Cam işçisini kim mağdur etti?

Kırklareli İl Genel Meclisi CHP Grup Başkanı Bora Terzi, dün gerçekleşen oturumda Trakya Cam ve Kırklareli Cam fabrikalarında çalışan işçilere destek verdiklerini vurgulayarak, işçilerin haklarını alamadıkları gerekçesi ile greve gitmek istediklerini bunun “haksız yere”, “milli güvenliği tehlikeye düşüreceği” gerekçesi ile Bakanlar Kurulu Kararı ile ertelendiğini söyledi. Terzi’ye yanıt, AK Partili Meclis Üyesi Ceyhun Alkan’dan geldi. Alkan, şirketin hissedarları arasında CHP’nin de bulunduğunu belirterek işçileri mağdur edenin bizzat CHP olduğunu öne sürdü. 
Kırklareli İl Genel Meclisi Haziran ayı 2’nci birleşimini yaptı. Saat 11.00’da İl Genel meclis Toplantı Salonu’nda Safet Üresin başkanlığında toplanan Meclis, bir önceki toplantıya ait tutanak özetini onaylayarak görüşmelere geçti. 2’nci gündem maddesi öncesi gündem dışı söz alan CHP Grup Başkanı Bora Terzi, cam işçisinin haklarını alamadığı, CHP grubu olarak cam işçisinin yayında olduklarını söyledi. 

Terzi; “Lüleburgaz’ın Büyükkarıştıran Beldesinde faaliyetini sürdüren Trakya Cam Sanayi ve Kırklareli Cam Sanayi işçilerinin bir takım ücret ve sosyal haklarla ilgili iyileştirme talepleri işverene iletilmiş, işveren tarafından bu talepler uygun görülmeyenci bu fabrikada çalışan işçilerin örgütlü olduğu Kristal-İş Sendikası tarafından 24 Mayıs’ta greve çıkma kararı alınmıştır. Kristal-İş Sendikası tarafından alınan grev kararı 16 Mayıs 2017 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile milli güvenliği bozucu görüldüğü için ertelenmiştir. Cam işçileri bu tarihten bu yana mesailerini bitirdikten sonra fabrika yerleşkesini terk etmeyerek çok zor şartlarda emek mücadelesini sürdürmektedirler. İl Genel Meclisi CHP Grubu olarak cama can katan cam işçisinin haklı mücadelesini destekliyor yanlarında olduğumuzun bilinmesini istiyorum” dedi.
İkisi de yanlış
Terzi, açıklamaları üzerine AK Parti Grubundan Ceyhun Alkan söz alarak Terzi’ye söz konusu fabrikalarda işverenin kim olduğunu, hangi partinin hissedar olduğunu sordu.
İşverenin Trakya Cam Sanayi ve Kırklareli Cam Sanayi olduğunu Cumhuriyet Halk Partisi’nin de hissedar olduğunu belirtmesi üzerine Alkan, Terzi’ye; “Niye işçiyi mağdur ediyorsunuz o zaman?” diye çıkışınca Terzi, “Cumhuriyet Halk Partisi hissedarlardan biri dört ortak daha var. Ama ben size şunu sormak istiyorum; Cam işçisinin milli güvenliği tehlikeye düşürücü ne özelliği var?” sorusu ile yanıt verdi.
Alkan ise “Yanlış buluyorum. Hükümet tarafından bu grev kararının iptal edilmesini yanlış buluyorum ama Cumhuriyet Halk Partisi tarafından cam işçisinin de mağdur edilmesini yanlış buluyorum” diye konuştu.
Tartışmanın daha da büyümesi İl Genel Meclis Başkanı Safet Üresin tarafından engellenirken gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi.
2’nci gündem maddesinde Babaeski’ye bağlı Kuleli Köyü köy yerleşik alanının yeniden tespit edilmesine ilişkin teklif ele alındı. Konu hakkında İmar ve Bayındırlık Komisyonu tarafından hazırlanması gereken raporun henüz tamamlanmamış olması nedeniyle bu gündem maddesinin rapor hazır olduğunda görüşülmesine oy birliği ile karar verildi.
3’üncü gündem maddesinde ise Paşa Yeri Köyü köy yerleşik alanının yeniden tespit edilmesine ilişkin teklif hakkında hazırlanan komisyon raporu okundu. Raporu Yeşim Girgin okurken Girgin, komisyonun olumlu yönde karar aldığını belirterek köy sınırlarını aktardı. Sınırların yeniden tespit edilmesine ilişkin rapor oy birliği kabul edildi.
4’üncü gündem maddesinde yine Girgin tarafından okunan Kavakdere Köyü köy yerleşik alanının yeniden tespit edilmesine ilişkin teklif hakkında ki Komisyon Raporu okundu. Köy yerleşik alanının yeniden tespiti yönündeki olumlu rapor yapılan oylama ile kabul edildi.
Gündemin 5’inci maddesindeki Koruköy, Düzorman, Yörükbayır ve Demircihalil köylerinin içme suyu kaynaklarının bulunduğu bölgedeki taş ocaklarının köylere bilgi vermeden motopomp ile kaylardan su aldığı bunu da köylerde içme suyu sıkıntısına neden olduğu ve hayvancılık ile geçinen bu köylerde mağduriyete neden olduğu yönündeki teklif hakkında hazırlanan Göletler ve Su Ürünleri Komisyonu raporu ile gündemin 6’ncı maddesindeki Pınarhisar çöplüğü ile Çifte Kayalar Mevkiinde bulunan çöplüğe atılan çöp ve molozlar arasında kimyasal maddeler ve endüstriyel atıklarında bulunduğu yönündeki teklife ilişkin hazırlanması gereken Çevre ve Sağlık Komisyonu raporunun hazır olmaması nedeniyle bu iki gündem maddesi bir sonraki aya bırakıldı.
Meclis toplantısı Seyhan Delioğlu’nun İl Özel İdare Projelerini İzleme Komisyonu’nun hazırladığı 2016-2017 yıllarına ilişkin çalışmalar hakkındaki sunumu ile son buldu.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol