Çekinceli planlar askıda

Kırklareli İl Genel Meclisi üyelerinin 10'unun çekimser oyuna karşılık 13 oyla onaylanan Lüleburgaz'ın Tatarköy Köyü'nde yapılacak "Doğalgaza Dayalı Enerji Üretim Tesisi"nin 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planları İl Özel İdaresi'nde askıya çıktı

Kırklareli İl Genel Meclisi Haziran Ayı'nın son toplantısında görüştüğü Lüleburgaz'daki Hamitabat Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali'nin 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planları İl Özel İdaresi'nde askıya çıktı.
6 Haziran 2014 tarihinde İl Genel Meclisi'nde görüşülen ve 10 üyenin komisyon raporuna çekimser oy verdiği 13 üyenin ise oyları ile kabul ettiği komisyon raporu doğrultusunda kabul edilen Santrali'nin 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planları, 12 Temmuz'a kadar İl Özel İdaresi'nde askıda olacak.

İl Genel Meclisi'nde görüşüldüğünde 10 üye yeterli bilgi verilmediği gerekçesi ile çekimser kalmış, firma yetkililerinin sözlü beyanlarının bağımsız kuruluşlar tarafından onaylatılması gerektiği ifade edilmişti. İncelemeyi yapan İl Genel Meclisi İmar ve Bayındırlık Komisyonu üyeleri 6 Haziran'da gerçekleşen oturumda firma yetkililerinin kendilerine santralin gerekli çalışmalar yapıldıktan sonra azot oksit salınımının dünya rekoru kıracak kadar az olacağı, 25 metre olan baca yüksekliğinin 62 metreye çıkarılacağı gibi beyanlarda bulunduklarını belirmişlerdi. Komisyon raporunun yapılan oylamasında Yeşim Girgin, Seyhan Delioğlu, Gürcan Kırım, Sibel Çınar, Vedat Bal, Gürkan Umut, Okay Şeran, Bora Terzi, Şahin Arslan, Mehmet Gülay olmak üzere 10 üye çekimser oy kullanmış, rapor 13 Meclis üyesinin oy çokluğuyla kabul edilmişti. Komisyon raporunun kabul edilmesi ile onaylanan planların askıya çıktığını İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü 18 Haziran'da İl Özel İdaresi'nin resmi web sitesinden duyurdu.
İmar planlarına ilişkin duyuruda yer alan ayrıntılar ise şöyle;
"Kırklareli İli, Lüleburgaz İlçesi, Tatarköy Köyü, 160, 3491, 3492, 3493, 3390 ve 2613 parsel numaralı taşınmazların "Doğalgaza Dayalı Enerji Üretim Tesisi" amaçlı 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı'nın onaylanması İl Genel Meclisi'nin 06.06.2014 tarih ve 152 sayılı kararı ile uygun görülmüştür.
Onaylanan imar planlarında söz konusu taşınmaza getirilen fonksiyon "Doğalgaza Dayalı Enerji Üretim Tesisi Alanı" olup, yapılaşma koşulları;
Emsal: 0.50
Ana Faaliyetin Yapıldığı Binalar ve Soğutma Bacalarında Hmaks: Teknolojinin Gerektirdiği Yükseklik,
İdari Bina, Sosyal Tesislerde Hmaks: 9.5 metre (3 Kat), Lojmanlarda Hmaks:7.50 (2 Kat) olarak belirlenmiştir.
Yapı Yaklaşma Mesafeleri yoldan itibaren 25 metredir.
Doğalgaza Dayalı Enerji Üretim Tesisi Alanı çevresinde 15 metre Sağlık Koruma Bandı oluşturulmuştur. Bu bant aynı zamanda yapı yaklaşma mesafesidir.
Kamuya terk işlemleri yapılamadan taşınmazlar üzerinde uygulamaya geçilemez.
Söz konusu parselleri içeren tesis alanı bir bütün olarak değerlendirilmiş olup, tesis alanı içerisindeki yol ve otopark durumu vaziyet planına göre belirlenecektir.
Bu plan kapsamında Hamitabat Doğalgaz Boru Hattı güzergahında kurulan daimi irtifak hakları korunacaktır.
Rusya-Ankara Doğalgaz Boru Hattı ve Loop Doğalgaz Boru Hattının geçtiği Botaş'a ait 36" lik hattın olduğu alan Teknik Altyapı alanı olarak belirlenmiştir. Bu Alan üzerinde herhangi bir yapı yapılamaz. Teknik Altyapı Alanı çevresinde emniyet mesafesi 80 metredir. Bu emniyet mesafesi aynı zamanda yapı yaklaşma mesafesidir. Botaş'a ait 24" boru hattının emniyet mesafesi ise 50 metredir. Yeni bir yapı yapılması durumunda bu mesafeye uyulacaktır.
Planlama alanı içerisinde yapı yaklaşma mesafeleri içerisinde bulunan mevcut yasal yapılar kullanılmaya devam edebilir. Ancak bu yapıların yıkılması veya yeni bir yapının yapılması durumunda bu planda belirtilen yaklaşma mesafelerine uyulması zorunludur. Planlama alanı dışında kalan parsel alanları mevcut haliyle kullanılmaya devam edilecektir.
Kamu kurum ve kuruluşlarından alınan görüşlere uyulmak zorundadır.
Botaş Teknik Emniyet ve Çevre Yönetmeliğine uyulacaktır.
167 sayılı Yasaya uyulması zorunludur.
2872 sayılı Yeraltı Sularının Kirlenme ve Bozulmaya Karşı Korunması Yönetmeliğine uyulacaktır.
Deprem mevzuatına uyulması zorunludur.
2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na uyulacaktır.
Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliğine uyulması gerekmektedir.
Belirtilmeyen hususlarda 3194 Sayılı İmar Kanunu ve ilgili Yönetmelikleri ile 1/25000 Ölçekli Kırklareli İl Çevre Düzeni Planı Hükümleri geçerlidir.
Söz konusu İl Genel Meclisi Kararı ve planın bir örneği 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 8. Maddesinin b fıkrası gereğince, 12.06.2014 gününden itibaren 30 gün (1 ay) süreyle İl Özel İdaresi ilan panosuna asılmak suretiyle askıya çıkarılmıştır."

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol