Çapa'da Ergene'yi konustular

MARÇEP bilesen temsilcileri, Istanbul Çapa Tip Fakültesi'nde bir araya geldi ve akademisyenlerle Ergene'nin son durumunu degerlendirdi. Prof. Dr. Okan Gaytancioglu, Prof. Dr. Faruk Yorulmaz ve Hakan Dedeoglu çarpici konusmalariyla toplantiya damgasini vuran isimler oldu.

Ergene Platformu, bir önceki hafta Cuma günü Istanbul Çapa Tip Fakültesi'nde Ergene'yi masaya yatirdi. Gerçeklesen toplantiya; TEMA Vakfi adina Lüleburgaz'dan Hakan Dedeoglu, Namik Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Doç. Dr. Okan Gaytancioglu, Trakya Üniversitesi Tip Fakültesi Halk Sagligi Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, Kirklareli'nden DAYKO Vakfi ve BATOÇ-Sen Il Temsilcisi Göksal Çidem, Çorlu Kent Konseyi Baskani Ramadan Cesur ve Çevre ve Saglik Komisyonu Baskani Murat Sevgi istirak etti. Etkinlikte, Enstitü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kizir, Prof. Dr. Pinar Mualla Saip, çok sayida akademisyen ve ögrenci de vardi. Toplantida bir konusma yapan Hakan Dedeoglu, Macaristan'daki kizil çamur olayindan bahsederek, "Avrupa ve ülke basininda günlerce konusulurken, her gün Ergene'den kizil çamurun 5 kati kara çamur (kimyasallar) akmasina sessiz ve duyarsiz kaliniyor. Nehre veya kollarina desarji bulunan sanayi tesislerinin yogunlugu sonucunda bölgede yasanan sicaklik artisi! (Iklim degisikligi!). Sanayi tesislerinin bir kisminin aritmalarinin olmamasi, olanlarinin düzenli çalistirilmamasiyla da by-pas yapilmasi. Yerlesim yerlerinin evsel nitelikli atik sularinin aritilmadan nehre verilmesi. Tarim da kullanilan zirai ilaç ve gübrelerin topraktaki etkisi ve sularinin nehre karismasi" seklinde konustu.

Doç. Dr. Okan Gaytancioglu  ise Ergene havzasinda kirlilik nedeniyle kullanilamayan tarim alanlari bulunduguna dikkat çekerek, bundan dolayi ayçiçegi ve pirinçte ithalatin arttigini söyledi. Prof. Yorulmaz da yaptigi sunumda Uluslararasi Kanser Ajansi'nin yayinladigi kanserojen maddeler listesini aktarirken, "Ajansin yayinladigi maddeler arasinda bulunan alüminyum, mineral yaglar, arsenik, nikel, benzen, fosfor, kadmiyum v.b. hepsi Ergene'de mevcut. Nikel, hava ve suda bulunur. Asiri alimi kansere neden olabilir. Kursun, tasit egzozlari, fabrika atiklari, boyalarda vardir. Çevre kirliligi ile su ve besinlere geçerek vücuda alinan en önemli kanserojenlerdendir. Kadmiyum ise  Kirli hava ve fabrika atiklarindan su ve besinlere karisarak vücuda alinir. Fazla alinmasi kansere neden olmaktadir" ifadesinde bulundu. Yorulmaz konusmasinin devaminda; "Uluslararasi Saglik Örgütü'ne göre çesitli kanserlerin çevreye bagli olusum orani günümüzde %80-90 dir. WHO'nun verilerine göre, çevresel kirleticiler insanlardaki kanserlerin %70'inden fazlasina neden olmaktadir. Kanserlerin en önemli nedenlerden birisi giderek artan çevre kirliligidir. Çevre kirliligi sadece hava kirliliginden ibaret degildir. Içme ve kullanma sularinin, topraklarin, dolayisiyla yiyeceklerin kirliligi de bu kapsamdadir" dedi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol