Dogu Bati Belediyeler Birligi (Trakyakent) Ile Kirklareli Belediye Baskanligi
isbirliginde düzenlenen "Atik Yönetimi Egitimleri" Il Halk Kütüphanesi'nde yapildi. Kirklareli Belediye Baskani Cavit Çaglayan, geri dönüsüm de insan
faktörünün önemine dikkat çekerken gün boyu süren seminerlerde atik konulari ana hatlari ile masaya yatirildi. Saat 10.00 ile 16.30 saatleri arasinda verilen "Atik Yönetimi Egitimleri" Il Halk Kütüphanesi'nde verildi. Egitim seminerine Kirklareli Belediye Baskani Cavit Çaglayan'in yani sira Kavakli Belediye Baskani Inci Tunç, Enez Belediye Baskani Ahmet Çayir, Trakyakent yöneticileri, ilçe belediyelerin temsilcileri ve personelleri, muhtarlar ile sivil toplum kuruluslari temsilcileri katildi.
Saat 10.00'da baslayan egitimlerde ilk olarak Saygi durusunda bulunup Istiklal Marsimiz okundu. Daha sonra Kirklareli Belediye Baskani Cavit Çaglayan açilis konusmasini gerçeklestirdi. "Kati atiklari 4 yildir isliyoruz"
Çevre faktörünün son on yilda Dünyanin gündeminde oldugunu belirten Çaglayan, Türkiye'nin de gündeminde yer alan konularin basinda çevrenin oldugunu söyledi. Kati atiklari Kirklareli Belediyesi olarak 4 yildir atiklari isleme halinde olduklarini da ifade eden Çaglayan, "Daha önce iki yerde dökülen yerlere degil düzenli kati atik depolarina gönderiyoruz. Düzenli kati atik deposunda yagmur sulari ile dogaya karisma ihtimali çok düsük. Tabi ki kati atik deposu yapmakla is bitmiyor. Geri dönüsüm islerine de basladik. Mümkün oldugu kadar bunun faydasini hem çevre görüntüsünü düzenleyerek hem de bir anlamda ülke ekonomisine katki yapmak amaciyla geri dönüsüm yapiyoruz. Belediye olarak sirketlerle bu isi yapiyoruz. Evlerden bitkisel yag sanayi tesislerinden motorin yagi geri dönüsümümün yani sira belediye olarak elektrik ve elektrikli aletlerinin geri dönüsümünü yapiyoruz. Bu uygulamayi bazi yerlerde pilot bölge seçerek yapiyoruz" dedi.
"Geri dönüsümde en önemli faktör insandir"
Kirklareli'nde birçok alanda geri dönüsümün yapildigini belirten Çaglayan, bunu yaparken çesitli ödüller koyduklarini dile getirdi. Ilk olarak ödül vererek bu çalismalari aliskanlik haline getirilmesi gerektigini kaydeden Çaglayan, "Geri dönüsümde en önemli ve en agirlikli faktör insan faktörüdür. Daha çok çevre mühendislerimiz ve diger çalisanlarimiz tarafindan okullarda egitim çalismalari yapiliyor. Vatandaslari çevreye duyarli olma konusunda egitim çalismalari yapilmali ve buna çocuklardan baslanmalidir. Belediye olarak bu gayretin ve daha egitimli daha bilinçli neler yapilabilir çalismalarinin içindeyiz. Bu egitim de bu çalismalarin bir parçasidir. Yararli olacagini düsünüyorum" seklinde konustu.
Çaglayan'in konusmasi ardindan 'Ambalaj atiklarinin kaynaginda ayri toplanmasi sistemi ve ÇEVKO'nun çalismalari' konferansi ÇEVKO Çevre Mühendisi Alpan Eröztürk tarafindan verildi. Eröztürk, sinevizyon esliginde sundugu seminerinde sayisal verilerle konuyu isledi.
Gün boyu süren 'Atik yönetimi egitimleri'nde elektrikli ve elektronik atiklarin kaynaginda ayri toplanmasi faaliyetleri'ni Arzu Karabacak, bitkisel atik yaglarin kaynaginda ayri toplanmasi konusu Åzule Tatar, kullanilmis sanayi yaglarinin toplanmasi konusunu Elif Kara, ömrünü tamamlamis lastiklerin toplanmasi konusunu da Banu Çevikel detaylari ile ele aldi.
Il Halk Kütüphanesi'nde verilen egitim çalismasinda ambalaj atiklari, elektrikli ve elektronik atiklar atik bitkisel yaglar, kullanilmis sanayi yaglari ve ömrünü tamamlamis lastiklerin kaynaklarinda ayri toplanmalari hususundaki mevcut çalismalar, kullanilmis pillerin toplanmasi konulari aktarildi. Egitim, karsilikli olarak soru cevap seklinde son buldu. (M.S.)
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol