Çetin, "Çiftçi tarlasini satmaya basladi"

Kirklareli Ziraat Odasi Baskani Hasan Çetin dün çiftçinin genel durumu hakkinda genel bir degerlendirme yapti. Kirklarelili çiftçilerin bu yil durumlarinin kötü oldugunu belirterek yasanan kurakligin da bu yil büyük sorunlar getirdigini belirtti. Çetin yaptigi degerlendirmelerde Ayçiçegi'ne de deginerek verimlerin bu yil oldukça düsük oldugunu, çiftçilerin aldigi üründen fazla kâr edemedigini dile getirdi.

Kirklarelili çiftçilerin yasadigi sorunlar hakkinda Kirklareli Ziraat Odasi Baskani Hasan Çetin dün gazetemiz muhabirine bazi degerlendirmelerde bulundu. Çetin yaptigi açiklamalarda Ayçiçegi veriminin bu yil oldukça düsük olduguna dikkat çekerek çiftçilerin ürün aliminda büyük düsüs yasandigini belirtti. Kirklareli Ziraat Odasi Baskani Hasan Çetin yaptigi açiklamada, "Ayçiçegindeki verim geçen yila oranla %40'a yakin bir düsüs yasadi. Bu düsüs ile çiftçilerimiz aldigi ürünler konusunda büyük sikintilara düstü. Ayçiçeginde bulunan verimin düsmesinin sebebi bu yil ilimizde yagislarin çok da iyi yasanmamasi diyebiliriz. Yasanan kuraklik birçok çiftçiyi vurdu. Çok kurak, yagis almayan bir yaz sezonu geçirdik" dedi.

"Tarla satislari çiftçinin durumunun aynasidir"

Kirklareli Ziraat Odasi Baskani Hasan Çetin çiftçinin durumunun iç açici olmadigini ifade ederek, "Çiftçinin genel durumu hiç de iyi degil. Bölgemizde yapilan tarla satislari da bunu gösteriyor. Çiftçimiz artik islerini yürütemedigi için tarlalarini satmaya basladi. Tarla satislari çiftçinin durumunun ne oldugunun aynasidir. Durumu iyi olan bir çiftçi hiçbir zaman tarlasini satmaz. Tarlasi onun geçim kaynagidir. Bazi eksiklikler var ki, vatandas tarlasini satma durumuna kadar gidiyor. Bu açidan çiftçimizin durumunun iyi olmadigini söyleyebilirim" açiklamasinda bulundu.

Çetin çiftçinin durumunun bozulmasini da çiftçinin gelirlerinin giderlerini karsilayamamasina bagladi. Çetin, "Çiftçinin durumunun bozulmasi, girdi fiyatlari ile her yil ürünümüze verilen fiyatlarin dengesiz olmasi. Yani mazot ile gübre girdilerimiz her yil daha fazla artiyor. Buna karsilik bizim ürünümüz girdilerimiz kadar zam alamiyor. Daha düsük fiyatlar belirleniyor. Girdilerimizle mazota, gübreye gelen zamla, bizim ürünlerimize verilen zam ayni oranda olsa fazla sorun olmayacak. Bunlara ayrica kuraklik gibi dogal olaylarin da eklenmesiyle verimde de düsüklük yasaniyor. Hadi fiyat düsüklülügünü verimin fazlaligiyla kapatalim diyoruz ama o da çesitli sebeplerle az olunca sorun yasaniyor. Ayrica bu sorunlar sadece çiftçinin ürün giderleri ile de sinirli kalmiyor. Çiftçimiz aile bakiyor, çocuk yetistiriyor. Çocuklarinin okul masraflari oluyor. Bunlar hep vatandasin arti girdileri olarak karsimiza çikiyor. Zaten üründen elde edilen kazançlar iyi degil. Bu yüzden çiftçimizin durumu da iyi degil" açiklamasini yapti.

Çetin, "Kavakli'da bir kooperatif kurulmali"

Kavakli'da silajlik misir fiyatlarinin 140 TL olarak belirlenmesi konusuna da deginen Çetin, "Kavakli'da toplantiya katildim. Arkadaslar orada misir silaj fiyatlarinin 140 TL'dan az olmamasi için bir karar aldilar. Hatta bunun için bir komite kurulmus. Daha sonra tekrar 120 TL ile 130 TL arasinda satislarin yapildigini ögrendik. Tabii ki burada vatandaslarin sözünde durmadigini söyleyemeyiz, çünkü orada borcu olan insanlar var. Borcunu ödeyemeyen insanlar bulunuyor. Belki borcu olmayan insanlar bunun 140 TL olmasi için direnebilir ama acil borç ödemesi gereken insanlar var. Onlar için neden düsük fiyatla verdin diyemeyiz. Herkesin kendine göre bir hesabi var. Åzimdi burada bir kooperatif olsa, satislar tek elden yapilsa o zaman olaylar daha degisik yasanilabilir. Ben derim ki, gelecek yillarda misir üreticisi olan Kavakli ve Inece bölgesinde bütün arkadaslarim bir kooperatif çatisi altinda toplanmalarini tavsiye ederim. Bu çok önemli bir olay. Misir üreticileri bir kooperatif çatisi altinda birlesirlerse silajlik misir satisinda da, dane misir satisinda da çok iyi olacagi kanisindayiz. Bence acilen bir kooperatif kurulmasina ihtiyaç var" dedi.

"Trakya Birlik çiftçiyi magdur etmedi"

Çetin ayçiçegi fiyatlari hakkinda, kendi girdileri konusunda uygun bir oranda olmasa da geçtigimiz yillara nazaran daha makul bir fiyat verildigini belirtti. Piyasa kosullarina göre Trakya Birlik'in çiftçiyi magdur etmeyecek bir fiyat verdigini ifade eden Kirklareli Ziraat Odasi Baskani Hasan Çetin, "Trakya Birlik verilen fiyatin geçen yila göre daha makul olmasiyla çiftçinin bu yil magdur olmasini engelledi diyebiliriz. Bu yil geçen yillara oranla daha uygun fiyatlar açiklandi. Daha önceki açiklamalarimizda beklentilerimizi belirtmistik, bu beklentilerimiz karsilandi. Baktigimiz zaman standart yag orani 1.400 TL, kirk yag orani 1.400 TL, bu kademe kademe her birimde 21 TL artis yapilarak 1.600 TL'ya kadar alim gerçeklestiriliyor. Iyi yag oranlarinda bu rakama kadar çikabiliyor. Trakya Birlik daha sonra bizlere prim de verecek. Bu açiklamis olduklari avans fiyat olarak karsimiza çikiyor" diye ifade etti. Çetin, "Bugday sezonunu bitirdik. Toprak Mahsulleri Ofisi bu yil hakikaten iyi ve seri bir çalisma ile bu yilki alim sezonunu kapadi. Bölge bölge iyi olan, verimi yüksek olan bölgelerimiz vardi. Buna Vize, Lüleburgaz, Babaeski gibi bölgelerimizi katabiliriz. Kirklareli Merkez'de verim o kadar yüksek degil ama normal diyebiliriz. Dane verimi de var bu yil. Fakat saman sikintisi ortaya çikti. Hayvan yetistiricilerimizin saman sikintisi yasiyorlar. Önümüzdeki kis aylarinda da bunun belirgin bir sekilde gözlenecegini düsünüyoruz" açiklamasini yapti. 

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol