Çağımızın sorunu "Yeme Bozuklukları" ele alındı

Kırklareli Üniversitesi'nde düzenlenen panelde diyetisyenler Gözdem Başarır ve Yeşim Özden yeme bozukluklarının nedenlerini anlattı

Kırklareli Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu tarafından 20 Mart 2014 Perşembe günü saat 10.30'da Rektörlük Kültür Merkezi Üst Salonunda 'Yeme Bozuklukları' adlı panel düzenlendi.
Panelin açılış konuşmasını Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç yaptı. Rektör Aykaç konuşmasında, Sağlık Yüksekokulunu sürekli olarak gerçekleştirdiği bilimsel toplantıların kamuoyunun bilgilendirilmesi adına önemli olduğunu belirterek bilginin paylaşılmasının sağlanmasını takdir etti. Aykaç,  tüm akademisyenlere teşekkür etti.
Beslenme konusunun tüm dünyayı ilgilendiren önemli bir konu olduğunu vurgulayan Rektör Aykaç, tüm insanların beslenme konusunda bilgi edinmesinin ve bilinçlendirilmesinin öneminden söz etti.
Panel Başkanlığını Sağlık Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefa Saygılı'nın yaptığı panelde; Saygılı yeme bozukluklarının psikolojik boyutlarını ele aldı. Yediğimiz besinlerin vücudumuzun ilacı olduğunu söyleyerek 'yemek için yaşamamalı, yaşamak için yemeli' sözünün hayat felsefemiz olmasının önemine değindi.
Panelistlerden Diyetlif Beslenme ve Danışmanlık Merkezi Yöneticisi Diyetisyen Gözdem Başarır ve Diyetisyen Yeşim Özden konuşmalarında; yeme bozukluğunun ciddi problem olduğunu ve buna yol açan etmenlerin; duygu durum bozuklukları, tartılma korkusu, uyku bozukluğu, negatif duygular ve ergin bireylerin depresyonları gibi birçok nedenin sebep olduğuna değindi. Diyetisyenlerin danışana etik olarak yaklaşması gerektiğini ve öncelikle danışanı iç hastalıkları, psikiyatri ve genel cerrah gibi kliniklere yönlendirdikten sonra tedaviye başlanması gerektiğini vurguladılar. En önemlisi kişinin çevresinden destek alarak tedaviye en iyi yanıtı vereceğinin yapılan araştırmalarla kanıtlandığından söz ettiler.
Panel sonunda Rektör Aykaç, katılımlarından dolayı panelistlere plaketlerini takdim etti.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol