31 Mayıs 2016 günü yapılan Kırklareli Kent Konseyi Genel Kurulu'nda alınan karar uyarınca oluşturulan Çevre Meclisi'nin I. Olağan Genel Kurulu, geçtiğimiz Salı günü Kırklareli Atatürk Kültür Merkezi'nde yapıldı.
Trakya'nın çevre sorunlarının tespiti ve çözümlenmesine yönelik çalışmalar yürütmesi planlanan ve Yürütme Kurulu Üyeleri'nin seçildiği Çevre Meclisi'nin ilk toplantısına; Kırklareli Kent Konseyi Başkanı Seyfi Meriç, Eski DAYKO Kırklareli Şube Başkanı ve Aktivist Göksal Çidem, Kırklareli ZMO İl Temsilcisi Erol Özkan, Kırklareli Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyeleri Necdet Göç, Atilla Göçer ile Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Ali Çakır ve meclisin delegasyonunda bulunan çevreciler katıldı.
"Kent Konseyi yalnızca kent merkezi ile ilgilenmez"
Çevre Meclisi'nin I. Olağan Genel Kurulu, Kırklareli AKM'de saat 13.30'da Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Kurulun açılış konuşmasını Kırklareli Kent Konseyi Başkanı Seyfi Meriç yaptı.
Kırklareli Kent Konseyi'nin, 112 bileşeninin 80 temsilcisinin katılımı ile gerçekleşen 31 Mayıs 2016 Genel Kurulu'nda oy birliği ile Çevre Meclisi'nin kurulmasına karar verildiğini dile getiren Meriç konuşmasına şöyle devam etti: "Bu karar, Kent Konseyi Yürütme Kurulu'nun hasıl olan ihtiyacından doğan kaynaklı bir teklifiydi. Zira çevremizde yaşam alanlarımıza, doğamıza amansız bir saldırı söz konusu. Diğer yandan zannediliyor ki Kent Konseyi, yalnızca kentin merkezindeki söz konusu saldırılara karşı mücadele eder. Bu bir yanılsamadır. Bunun en güzel cevabını Edirne İdare Mahkemesi vermiştir. Eğer zannedildiği gibi kent konseyi yalnızca kent merkezinde var olan ya da yaşanan süreçle ilgili konuda söz sahibi olsa idi Edirne İdare Mahkemesi Karadere - Şükrüpaşa - Dereköy üçgeninde açılmış olan davada Kent Konseyi'nin müdahil olmasını menfaat yönünden reddederdi. Demek ki Kent Konseyi yalnızca kentin merkeziyle ilgili konularda değil kentlilerin yaşamını doğrudan gerçek anlamda etkileyen ve ilgilendiren konularda da müdahil olabiliyor. Bu anlamda yapılan saldırılar da dikkate alınarak olarak Çevre Meclisi'nin kurulması bir ihtiyaçtı. Çünkü Kent Konseyi yürütmesinin farklı alanlarından bir tanesi olan Çevre Meclisi'nde yeterli mesaiyi harcaması noktasında sıkıntı yaşaması söz konusuydu. O kadar çeşitli alanlarda saldırılar var ki. bu anlamda Çevre Meclisi'nin ihtiyaç olmasından kaynaklı olarak sizleri davet ettik. Katılımınız ve duyarlılığınız için teşekkür ediyorum."
Yönerge Eylül 2016'da oylanacak
Meriç'in açılış konuşmasının ardından, Divan Kurulu'nun oluşturulmasına geçildi. Kuruldakilerin ortak kararı ile Divan Kurulu'na Kırklareli Kent Konseyi Üyeleri Atilla Göçer ve Ali Çakır seçildi.
Divan Kurulu'nun oluşturulmasından sonra gündemin geri kalan maddelerine geçildi. Divan Kurulu Sözcüsü Atilla Göçer tarafından, Çevre Meclisi Yönergesi hakkında bilgi verildi. Yönergenin bir taslak olduğu ifade edilirken, örneğinin Kent Konseyi'nin sitesinden duyurulacağı bildirildi. Yönerge ile ilgili değişiklik önerilerinin kabul edilmesinin ardından, 2016 Eylül ayındaki Kent Konseyi Olağan Genel Kurulu'nda görüşülüp oylanacağını ve yürürlüğe gireceğini ifade eden Göçer, söz konusu Kurul Toplantısı'nın da, bu meclisin oluşturulması için yapılan ilk toplantı olduğunu dile getirdi.
"Çevre Meclisi çok acil bir ihtiyaçtı"
Göçer'in ardından Eski DAYKO Kırklareli Şube Başkanı ve Aktivist Göksal Çidem, Çevre Meclisi Yönergesi hakkında özet bilgiler verdi. Çevre Meclisi'nin çok acil bir ihtiyaç olduğu ifadesiyle söze başlayan Çidem sözlerine şöyle devam etti: "Istrancalar'dan tutun Ergene'ye kadar her yerde bir sorun var, talan var ve müthiş bir de saldırı var. Hukuki mücadeleler her yerde sürdürüldü. Sürdürmeye de devam ediyoruz. Ama bunun daha organize bir şekilde yapılabilmesi için Çevre Meclisi'ni birçok Kent Konseyi'nde olduğu gibi kurma gereği duyduk."
Konuşmasının devamında Çevre Meclisi Yönergesi hakkında kısa bilgi veren Çidem, yönergenin ilkelerini, usul ve amaçlarını şöyle özetledi: "Çevre Meclisi Yönergesi; çevre değerlerinin, doğal, tarihi, kültürel varlıkların korunması, sürdürülebilir çevresel yaklaşımın Kent Yönetimi ve politikalarına yansıtılması doğrultusunda çalışmalar yapacak olan Çevre Meclisi çalışmaları, usulünü ve ilkelerini belirler. Çevre Meclisi'nin görevleri ise; çevre sorunlarına yol açan düzensiz ve plansız kentleşmenin önlenmesi; Istrancalar için koruma projeleri geliştirmek, tahrip edilen alanların ilgili kurumların da katılımıyla rehabilite edilmesi; orman vasfını yitirmiş orman içi boşlukların Orman İşletme Müdürlüğü ile yapılacak olan ortak projeler ile ağaçlandırılması; ilköğretim okullarında çevre bilinci oluşturulması olarak sıralanabilir. Bunlar daha çok çalışma grupları vasıtasıyla yapılacak olan çalışmalar ama öncelikle var olan değerleri korumamız gerekiyor. Istrancalar Avrupa'nın en önemli 5 doğa alanından bir tanesi. Doğal yaşamın sürdüğü ender alanlardan bir tanesi. Muhteşem bir coğrafyada yaşıyoruz cennet gibi ama cennete saldıran o kadar çok kişi var ki azgın bir azınlık var. Şu anda dağ, deniz, orman, her şey ranta döndü. Ama bu yok edilenler de bizim yaşam alanlarımız. Yeraltı suları kayboluyor, ormanlar kayboluyor, doğal yaşam bitiyor. Artık dağdaki hayvanlar bile sermaye dağa çıktığı için şehre inmeye başladı. Burada en son rüzgâr enerji santralleri ile ilgili bir dava açtık, lehimize sonuçlandı. Avukatımız Ozan Bey sağ olsun köylüler ile istişareler yapıldı, onlar vekâlet verdi. Şu anda dava açıldı kömür havzaları ile ilgili.
Çeşitli konularda yaklaşık 8 tane dava açılmıştı hepsi lehimize sonuçlandı. Bu işleri yaparken de Trakya Platformu ile ortak hareket ettik. Trakya Platformu'nun Bilim Kurulu, Hukuk Kurulu ve Yürütme Kurulu olarak iyi bir sacayağı oluşturuldu. Mücadele verildi. Ama bu mücadeleyi artık kurumsal hale getirmek gerekiyor. Bunu da Çevre Meclisi çatısı altında yürütmek gerekiyor. Bireysel olarak tek tek dernekler, vakıflar yerine topluca Trakya olarak, bütün olarak olaya müdahil olması gerekiyor. Bunun için Çevre Meclisi Taslağı'nı hazırladık."
Yürütme Kurulu Üyeleri seçildi
Sonrasında, 5 asil ve 5 yedek üye olmak üzere, Yürütme Kurulu Üyeleri'nin seçimine geçildi. Yapılan oylama sonucunda; Asil Üye olarak; Osman Topuz, Göksal Çidem, Mihrem Ertürk, Hüseyin Çavuş; Yedek Üye olarak ise; Çiğdem Nayır, Ertekin Akcan, Hüseyin Kahraman, Can Yazıcı, Necdet Göç seçildi.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol