Türk Musikisi Tarihi kitabını hazırlayan Ahmet Şahin Ak'ın eserini incelerken derin bir musiki tarihimiz eşsiz sanatçılarının isimlerini okurken ÇORLULU AŞIK (?-?) ismi dikkatimi çekti. "Takriben 19.yüzyıl ortalarında öldüğü sanılıyor. Saz şairi olduğu "Aşık Musikisi" içinde yetiştiği söylenir. Günümüze gelen sekiz eserindeki orijinallik bu söylentiyi doğrulayacak niteliktedir. Eserleri içinde "Aldı beni, aldı beni iki kaşın arası" ile "Ben sana gönül vereli bak ne hal oldum" güfteli şarkıları en tanınmış olanıdır.133" Hicazkâr Şarkı Usulü: Curcuna.
BEN SANA GÖNÜL VERELİ
BAK NE HAL OLDUM
Ben sana gönül vereli bak ne hal oldum
Açılmış gonca gül iken sararıp soldum
Bir güzele gönül verip aşkına yandım
Ah efendim bu halimi kime söyleyim
Dünya bana haram oldu sensiz neyleyim
Cürmüm nedir gülmüyorum güldürmez felek
Bir aşka düştüm efendim tahammül gerek
Kalmadı sabra kararım Mevladan dilek
Ah efendim bu halimi kime söyleyim
Dünya bana haram oldu sensiz neyleyim
(133 Dr. Mehmet Nazmi Özalp, Türk Musikisi Tarihi- Derleme 1. Cilt s.228)
Çorlu'ya on yıldır gidip gelirim. Trakya'daki gezi notlarım arasında Çorlu önemli bir yer tutar. Eski Çorlu'yu anlatır arkadaşlarım. Çorlu'daki, Trakya'daki Balkan Göçmenleri ilgi alanıma giriyor. On yıldır Çorlu'yu, Trakya'yı gezip yazmaktan, söyleşiler yapmaktan emekli bir tarih öğretmeni olarak mutluluk duyarım. Kitap okuyup yeni bir şeyler öğrenmeyi seviyorum. Her ulusun geçmiş tarihinde şarkılar, türküler, giz dolu sevdalı günleri olmuştur. Kırklarelili Aşık Ali Tanburacı'yı tanımak isterdim. Aşıkları çıkarsınlar ulusal bayram günlerinde meydana. Türkü okusun, saz çalsın aşıklar.. Ne güzel olur.
"Kırmızı gülün alı var aman aman
Her gün ağlasam da yeri var
Bugün benim efkârım var aman aman
Ah bu gönül arzular seni seni yar seni
Kırmızı gülün pürçeği /Yar önünde oynar köçeği
Neyleyim yarsız döşeği/ Ah bu gönül arzular...
Kırmızı gülü budarlar/ Altına meclis kurarlar
Güzeli candan severler/ Ah bu gönül arzular..."
Kırklareli Aşık Ali Tanburacı'nın bu türküsünü hep o türküler İsmet Özoğuz'un kitabında buldum. Anadolu ve Rumeli Türküleri, Sevdalı Gönüllerin Yüreğinden Kopan Eşsiz Eserlerdir. Her yörenin türküsünde o yörenin çığlığı türkülerde yaşar. Terzidereli emekli öğretmen şair ve romancı HASAN ÖZTÜRK de güzel besteler yaptı. Türküler okudu. Kırklareli Hareketi Lokali’nde koro çalışmasını izlemiştim. Ne güzel günlerimiz oluyor. Türküsüz, şarkısız bir dünyada yaşanmaz dostlar…
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol