Cerit, KETEM hakkında bilgiler verdi

Kırklareli Halk Sağlığı Müdürü Çiğdem Cerit 26 Ekim Çarşamba günü gerçekleşen “Koruyucu Ağız ve Diş Sağlığı Eğitimi” sonrası basın mensupları ile birlikte KETEM’i gezdi. Cerit, KETEM hakkında
çeşitli bilgilendirmelerde bulundu.

Kırklareli Halk Sağlığı Müdürü Çiğdem Cerit, 26 Ekim Çarşamba günü (dün) “Koruyucu Ağız ve Diş Sağlığı Eğitimi” sonrası Kırklareli Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Basın mensupları ile birlikte KETEM Kırklareli şubesini gezerek bilgiler aktaran Halk Sağlığı Müdürü Çiğdem Cerit, kanser taramalarını önemsediklerini ifade etti.
Cerit dijital ekipmanların son teknoloji olduğunu belirttiği konuşmasında; “Kanser taramalarını önemsiyoruz. Meme kanseri için 40 yaşın üstü, rahim ağzı kanseri için de 30 yaşın üstünde kadınlarımıza KETEM’e çağırıyoruz. Burada kadınlar en iyi makine ile taranıyorlar. Yapılan taramaların sonuçları Ankara’ya Merkezi Sistem ile gönderiliyor. Orada ilgili Radyoloji uzmanları tarafından çift kör okuma denilen yani bir filmi biri okurken aynı anda ondan habersiz başka bir doktor daha okuyor ikisinin sonuçları karşılaştırılıyor. Herhangi bir kanser riski varsa atlanmasın diye. Bu şekilde çift kör okuma ile sonuçlar bir hafta içerisinde okunuyor ve bize geri gönderiliyor. Kişide eğer en ufak bir lezyon, kanser şüphesi varsa hemen ileri merkezlere sevk ediyoruz. Ya ameliyat oluyor ya da kanser ise bir an önce kemoterapi veya radyoterapi alması sağlanıyor.” dedi. Ayrıca konuşmasında vatandaşları köylerden servislerle getirerek tarama testlerinin yaptırıldığını da belirten Cerit vatandaşları KETEM’e beklediğini de belirtti.
KETEM, sağlıklı yaşam merkezi
olarak
faaliyet gösteriyor
Rahim Ağzı Kanseri ve Bağırsak Kanseri ile ilgili bilgilendirmelerde bulunan Cerit erken teşhisin önemine değindi. Halk Sağlığı Müdürü Çiğdem Cerit konu ile ilgili şu cümleleri kaydetti; “Rahim ağzı kanseri için de özellikle 30 yaşın üstündeki kadınlarımızda rahim ağzı kanseri yakalanıyor. Yine Ankara’da HPV Laboratuvarı dediğimiz dünya standartlarında bir laboratuvar var o laboratuvarda bunlar araştırılıyor ve rahim ağzında en ufak bir hücre değişikliği olduğunda bu yara ya yakılıyor ya da operasyonla alınıyor.
Kadınlarımız da bu açıdan şanslı. Sadece kadınlarımız değil erkeklerimiz de bağırsak kanseri açısından da tarama testi olabiliyorlar. Özellikle 50 yaşın üzerindeki her birey küçücük bir gayta numunesi ile bağırsağında herhangi bir sorun var mı yok mu onu çıkarabiliyoruz. Gerçekten imkanlarımız çok güzel. Sadece vatandaşlarımızın buralara gelmesini istiyoruz. Eğer kilo problemi olan hastamız varsa diyetisyen hekimimiz var. Kendisi ya da çocukları ile eşi ile ilgili psikolojik sorunları varsa da Psikolojik Danışmanımız var. Çocuk Gelişimi Uzmanımız var. KETEM tam anlamıyla sağlıklı yaşam merkezi olarak faaliyet gösteriyor. Herkesi sağlıklı yaşam merkezi olan KETEM’e ücretsiz hizmet almaları için davet ediyoruz.”
Smear Testi ve HPV Testi ile ilgili bilgiler aktarıldı
Basın mensupları ile birlikte gerçekleştirilen KETEM gezisi sırasında sağlık personeli tarafından bazı bilgiler aktarıldı. Kadınların, sonuçları normal çıktığı takdirde HPV testini 5 yılda bir yaptırmaları gerektiği açıklandı. Ardından Halk Sağlığı Müdürü Çiğdem Cerit konu ile ilgili bazı bilgilendirmelerde bulundu. Cerit, kadınların jinekoloji masasına oturmaktan dolayı korktuklarını ifade ettiği konuşmasında şu cümlelere yer verdi; “Bizim için bir kadının bile rahim ağzı veya göğüs kanserinden korunması, erken teşhisi çok önemli. Çünkü o kadın hem anne hem eş hem de evlat olabiliyor. Yani birden fazla ailenin üzülmesini engellemiş oluyoruz. Kadınlarımız yaşasın istiyoruz. Onun için bizler gayret ediyoruz.”
“Bize ulaşamayan kadınların ayağına gidiyoruz.”
KETEM sağlık personeli tarafından HPV testi ile ilgili de bilgilere yer verildi. HPV testinin öneminden bahsedilen açıklamada sağlık personeli; “HPV Testi dediğimiz çok önemli bir test. Maliyeti yükse bir test ama bakanlığımız bu testi ücretsiz olarak sosyal güvencesi olsun olmasın tüm hanımlara uygulamamızı sağladı.
Ülkemizde iki tane laboratuvar var, Ankara ve İstanbul’da. Bizim bölgemiz İstanbul’a yakın olması sebebi ile oraya gönderiliyor. Oradan sonuçlar kısa sürede sistemimize düşüyor. Biz de hastalarımıza sonuçları en kısa sürede gönderiyoruz. Sonucu olumsuz olanları daha ileri bir merkeze sevk ediyoruz. Güzel dönüşleri oluyor. Sonuçlar normal çıktığı takdirde 5 yılda bir yapılması yeterli olan bir test bu. Çok basit bir test, herhangi bir kesme işlemi yapılmıyor. Rahim ağzı denilen bölgeden sadece sürüntü örneği alıyoruz. Ağrılı acılı bir işlem değil. Bunu yaparken aynı zamanda hastanın jinekolojik muayenesini de yapmış oluyoruz.
Herhangi bir patolojik durum söz konusu ise uzmana yönlendiriyoruz. Biliyorsunuz köylerdeki kadınlara ulaşmak için bizler kendi araçlarımızla gidip bize ulaşamayan hanımları toplayıp buraya getiriyoruz.
Hanımları buradaki hizmetlerden yararlandırıp tekrar bulundukları yere götürüp bırakıyoruz. Tüm bu hizmetler ücretsiz.” cümlelerini kaydetti.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol