Engelli bireylerin sorunları ve çözüm önerilerini araştırmak üzere harekete geçen Kırklareli İl Genel Meclisi Aile, Çocuk ve Engelliler Komisyonu, Kofçaz’da 6 kişinin engelli aylığının kesildiği sonucuna ulaştı. İhtiyaçları olduğu halde engelli aylıklarının kesilmesinin gerekçesi ise; muhtaçlık yasal sınırının biraz üstünde kalmaları.
Kırklareli İl Genel Meclisi’nin Ağustos ayı 5’nci oturumunda Demirköy ve Kofçaz ilçelerinde engelli bireylerin sorunları ve çözüm önerilerinin araştırılması konusunda Aile, Çocuk ve Engelliler Komisyonu’nun hazırladığı rapor ele alındı. Komisyon raporunu Komisyon Üyesi Çetin Şinikoğlu okudu. Şinikoğlu, Demirköy ve Kofçaz Kaymakamı, ilçe Belediye Başkanları ve ilgili daire müdürleriyle görüşerek konu ile ilgili mini bir çalıştay gerçekleştirmeye karar verdiklerini, Demirköy’de yaptıkları bu çalıştayda İlçe’de Sosyal Yardımlaşma Vakfı tarafından 65 vatandaşın engelli olduğunu, 43 vatandaşın bakım aylığı aldığını, toplam 96 engelli vatandaşın bulunduğun tespit edildiğini belirtti.
Demirköy
Engelli vatandaşların Kırklareli ve Lüleburgaz'da bulunan rehabilitasyon merkezlerine gittiğini aktaran Şinikoğlu, İlçe’de Hükümet Konağı’nın engelli vatandaşlara uygun olmadığını ancak yenisi yapılacağı için üzerinde bir iyileştirme yapılmadığını kaydetti. Bu süre içresinde kamu kurumları ile işi olan engelli vatandaşların işlerinin memurların vatandaşların yanına inmesi suretiyle çözüldüğünü, ayrıca gerekli durumlarda bu kişilerin evlerine giderekte yardımcı olduklarını söyledi. İlçede 8 okul bulunduğunu, fiziki olarak okulların engelli öğrenciler için uygun olmadığını dile getiren Şinikoğlu, ayrıca teknik açıdan da binaların engelli asansörü yapımı için uygun olmadığını vurguladı. Okullarda engelli vatandaşlar için yöneticilerden birisinin mutlaka 1. katta görevlendirildiğini belirten Şinikoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü; “Milli Eğitim müdürü özel eğitim alt sınıfı açmak için başvurularının olduğunu belirtti. Kırklareli ve Lüleburgaz’daki özel eğitim okullarına öğrencilerin taşımalı olarak gittiklerini fakat velilerin bu konuda yeterli bilgiye sahip olmadıklarını, daha fazla bilgilendirilmeleri gerekildiği belirtildi. Ayrıca ilimiz Pınarhisar ilçesi Ataköy köyünde bulunan kapalı ilköğretim okulunun özel eğitim alt sınıflarına uygun şekilde düzenlenmesi ve faaliyete geçmesi için başvuru yaptıklarım , bu taleplerine henüz bir yanıt gelmediğini bildirdiler.Bu okulun faaliyete geçmesi halinde ilimiz Demirköy ve Vize ilçelerinin sorunlarını azaltacağı, Kırklareli ve Lüleburgaz'ın da yükünü hafifleteceği bir gerçektir. Ayrıca; ilçelerde milli eğitimde özel eğitim okulları ile irtibat kuracak sabit personel olmasının, rehber öğretmen bulunmasının uygun olacağı kanaatine varıldı. İlçe Halk Eğitim müdürü ilçe ve köylerde bulunan engelli vatandaşlar için kurslar düzenlemek istediklerini bunun için bu konuda başarılı olan ilçelerle görüşmeleri olacağını bildirdi. İlçe sağlık müdürlüğü yatalak hastalar ile ilgili personel sıkıntısının bulunduğunu bu durumdaki hastaların mobil araçlarla Kırklareli'ne gönderdiklerini belirtti. Hasta nakil aracının olmasının iyi olacağını ifade ettiler. Aile sağlık ocağı Demirköy ilçe merkezinde ve İğneada'da var, her ikisinde de engelli rampası yok ve fiziki açıdan yapılmaları mümkün değil. Her iki sağlık ocağında da personel sıkıntısı bulunmakta bu sebeple en azından geçici görevlendirmenin yapılması uygun olacaktır. Belediye başkanlığının Avrupa Birliğine sunulan projeleri olduğu ve engelli çocuklar için park yapacağı bilgisini aldık
Kofçaz
Kofçaz’da gerçekleştirdikleri çalıştaydan çıkan sonuçlarını da aktaran Şinikoğlu, Kofçaz’da engelli oranının yüzde 1'in altında olduğunu, nüfusun daha çok yaşlı kesimden oluştuğunu belirti. İlçede 15 vatandaşın engelli aylığı, 2 vatandaşın engelli yakını aylığı aldığını aktaran Şinikoğlu, 15 kişiden 6-7’sinin zihinsel, diğerlerinin bedensel engelli olduğunu, bunun yanı sıra 6-7 kişinin engelli aylığının kesildiği bilgisine ulaştıklarını kaydetti. Burada sorunun muhtaçlık sınırından kaynaklandığını gördüklerine işaret eden Şinikoğlu, Kofçaz ile ilgili şu bilgileri aktardı; “6-7 kişinin engelli aylığı kesilmiş. İhtiyaçları olduğu halde yasal sınırdan dolayı maaşlarını kesmek zorunda kaldıklarını belirttiler. Muhtaçlık sınırının biraz daha yüksek tutulmasının daha uygun olacağı görüşü belirtildi. Diğer konularda Sosyal Yardımlaşma Vakfı Engelli vatandaşları Aile ve Sosyal Politikalar il müdürlüğüne yönlendiriyor. Eğitim açısından okullara erişim uygun fakat yeterli değil. Beklenen ödenek geldiğinde çalışmalara devam edileceği bildirildi. Özel eğitim ve rehber öğretmenlerin göreve başladığını, ilk ve ortaokul seviyesinde hafif zihinsel engelli 3 öğrenci bulunduğu, bedensel engelli 1 öğrencinin de mezun olduğu belirtildi.
Özel eğitim açısından öğrencilere öğlen yemeği verilmediği, verilirse daha iyi olacağını söylediler. Kamu binaları engelli vatandaşların erişimi için uygun değil, görevli kişiler gerektiğinde aşağı inerek engelli vatandaşlarımıza yardımcı olduklarını belirttiler. Yeni kamu binalarının engelli vatandaşlara uygun hale getirilebilir. Engelli bireylerin günlük yaşam içinde, sosyal ve iş hayatına katılımında ve verimliliğini olumsuz etkileyen önemli sebepli başında önyargılar, mobbing ve ayrımcılık gelmektedir. Bu da toplumun hemen hemen her kesiminin engelliler hakkında yetersiz ve yanlış bilgilere dayanmaktadır. Engelli birey olarak kabul görmemesi, eşitlik çerçevesinde hayata katılımları ciddi oranda olumsuz etkilemektedir.”
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol