CHP'li Meclis Üyesi CHP'lileri kınadı!

Kırklareli İl Genel Meclisi'nde Çevre ve Sağlık Komisyonu'nun Tatarköy ve Sakızköy'deki atıklar hakkında okuduğu raporun sunumu uzayınca Meclis üyeleri ya salondan ayrıldı ya da kendi arasında sohbete daldı. Bu durum karşısında raporu okuyan ve saygısızlık yapıldığını ifade eden Komisyon Başkanı CHP'li Gürcan Kırım, başta çoğunluğu o sırada salondan ayrılmış olan CHP'li üyeler olmak üzere Meclis üyelerini kınadığını "Cumhuriyet Halk Partili arkadaşlarımın burada olmamasını, halk partililiğin halkı temsil etmek olduğunu hatırlatıyor ve kendilerini kınıyorum" sözleri ile dile getirdi. Kırım'ın kendi partililerini kınaması salonda soğuk rüzgârlar estirirken çevrenin korunması konusunda Başbakan Erdoğan'ın talimatlarını anımsatması AK Partili Meclis üyelerince memnuniyetle karşılandı.
Toplantının bir bölümü ise basına kapalı olarak gerçekleşti.

Kırklareli İl Genel Meclisi Ağustos Ayı'nın son toplantısını Kırklareli Valiliği Atatürk Toplantı Salonu'nda Meclis Başkanı Cavit Çağlayan başkanlığında yaptı.
Bir önceki toplantı tutanak özetinin onaylanması ile başlayan gündem yoğun, zaman ise kısa olunca Meclis üyeleri de zaman zaman sabırsız davrandı. Bu sabırsızlık özellikle gündemin 7'nci maddesinde görüşülen Çevre ve Sağlık Komisyonu'nun sunumu sırasında kendini iyiden iyiye gösterdi. Lüleburgaz'a bağlı Tatarköy ve Sakızköy'de endüstriyel atıkların, "kontrolsüz olarak tarım arazileri, mera ve su havzalarını kirletecek şekilde, vahşice ve gelişi güzel boca edilmesi" sonucu oluşan atıkların kirlilik ve idari ve mali boyutunun araştırılması hususunda "Çevre ve Sağlık Komisyonu" tarafından hazırlanan raporun görüşülmesine ilişkin 7'nci madde de Çevre ve Sağlık Komisyonu'nun raporunu Komisyon Başkanı CHP'li Gürcan Kırım okudu. Kırım'ın okumak üzere hazırladığı dosyanın kalınlığını gören Meclis üyelerinin tepkileri, Meclis Başkanı Çağlayan'ın "doktora tezi gibi" yorumu ile renklenirken, Meclis üyeleri şakayla karışık gündemin yoğunluğuna da işaret ederek, Kırım'a raporun sunumunu çok uzatmaması konusunda telkinde bulunmaya çalıştı.
Ancak ayrıntılı bir biçimde hazırlanan raporun sunumu uzayınca özellikle CHP'li Meclis üyelerinin oturduğu koltuklar boşaldı. Koltukların boşalmasına ve seslerin yükselmesine Kırım'ın tepkisi de sert oldu.
Benim vatandaşlara karşı sorumluluğum var
Ergene Havzası'nın temizlenmesi konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2013 yılındaki Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na verdiği talimatı ve yine talimatı ile hayata geçen Ergene Havzası Koruma Eylem Planı'nı anımsatan Kırım, buna rağmen çevrenin kirletilmesine ve bazı kurumların gösterdiği davranışlara anlam veremediğini ifade etti. Çevre Komisyonu olarak Tatarköy ve Sakızköy'deki atıkların bulunduğu bölgede günlerce dumanın altında incelemelerde bulunduklarını anlatan Kırım, konuyla ilgili tüm yasaları inceleyerek sağlıklı bir rapor hazırlamaya çalıştıklarını belirtti. Ancak Meclis'te üyelerin hazırladıkları rapora duyarsız kaldığını ifade eden Kırım, "Sizden istediğim sadece saygılı olup yarım saat bu raporu dinlemeniz ve bu rapor sonucunda çünkü ciddi anlamda biraz sonra okuyacağım ölüm oranları artmış, otistik çocuk sayısı artmış. Bu insan sağlığını tehdit eder boyutlara gelmiştir. Ergene kirliliğinden çok daha vahim bir durumdayız. Vahim olan bir diğer durum, kurumların tüm yasa ve hükümlere rağmen, görevlerini yerine getirmemesi, topu birbirine atmasıdır. 5 bin lira 7 bin lira gibi bir para harcamayıp burası zaten zararlı değildir diyebilme lükslerine sahip olmasıdır. Ben kardeşimi kanserden kaybettim. Kanserin ne olduğunu çok iyi biliyorum. Sizin kaybetmeyeceksiniz, bir kanserle yüzyüze gelmeyeceksiniz diye bir olay söz konusu değildir. Sizden sadece of, puf anlıyorum sıkılıyorsunuz ama bizi buraya vatandaşlar gönderdi. 300 bin kişinin oyuyla geldik onlara karşı benim sorumluluğum var. Sadece çevreci kimliğim ile bakın partili kimliğim ile değil çevreci kimliğim ile buraya geldim. Bu benim seçmenime, halkıma karşı sorumluluğumdur. Bunu hatırlatıyorum ve devam ediyorum. Ve Cumhuriyet Halk Partili arkadaşlarımın burada olmamasını, halk partililiğin halkı temsil etmek olduğunu hatırlatıyor ve kendilerini kınıyorum" dedi.  
Motive edemedin!
Kırım'ın sözleri üzerine konuşan İl Genel Meclis Başkanı Cavit Çağlayan, "AK Partilileri konsantre ettin Başbakan'ın talimatı dedin adamlar çıkamıyor. Sen Kılıçdaroğlu'nun da adını koy bir araya bak çıkmaz kimse" sözleri salonda gülüşmelere neden oldu.
Ardından Kırım, Komisyon olarak yapılması gerekenler şeklinde belirledikleri maddeleri sıraladı. Kırım bu bölümde şu ifade eler yer verdi;
"Sonuç olarak çevre bilinci geliştirilmeli. Çevre ile ilgili sivil toplum örgütleri cesaretlendirilmeli. Araştırmalarımız sonucunda taş, kum ve çakıl olacaklarının madencilik faaliyetleri bittikten sonra söz konusu alanlardaki gerekli iyileştirme, tesislerin temizliği sonrası arazi üzerindeki çukurların ve alanların düzenlenerek arazi hazırlığı sırasında depolanan bitkisel toprak üzerine serilerek ağaçlandırmaya uygun hale getirilmeli yada yöre halkı tarafından değişik amaçlarla uygun hale getirilmelidir. Bölgemizde ayrıştırma tesisinin şart olduğu, geri dönüşümün öncelikle sağlanması, bunun için ayrıştırmanın çöpün ilk çıkışından bilinçli olarak yapılması ve bu konuda sivil toplumlarla ve üniversitelerle ortak çalışmalar yürütülmesi, çöp ayrıştırma tesislerinin ülke ekonomisine katkı sunacağı, düzenli depolama alanlarının da rahatlayacağı uzmanlar ve çevre derneklerinin görüşüdür. Açılan ocakların doldurulmak için gerekli toprağın belediyeler ile koordineli çalışarak toprak temelli inşaat atıklarının bu çukurlarda kullanılması iki yönden yaralı olacaktır. Çukurlar doldurulurken ayrıca temel topraklarının başka alanları da işgal etmeyecektir. Muhtarlarla depolama alanları konusunda bilgilendirme toplantıları yapılmalı, endüstriyel atıkların gelişi güzel meralara boşalttırmamaları konusunda uyarılmalıdırlar. Kırklareli'ne çöp taşıyan kamyonlar denetlenmeli, rastgele endüstriyel, kimyasal içerikli çöplerin bölgeye taşınması ve boşaltılması engellenmelidir. Sanayi atık ve artıklarını lisanslı firmalara teslim etmeyen firmalar deşifre edilmelidir. Sakızköydeki atıkların çevreye zarar verecek boyutta olup olmadıkları araştırılmalı. Bilimsel raporlar doğrultusunda TCK'nın 181 ve 182'nci maddesi uygulanmalıdır. Sakızköy'de iddia edilen kimyasal atıklar sonucu küçük baş hayvanların öldüğü iddia edilmektedir. Bu konuda komisyon tarafından araştırma yapılıp rapor hazırlanmalı ve tavsiye kararı alınmalıdır. Sakızköy'deki bölge halkının iddia ettiği kanser vakalarının oranlarında artış olup olmadığı, atıklarla bağlantısının olup olmadığı ilgili komisyonca araştırılmalı ve kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Sakızköy'deki vahşi depolama alanı Ümraniyedeki gibi bir olay yaşanmadan ve can kaybı olmadan gerekli kurumlar tarafından acilen kapatılmalıdır. Tatarköydeki atıkların kaldırılması için verilen sürenin dolmasına rağmen atıkların kaldırılmamasının nedenleri, sebepleri ortadan kaldırılmalı, gerekli kurumlar acilen gereğini yapmalıdır. Asli görevi meralara tecavüz olduğu taktirde durumu derhal bakanlık ve ilçe müdürlüklerine bildirmekle yükümlü olanlar sorumluluklarını ve görevlerini yerine getirmemişler, hatta kirlenmenin sebebi olmuşlardır. İnsan sağlığı ve gelecek nesillere yaşanılabilir bir dünya bırakmak için atanmış ve seçilmişler başta olmak üzere tüm vatandaşlarımız çevre duyarlılığına sahip olma gereğini yerine getirmelidirler."
Şinikoğlu genellemeye kızdı
Kırım'ın sunumu alkışlanırken, Başkan Çağlayan konunun önemli olduğunu, ancak yoğun bir güne denk geldiğini ifade etti. "Daha uygun bir zamanda bu raporu görüşe açarız gündem dışı olarak" diye konuştu.
Ardından söz alan CHP Grup Başkanı Çetin Şinikoğlu, önce "Komisyona ve üyelerine teşekkür ediyoruz. Çok geniş kapsamlı ve detaylı bir rapor hazırlamışlar. Tabi ki komisyon raporunu sunan Gürcan hanımın da ifade ettiği gibi aksaklıklar var. Kurumlar arası, şirketler, özel sektör, devletin idari kadroları birçok aksaklık var. Geniş kapsamlı tespitlerini yapmışlar, teşekkür ediyoruz olumlu oy kullanacağız" sözleri ile rapor için teşekkür ederken daha sonra "Ama bir şeye katılmıyorum" diyerek CHP'li Meclis üyeleri konusunda yaptığı genellemeye katılmadığını "Cumhuriyet Halk Partisi üyeleri dinlemiyor dedi. Ben burada dinliyorum. Genel bir tanım kullanmasını kabul etmiyorum. Ben burada dinlediğim halde dinlememiş gibi oluyorum. Başkanlık divanı da dinliyor bunu kabul etmiyorum" sözleri ile dile getirdi.
Başkan Çağlayan'ın oya sunduğu rapor kabul edildi.
Basına kapatıldı
Meclis, gündemin 8'nci maddesinde görüşülecek 2014 yılı gelirleriyle yılsonuna kadar tahsil edilmesi beklenen 3 milyon 650 bin TL'lik gelir fazlalığının ek ödenek olarak 2014 Yılı İl Özel İdare Gelir-Gider Bütçesine ilave edilmesiyle, Gider Bütçesinde Gerekçe Raporunda ve Aktarım Yapılacak Ödenekler Listesine göre, Ek Ödenek cetvelinde toplamda 3 milyon 650 bin TL'lik ek ödenek verilmesi tekliğinin incelenmesi konusunda "Plan ve Bütçe Komisyonu" tarafından hazırlanan raporun görüşülmesi öncesi İl Özel İdare Genel Sekreteri Ziya Eser'in Meclise konu hakkında bilgi vermesi ile devam etti.
Başkan Çağlayan, bu madde görüşülmeden önce bir ara vermek istediğini belirterek konu hakkında yapılacak bilgilendirme nedeniyle de "15 dakikalığına" basının toplantı salonundan çıkmasını "Basın mensuplarından ön bilgi alınması nedeniyle müsaade istiyoruz. Ara veriyoruz" sözleri ile istedi. Bunun üzerine basın salondan ayrılırken, kamuoyu için çalışan İl Genel Meclisinin kamuoyundan neyi saklamaya çalıştığı anlaşılamadı.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Çevreci üye Gürcan Kırım çok delikanlı ve çevre için partisinin yaptıklarını görmezden gelebilecek karakterde biri değil. Neden üye yaptık diyenler bile vardır ?