ÇOCUKLUK GÜNLERIMIZDEKI ESKI PANAYIRLAR

Günlerden 27 Agustos 2011 Cumartesi. Geleneksel Cumartesi sohbetimizde Nazif Karaçam agabeyle Eski Panayirlari konustuk. Çocukluk günlerimde Kirklareli Panayiri coskulu olurdu. Gençler, çocuklar dönen salincaklara binerlerdi. Atis poligonunda atis yaparlardi. Aksamüstü sonbahar panayiri kalabalik olurdu. Çadir tiyatrosunda dansözler dans ederlerdi. Motorsikletli gösteri heyecanli olurdu.
ARAÅzTIRMACI YAZAR NAZIF KARAÇAM: "Pehlivanköy Pavli Panayiri, Saray Balçik Panayiri Trakya'nin en ünlü panayiriydi.
Osmanli Devleti zamaninda, Cumhuriyetin ilk yillarinda bu panayirlar devam etti. Panayirlara üreticiler mallarini kervanlarla getirirlerdi. Panayirlara gitmek, panayir kaç gün sürecekse gelenler arabalarinda, bazi hanlarda kalirlardi.
Pavli, Balçik Panayiri'ndan sonra Silivri Panayiri da çok ünlüydü. Il ve ilçelerde ilkbahar ve sonbahar panayirlari yapilirdi. Genel olarak sonbahar panayirlari çok meshurdu. Panayirlar büyük pazarlardi. Yillik ihtiyaçlarin karsilandigi mekânlardi. Panayirlar, Osmanli ve Cumhuriyetin ilk yillarinda ticaret genelde buralarda olurdu. Pehlivanköy Belediye Baskani geçenlerde Pavli Panayiri'yla ilgili bir açiklama yapti. Pavli Panayiri'nin Pehlivanköy'de ragbet görmesinin nedeni Trakya'nin tam ortasinda yapilmasidir. Osmanli Devleti zamaninda yerli Rumlar, Yahudiler, Bulgarlar bu panayirlara büyük ilgi gösterirlerdi. Ticaret genelde onlarin elindeydi. Çocuklugumda Pinarhisar, Vize, Saray panayirlarina gittim. At arabalariyla, öküz arabalariyla panayirlara gidilirdi.
Kepirtepe Köy Enstitüsü'nde ögrenciyken Lüleburgaz Panayiri'na giderdik. Åzimdiki eski sanayinin oldugu yerde, Lüleburgaz'da panayir kurulurdu. Kepirtepe'de 1944 - 1948 yillarinda okudum. Trakya Genel Müfettisi Kazim Dirik zamaninda panayirlar daha canli ve coskuluydu. Çünkü insanlarda Cumhuriyet coskusu ve Mustafa Kemal hayranligi vardi. (Trakya'nin Kalkinmasinda Çok Büyük Hizmetler Veren Manastirli Vali Pasa Kazim Dirik'e Minnettariz.) Åzimdi eski panayirlar kalmadi. Ihtiyaç duyulmuyor. Kent, kasaba, belde pazarlari ihtiyaçlari karsiliyor" dedi. Tesekkürler. Yerel Basinin Önemi Çok Büyüktür. Halkin geçmis günlerini hatirlatan yazilar yazilarak yerel tarihi öne çikartirlar. "Avrupa'da yerel tarihe büyük önem verilir" diyen Nazif Karaçam agabeye Istanbul'da oturan bir hemsehrimiz: "Internetten Önadim Gazetesi'ni, yazarlari okuyoruz. Bilmedigimiz çok sey varmis" diyerek elini öpmüs. 1930 Poyrali Köy dogumlu Nazif Karaçam canli, yerel tarihçimizdir. Arastirmaci yazarlar geçmisin güzel günlerini anlatirken hayaller içindedirler. Tarih, sosyoloji, cografya, felsefe, arkeoloji bilim dallari arastirmacilar için  önemli bilgiler verir. 
Åzimdi çocuklara oyun sahalari yapiliyor. Çimle kapli futbol sahalarinda futbol oynaniyor. Eskiden beri futbolculara, futbol takimlarina tesvik primi verildigini duyuyorduk. Amatör takimlarinin sokak futbolunun kiran kirana maçlarini animsariz. Yabanci futbolcu transferleriyle futbol takimlari büyük paralar harciyorlar. Altyapisiz futbol takimlari kendi yetistirdigi genç futbolculara sahip çiksinlar. Eski panayirlarin eglenceli, coskulu günlerini unutmadik. Kuzular, oglaklar çevirme yapilirdi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol