Cazibenin kalbi Yayla Mahallesi’nde atacak

 Türk Ocağı Binası, Vali Faik Üstün İlkokulu, Defterdar Evi, Atatürk Evi, Ali Rıza Efendi Kültür Evi, Dodoğlu Konağı gibi birçok tarihi yapının restore edilerek İlimize kazandırıldığı Yayla Mahallesi’nde bu kez yeni bir binanın daha restorasyonu için harekete geçildi. Bölgenin Kırklareli’nin cazibe noktalarından biri haline gelmesinde önemli bir yer tutan restorasyon çalışmaları kapsamında bu kez geç dönem Osmanlı erken Cumhuriyet dönemi yıllarında yapıldığı tahmin edilen bir bina daha restore edilecek. Restorasyon projeleri Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nca onaylanan yapının kamulaştırma işlemleri tamamlandı.

Kırklareli'nde tarihi ve kültürel yapıların yoğunlukta olduğu Yayla Mahallesi'nde, son dönemlerde önemli ölçüde yapılan restore çalışmaları ile birlikte birçok tarihi bina ilimize kazandırıldı. Kültür ve Sanat Evi (Türk Ocağı Binası), Vali Faik Üstün İlkokulu, Defterdar Evi, Atatürk Evi, Ali Rıza Efendi Kültür Evi, Dodoğlu Konağı gibi birçok tarihi binalara bir yenisini daha eklemek üzere Kırklareli Valiliği tarafından Yayla Mahallesi Kentsel Sit Alanı içerisinde bulunan Yayla Caddesi 728 ada, 23 parselde bulunan tarihi yapı satın alınarak yapılacak röleve, restitüsyon ve restorasyon çalışmaları ile tarih bir kez daha canlanacak.
Kırklareli Valiliği İl Özel İdaresi tarafından satın alınarak, Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nca yapının röleve, restitüsyon ve restorasyon projeleri onaylatılan tarihi binada çalışmalar en kısa sürede başlatılacak.
Vali Osman Bilgin yaptığı açıklamada, tescilli taşınmaz yönünden en yoğun merkezi ve Kırklareli’nin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Yayla meydanında ki yapılan çalışmalarla Kırklareli’ne turizmden istihdama, İl’in tanıtımından konaklama sorununa kadar bir çok konuda fayda sağladığını ifade ederek, Kırklareli Valiliği tarafından satın alınarak yapılacak olan çalışmalarla tekrar hayata döndürülecek olan yapı hakkında şu bilgileri verdi;
“Kırklareli Valiliği İl Özel İdaresi Kültür ve Sanat Evi’nin karşısında Kentsel Sit Alanı içerisinde Yayla Caddesi 728 ada, 23 parselde bulunan tarihi bina, bodrum ve tek kattan oluşmaktadır.
Bodrum kat tuğla hatıllı taş yığma, giriş katı ise ahşap karkas arası tuğla dolgu olarak inşa edilmiştir. Yapım tarihi net olarak bilinmemekle birlikte Geç Dönem Osmanlı - Erken Cumhuriyet dönemi yapısıdır.
Yayla Caddesi'ne bakan batı yönündeki ön cephesinde merdivenle çıkılarak ulaşılan ana girişi bulunmaktadır. Yapının bodrum katında Durmuş Bey Sokağa bakan cephesi üzerinde yer alan ikinci bir girişi daha bulunmaktadır. Cepheleri sıvalı olan yapının saçak silmeleri profillidir. Giriş kat pencereleri sıva işi söveli olup, üzerinde demir korkuluklar bulunmaktadır. Yapının ön cephede yer alan ahşap ve özgün ana giriş kapısı üzerinde kalem işleri yer alır. Çatısı alaturka kiremit kaplıdır.
Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nca yapının Röleve, Restitüsyon ve Restorasyon Projeleri onaylanmıştır.Yapının kamulaştırma işlemleri 10.07.2019 tarihinde tamamlanmıştır.”

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Fotoğrafı nerede ? 21 Temmuz 2019 Pazar 09:53:46

    Bu habere bu fotoğrafı koyacağınıza ilgili yapının fotoğrafını koymak daha mı zordu ?