Orman ve Su Isleri Bakanligi yazili olarak yaptigi basin açiklamasinda, son günlerde bazi basin yayin organlarinda Basbakan Recep Tayyip Erdogan ile Orman ve Su Isleri Bakani Prof. Dr. Veysel Eroglu arasinda geçen Ergene hakkindaki telefon konusmasinin çarpitilarak sütunlara yansitildigi kaydedildi.
Açiklamada, Ergene ile ilgili çalismalarin bahsi geçen görüsme tarihi olan Ekim 2010'da degil, daha da önceden basladigi önemle vurgulandi. Açiklamada su bilgiler verildi;
"Orman ve Su Isleri Bakani Prof. Dr. Veysel Eroglu'nun, Basbakan Recep Tayyip Erdogan'in 2010 Ekim ayinda Ergene ile ilgili telefonu üzerine çalismalara hiz verilerek, belediyelerin görevi olan atiksu aritma tesisi yapiminin Bakanlikça üstlenildigi yönündeki açiklamasi, bazi basin kuruluslarinda, Ergene Havzasi'yla ilgili çalismalarin bu telefon üzerine baslatildigi ve o tarihe kadar hiçbir hizmet üretilmedigi seklinde yanlis yorumlanmistir.
Yanlis anlasilmanin aksine, Ergene ile ilgili çalismalar 2007 yilindan itibaren çok yönlü bir plan dahilinde yürütülmeye baslanmistir.
Mülga Çevre ve Orman Bakanligi'nin 2007 yilinda baslattigi havza koruma eylem plani çalismalarinda Ergene Havzasi acil öncelikli havza olarak belirlenmistir. Bu dogrultuda, yillarin ihmali ve yanlis uygulamalari ile adeta kangren halini almis olan Ergene Nehri kirliligi bütün yönleriyle masaya yatirilarak genis bir çerçevede çalismalara baslanmistir.
Ergene Havzasi Çevre Yönetimi Master Plani 2008 yilinda tamamlanmistir. Plan kapsaminda Ergene Nehri'nde su kalitesi analiz çalismalari yapilarak mevcut su kalitesi tespit edilmis ve Ergene Nehri'nin kirlilik kaynaklari incelenerek kirlilik yükünün sektörlere göre dagilimi hesaplanmistir. Ayrica, Ergene Havzasi sanayi envanteri hazirlanarak, sanayi tesislerinin atiksu aritma durumlari degerlendirilmistir. Ergene Havzasi'ndaki çevre sorunlari ve kirletici kaynaklari ortaya konularak , ülke gerçeklerine uygun, sürdürülebilir, bütüncül çözüm önerileri getirilmistir.
Hemen akabinde Meriç-Ergene Havzasi Koruma Eylem Plani da 2008 yilinda tamamlanmistir. Söz konusu eylem plani ile, evsel atiksu aritmada mevcut durum ortaya konulmus olup, müsterek atiksu sistemlerinin yapilip yapilamayacagi degerlendirilmistir.
2008'de tamamlanan bir baska çalisma ile ülkemizde ilk defa Ergene Havzasinda renkli atiksu üreten endüstrilerin (Tekstil, Gida, Maya, Kagit, Deri ve OSB'ler) aritma tesisleri giris ve çikislarinda ve Ergene Nehrinde renk paremetresi ölçümleri yapilarak, desarj standardinin belirlenmesi ve aritim maliyetlerinin arastirilmasi çalismasi yapilmistir. Bu çalismanin devami olarak, sanayi atiksuyu desarjlarina renk kisitlamasi getirilmis, temiz üretim tebligi çikarilarak uygulanmaya baslanmistir.
Bu çalismalarin devami olarak Meriç-Ergene Havzasi Endüstriyel Atiksu Yönetimi Ana Plan Çalismasi Eylül 2010'da tamamlanmistir. Bu proje kapsaminda; mevcut OSB'ler ve münferit sanayi tesislerinden kaynaklanan kirlilik yükleri incelenmistir. Münferit sanayi tesislerinden hangilerinin seçilerek OSB altinda toplanabilecegi arastirilmistir. Ayrica, müsterek sanayi atiksu aritma tesisleri ve yerlerine yönelik ön fizibilite çalismasi yapilmis olup, bu kapsamda sanayi tesisleri için muhtemel müsterek sanayi atiksu aritma tesisi uygulama alternatiflerinin maliyet karsilastirilmasi yapilarak, ilk yatirim ve isletme maliyetleri ortaya konulmustur.
Diger taraftan, yürütülen çalismalar kapsaminda bölgede yer alti suyu kullaniminin kontrol altina alinmasina baslanmistir. Ergene Havzasi'ndaki yer alti sularinin kontrol altina alinmasi maksadiyla, Tekirdag 25.08.2010 tarihli Mahalli Çevre Kurulu Karari ile su kuyularina sayaç takilmasi zorunlulugu getirilmistir.
Yürütülen çalismalar izleme ve denetim faaliyetleri ile desteklenmistir. Bu kapsamda Ergene Nehri'nin bir kolu olan Çorlu Suyu üzerinde 2 ve Ergene Nehri üzerinde 5 olmak üzere toplam 7 Su Kalite Gözlem Istasyonundan düzenli olarak numune alinip analizlerin yapilmasi saglanmistir. Debisi 10.000 m³/günden büyük olan aritma tesislerinin çikislarina gerçek zamanli sürekli izleme istasyonlari kurularak, kirlilik seviyelerinin anlik olarak izlenmesine Ekim 2010'da baslanmistir.
Havza genelinde; 2007 yilinda 1390 adet denetim ve 1.080.161 TL yaptirim, 2008 yilinda 1866 adet denetim ve 4.493.172 TL yaptirim, 2009 yilinda 1892 adet denetim ve 3.743.435 TL yaptirim, 2010 yilinda 3076 adet denetim ve 6.003.927 TL yaptirim uygulanmistir.
1/100.000 ölçekli Trakya alt bölgesi Ergene Havzasi Revizyon Çevre Düzeni Plani Mülga Çevre ve Orman Bakanligi tarafindan 24 Agustos 2009 tarihinde onaylanmistir. Plan ile kirletici özellige sahip 18 sanayi türüne izin verilmeyecegi hükmü getirilmistir. Bu tarihten sonra, Ergene Havzasi'nda atiksu üretimi ve kirleticilik vasfi yüksek sanayi faaliyetlerine izin verilmemis, bu da havzadaki kirlilik yükü artisini durdurdugu gibi, daha önce kurulmus bulunan sanayi tesislerinin yenilenmesi, modernlesmesi ve temiz üretim teknolojilerini kullanmaya baslamalarinin yolunu açarak sanayi kaynakli kirlilik yükü azalma egilimine girmistir.
Dere islah çalismalari ile dere ve nehir yataklarindaki mevcut kirlilik azaltilmaya baslanmistir. Ergene Nehri'nin 54 kilometrelik kisminda, 1985-2002 yillari arasinda gerçeklestirilen islah çalismalarinin ardindan yeniden temizlik ihtiyaci dogdugu için 2010 yilinda tekrar islah çalismalarina baslanmistir. 2010 yilinda gerçeklestirilen toplu makine çalismasi kapsaminda, 20 kilometrelik bölüm islah edilerek 1 milyon metreküp kazi yapilmistir.
Ayrica Ergene Nehri Havzasinda 2010 yilina kadar toplam 446 hm3/yil su tutma kapasiteli 4 adet Baraj ve 23 adet Gölet isletmeye alinarak, bölgede yer alti suyuna olan talep azaltilmistir.
Agaçlandirma çalismalarina da baslanmis, bu kapsamda 101.786 ha agaçlandirma, 23.080 ha rehabilitasyon, 500 ha erozyon kontrolü, 8.892 ha özel agaçlandirma ve 1.688 ha mera islahi olmak üzere toplam 135.946 hektar alanda çalisma yapilmistir.
2007 yilindan itibaren dört koldan sürdürülen bu çalismalarin, belediyelerin yasal yükümlülügü olan atiksu aritma tesislerinin kurulmasi ile desteklenmesi gerekirken, belediyeler ne yazik ki bu yönde bir adim atmamistir. Basbakan Recep Tayyip Erdogan ile dönemin Çevre ve Orman Bakani Prof. Dr. Veysel Eroglu arasinda geçen sözkonusu telefon görüsmesinde, belediyelerin görevlerini yerine getirmemesi konusu gündeme gelmis ve Basbakan Erdogan'in talimati dogrultusunda belediyelerin daha fazla beklenilmemesi karari alinmistir. Bu nedenle nüfusu 10 binin üzerindeki belediyelerin evsel atiksu aritma tesislerinin, görevi olmamasina ragmen, Bakanligimiz tarafindan kurulmasina karar verilmistir.
Atiksu aritma tesisi kurulmasi çalismalari ile 2007 yilindan bu yana sürdürülen çalismalar Ergene Havzasi Koruma Eylem Plani'ni dogurmus, Mayis 2011'de kamuoyuna açiklanan planin, 15 ayri eylem basligi altinda halen uygulanmasina devam edilmekte ve öngörülen takvim titizlikle takip edilmektedir.
Bu meyanda, 12 belediyeye ait atiksu aritma tesisi projeleri tamamlanmak üzere olup, eylem plani takvimine uygun olarak insa edilecektir. Keza, sanayi atiksularinin bertarafi için gelistirilen projeler de takvime uygun olarak devam etmektedir."
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol