CAN DOSTUM PINARHISAR

Pinarhisar Belediye Baskani Mustafa Cingözle 20.08.2009 günü kisa bir söylesim oldu.

Mustafa Cingöz: “Yazlik Dügün Salonunu halkin hizmetine açtik. Balikli meydan düzenlenmesi, millet bahçede Festival Alani düzenlenmesi yapiliyor. Sulama amaçli 40 ton’luk bir depo yaptik. Dört mahalleye açik hava jimnastik aletleri koyuldu. Dere mahallesinde Parke tas döseme isine baslandi. Lüleburgaz Belediye Baskani Emin Halebak’la Vize Belediye Baskani Selçuk Yilmaz’la akrabalik baglarimiz var” dedi. Pinarhisar mahallemiz gibidir. Altyapi ve üstyapi çalismalari devam ediyor.

Trakya’da belediyeler ve Köydes- Beldes çalismalari devam ediyor.

Pinarhisar Belediye Baskani Mustafa Cingöz ve çaliskan belediye reislerine basarilar dilerim.

Pinarhisar Belediyesi Fen Isleri Müdürü Hasan Yilmaz ve 28 arkadasi Bulgaristan’a Kültür Gezisi yaparak Burgaz, Varna, Balçik, Nesebar, Dobriç, Sumnu, Razgrat, Rusçuk, Filibe, Hasköy, Kircaali’yi gezmisler. Plevne’de 93 Harbi Gazi Osman Pasanin Plevne Panoramasini görmüsler. Rus Ordusu ve Romenlerle yapilan 93 Harbi savasi sirasinda daha Bulgaristan Devleti Bagimsizligini kazanmamisti. Haskova ve Kircaali’de Türk nüfus agirlikliymis. Bulgaristan AB’ye girince Avrupa’ya çalismaya giden yüzbinlerce genç olmus. Büyük tarlalarda tarim yapiliyormus. Balçik ve Varna sahillerinde turist çokmus. Altinkum, Albenya, gibi yerler çok kalabalikmis. Tarihi Pinarhisar Kologlu Ilkögretim Okulu’nun Müdürü Hidayet Yildirimla, gezgin, çok kitap okuyan Yakup Küçükerle, ögretmenlerle ögretmenevinde muhabbetimiz oldu.

Sadullah Kologlu’nun, ailesinin, çocuklarinin fotograflari okulda çerçevelenmis asiliydi.

Yrd. Doç. Dr. Mustafa Özer’in Kirklareli Pinarhisar Sadullah Kologlu Ilkokulu kitapçigi 41 sayfadir. II. Mesrutiyet’in 100. Yil Anisi’na... Pinarhisar Belediyesinin Katkilariyla... Sunus yazisini Yöre Dergisi’nin sahibi Ayhan Tunca yazmis.

Önsöz yazisi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Özer: Kirklareli- Pinarhisar’da bulunan ve  II. Mesrutiyet döneminde etkin olan Ulusal Mimarlik Akimi’nda insa edilen Sadullah Kologlu ilkögretim binasi ele alinip incelenmis ve degerlendirilmemis olan yapi ilk defa bu çalismayla tanitilmistir.

Traklar, Persler, Makedonyalilar, Roma- Bizanslilar ve Osmanlilar gibi önemli uygarliklara ait kültür varliklarini (tümülüs, kaya tapinagi, dolmen, kilise, manastir, sarniç, kale, cami, hamam, han, çesme, okul, maden-mermer ve pismis toprak objeler ile vb.) bünyesinde barindiran Pinarhisar ve çevresi, 14. yüzyilin ortalarinda Türkler tarafindan fethedilmistir. Fethi takiben yogun bir Türk iskanina ve dolayisiyla imar faaliyetlerine sahne olan kentte, bu dönemde insa edilmis çok sayida eser oldugunu arsiv belgeleri ve kaynaklar ile arazide yaptigimiz çalismalardan ögreniyoruz. Bunlardan bazilari günümüze ulasabilmis, bazilari ise dogal afetler, savaslar, zamanin acimasiz tahribati ile maddi kültür varliklarina sahip çikma konusundaki duyarsizlik ve bilinçsizlik sonucunda yikilip ortadan kalkmislardir. Katki saglayan Ayhan Tunca’ya bu yöndeki çabalarina bir örnek olusturan çalismamizi yayinladigi için tesekkür etmek istiyorum. Kasim 2008 Edirne.”

“1884 yilinda Libya-Derne’de dogan Sadullah Kologlu 1952 yilinda Libya’da ölmüstür. 1909-1938 yillari arasinda Ege, Trakya ve Karadeniz’in çesitli Ilçelerinde Kaymakamlik, Hakkari ve Bingöl’de Valilik yapmistir. Haziran 1949- Mayis 1952 yillari arasinda Libya’da basbakanlik da yapan Sadullah Kologlu Arap Kaymakam, Türk Basbakan ünvanlarini da bu dönemde kazanmistir.” Yazar Nazif Karaçam agabey ve Ayhan Tunca arkadasimiz yazi ve çalismalariyla Trakya tarihine yillardir katki saglamaktadirlar...

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol