Çorlu konferansinda Lüleburgaz ve Çerkezköy’den de gelen kalabalik önünde bir saatten fazla konustuk: Orada önce bir bilginin düzeltilmesiyle söze basladim. “Trakya’ya adini veren Traklar artik Trakya’nin ilk sakinleri degildir” dedim. Trakya’nin ilk sakinleri 7-8 bin yil önce Kirklareli’nin Asagipinar ve Kanligeçit mevkiinde Avrupa’nin ilk köylerini kuran, hayvancilik ve çiftçilik yapmaya baslayanlardir. Onlarin kim olduklarini henüz bilmiyoruz. Ama kendilerine göre topraga baglanacak, geçim kaynaklari olusturacak bir bilgiye sahip olduklari anlasilmaktadir. On yili askin bir süreden beri Prof. Dr. Mehmet Özdogan’in Kirklareli’nde sürdürdügü arkelojik kazilardan elde edilen bulgular Trakya ve Avrupa tarihinde yeni bir sayfa açmistir.”
Çorlu konferansim sirasinda dinliyecilere söylediklerim arasinda Trakya’da, Roma, Bizans ve Osmanli uygarliklarinin öne çiktigini, Yeni Türkiye Cumhuriyetin’in ise Trakya’da uygarliga Alpullu’da fabrika kurmakla basladigini vurguladim. 1926 yilinda Alpulla’da yapilan Seker Fabrikasi tarihte Trakya’nin ilk fabrikasidir. Devlet ve halk destegi ile kurulan ilk fabrikadir. Cumhuriyet Dönemi’nde tarihte Ekabir Çiftlikleri arasinda yer alan olan Sarimsakli ve Türkgeldikleri Çiftlikleri Trakya Çiftçisinin Egitim Merkezleri olmustur. Bu Trakya’da ilk egitimli, bilgili, bilinçli Tarim Yapma Dönemi’ni baslatmistir. Bu nedenle önemli bir hadisedir. Buna bagli olarak Trakya’nin Ikinci Çukurova olmasi öngörülmüs, su kaynaklari, gürül gürül akan dereler tarlalarin sulanmasi amaciyla ekonomiye dahil edilmislerdir. “Yani sular akar, Trakyalilar bakar” olayi bitmistir. Bu amaçla 8-10 dolayinda sulama Baraji 150’ye yakinda Sulama Göleti yapilmistir. Trakya’da Sulu Tarim’a geçis adeta bir Devrim olmustur. Üretim artmis, ürün çesitlenmistir. Ancak 1980’li yillara dogru Trakya’nin daha önce öngörülen islevi, Çukurova Olma vasfi degismeye baslamis, bugün Trakya beyni Istanbul’da olan bir Sanayi Bölgesi olma durumuna gelmistir.
Cumhuriyet Dönemi’nde Trakya’da önemli bir olay da 1934 Trakya olaylari’nin ortaya çikmasi olmustur. Bu olaylarda Trakya’da ticaret büyük ölçüde el degistirmistir. Trakyalilar ticareti ögrenmeye baslamislardir. Bu olaylarla Trakyali Yahudiler Trakya’yi birakip gitmislerdir. Tabii Rumlarin da Yunanistan’a gönderilmeleri, oradaki Türklerin Trakya’ya iskani Trakya tarihinde önemli bir nufüs yapisi degisimi olmustur. Bu geçisler, bu olaylar bugün Trakya’nin sekillenmesinde rol oynamistir.
Tabii Osmanli Devleti’nin parçalanma, dagilma yillarinda meydana gelen savaslari, göç ve göçmenlikleri, milli mücadele ve isgal altindaki Trakya’da yasananlar da anlatilmistir. Neler olmustur, kimler ne yapmislardir bunlar da konusmamiz içinde yer almistir. Dinleyicilerin sorulari da ayri bir bölüm olusturmustur.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol