda gerçekleşen etkinlik saat 10.00'da başladı. Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Şube Müdürü Filiz Gündoğan'ın görsel materyallerle yaptığı sunum ile konular ele alındı ve ardından akıllara takılan sorular masaya yatırılarak soru cevap şeklinde değerlendirmeler yapıldı.
Çevre ve Şehircilik alanında hizmetin daha sağlıklı ve verimli olmasını amaçlayan toplantı ile ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Emre Kalaycı, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın görev kapsamındaki konular hakkında bilgi vermek, ortak çalışmalar konusunda görüş alış verişinde bulunmak ve karşılaşılan sorunları değerlendirmek üzere Yapı Denetimi ve Yapı Malzemeleri, İmar ve Planlama, Altyapı ve Kentsel dönüşüm Şube Müdürlüklerinin ortaklaşa düzenleyeceği bir toplantı" sözlerini dile getirdi.
Şube Müdürlerinin ortaklaşa hazırladıkları program ile yaşanabilecek sorunların giderilmesini amaçlayan toplantıda sunum yapan Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Şube Müdürü Filiz Gündoğan, mevcut yasaları ele alarak uygulamalarını anlattı. Son değişiklikleri ele alarak görev kapsamındaki sınırları çizdi. Gündoğan; kanun ile ilgili mevzuatlar, kanun gerekçesi, tanımlar, gelişim süreci, riskli alanlar gibi konulara değindi.
Gündoğan, "Afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışında riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde, fen ve sanat norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek üzere iyileştirme, tasfiye ve yenilemelere dair usul ve esasları belirtiliyor" sözlerini dile getirdi. Tanımlara değinen Şube Müdürü Gündoğan, idare ve müdürlük tanımlarını açıkladı. Belediye ve mücavir alan sınırları içinde belediyelerin, bu sınırlar dışında İl Özel İdareleri, Büyükşehirlerde, Büyükşehir Belediyeleri ve Bakanlık tarafından yetkilendirilmesi halinde büyükşehir belediyesi sınırları içindeki ilçe Belediyeleri olduğunu ifade eden Gündoğan, müdürlük tanımına karşılık olarak da Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün denk geldiğinin altını çizdi. Riskli alan konusunun öneminin altına çizen Gündoğan, "Zemin yapı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan, Bakanlık ve İdare tarafından Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının görüşü de alınarak belirtilen ve Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca kararlaştırılanlardır" dedi. Zemin yapısı değerlendirilmesine dikkat çeken Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Şube Müdürü Gündoğan, "Depremsellik, toprak kayması veya heyelan olabilecek bölgeler, dere yatakları, taşkın bölgeleri, çığ veya kaya düşme olasılığı olan alanlardır" sözlerini dile getirdi. Üzerindeki yapılaşma kapsamına göre de önemli değişkenleri olduğunu belirten Gündoğan, "Binaların riskli olduğunun tespit edilmesi, binaların büyük bir kısmının ruhsatsız ve kaçak yapılmış olması ya da proje ve uygulama aşamasında mühendislik hizmeti almamış olması, yapılaşmanın sonucunda oluşan ağı ve altyapının yetersiz kalması faktörlere göre belirlenir" sözlerini dile getirdi. Riskli alan tekliflerinin Bakanlıkça yapılabileceğini vurgulayan Gündoğan, ilgili idaresince, özel hukuk tüzel kişilerce yapılabileceğini belirtti.
"Riskli alan uygulama süreci"
Riskli alanların öneminin can kaybı tehlikesi ve maddi kayıplar olabileceği nedeniyle hassa olduğunu ifade eden Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Şube Müdürü Gündoğan, riskli alan uygulama süreci konusunda "Uygulamayı yürüten idarece talep edilmesi halinde, hak sahibinin de görüşü alınarak, riskli alanlardaki yapılar ile riskli yapılara elektrik, su ve doğal gaz verilmez ve verilen hizmetler kurum ve kuruluşlar tarafından durdurulabilir. Riskli alanlarda yapılacak uygulamalarda da öncelikle maliklerle anlaşma esastır. Riskli alan olarak ilan edilen bir bölgede proje bütünlüğü açısından sağlam yapılar da kanun kapsamında değerlendirilebilecek olup idarenin bu alanlarda tekrar riskli yapı tespiti yapmaları zorunlu değildir" dedi.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol