CUMHURIYETIN KAZANIMLARININ SATISI NEREYE VARACAK?

Cumhuriyeti kuranlarin hedeflerinden biri ülkenin muhtaç oldugu kurum ve kuruluslari meydana getirmekti. Tarihe "Iktisadi Devlet Kuruluslari" olarak geçen bu tesisler halkin büyük fedakârligi ve devletin plan ve programli çalismasi sayesinde ekonomik hayata kazandirilmislardir. Devlet, bir anlamda halk kuruluslari, devletin ekonomik ve ticari faaliyet alanlari bugün ÖZELLESTIRME adi altinda satilmakta, bir bir elden çikarilmakta, saglanan gelir, giderek artan borçlarin faizlerinin ödenmesine tahsis edilmektedir. Oysa geçmiste bu devlet kuruluslarindan saglanan gelirin halkin yeni ihtiyaçlarinin karsilanmasinda kullanilacagi söylenmisti. Hatta satislari yerli ve yabanci sirketlerden önce halka yapilacakti ve bu münasebetle bir HALK SEKTÖRÜ yaratmak hedefleniyordu. Ancak, bunlarin hiçbiri olmamis, devletin ekonomik ve ticari kuruluslari borçlarin ödenmesi için satilir olmustur. Özellestirme dedigimiz bu satislarin en fazlasini da bu iktidar yapmistir. Gazetelerin yazdiklarina göre AKP iktidari özellestirmeden bu yil II milyar dolar gelir elde etmistir. 2008 yilinda satilacaklari da listeye koymustur.
Hükümetin 2008 yili bütçe kapsaminda satisini öngördügü tesisler ve fabrikalar disinda baska seyler de vardir. Onlari biraz asagida siraladigimiz zaman görülecektir ki satilmayan bir sey kalmayacaktir. Ülkenin topraklari ile üstündeki mülklerin satislari ise kamuoyunu mesgûl eden ayri bir sorun olarak gündemde bulunmaktadir.
Açiklanip yazildigina göre elektrik ve dagitim ve üretim sirketleri öncelikle satilacaklarin basinda gelmektedir. Bu dagitim ve üretim sirketleri kapsaminda Ankara, Kirikkale, Zonguldak, Bartin, Karabük, Çankiri ve Zonguldak bulunmaktadir. Istanbul'un Anadolu yakasinda bulunan elektrik sebekesi de satilacaklar arasinda yer almaktadir.
Hükümet Karayollari Genel Müdürlügü'nün yapim, bakim, onarim yaptigi isletmesini üstlendigi otoyollar, köprüler de satacaktir. Bu cümleden olmak üzere seker fabrikalari, Bandirma, Samsun ve Iskenderun limanlari, Tekel Sigara Fabrikalari satilacaklarin içinde bulunmaktadir. Hükümet bunlardan da 12 milyar dolara yakin bir gelir hesaplamaktadir. Hükümet için para ihtiyaci öne çikinca her seyi satmak, birçok seye zamlar yapmak kaçinilmaz olmaktadir.
Bunlari yazip anlatirken yillar önce Atatürk'ün çevresi yazarlarindan Falih Rifki Atay'in Israil gezisi sirasinda Istanbul kökenli bir Yahudi'nin söylediklerini hatirladim. Aralarinda geçen konusmalar sirasinda Yahudi, Falih Rifki'ya "Bak demis sana Türkiye'nin bir sirrini söyleyeyim, Türkiye'de fiatlar inmez. Fiatlari da oldugu yerde tutan hükümetler basarili sayilir." Bu durumda Türkiye'de fiatlar yükseldigine, zamlar yapildigina göre bu hükümet basarisiz demektir. Ancak ne var ki fiyat artislarindan, para sikintisindan, yoktan, yoksulluktan söz eden, sizlanan bu halkin çogunlugu 22 Temmuz'da ekseriyetle bir iktidara oy vermistir. Bunu da anlamak mümkün degildir. Hem sikayet edeceksin hem de destekleyeceksin bu demokrasilerde görülmüs sey degildir. Demokrasilerde hükümet ve iktidarlar zamlardan, yosuzluklardan dolayi devrilip giderler. Ancak bizde böyle bir sey söz konusu degildir. Halk yolsuzluga, yoksulluga, issizlege, pahalilaga, ilgisiz görünerek oy vermektedir. Oysa seçim sikayetlerinden kurtulmasi için bir firsattir.
Zaman o zaman. Bu ekonomi kimden yana? Bu iktidar hangi kesimleri koruyup kollamaktadir? Issizlere is yaratmayan bu kalkinma nasil bir seydir? Halk bunu da anlamis degildir.
nazifkaracam@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol