ÇANAKKALE SAVASI BIR-AKIL YURTSEVERLIK VE ONUR SAVASIDIR

Osmanli ordularinin 1877-1878 Osmanli-Rus ve 1912 Türk-Bulgar Savaslari'nda yenik çikmasindan sonra 1914 de girdigi Birinci Dünya Harbi ingiliz ve Fransizlar'a umut vermistir. Onca can, mal ve toprak kaybindan sonra Osmanli ordusunun kendini toparlamasi, moral kazanmasi ve hükümetin bu savasi kaldirmasi hayal bile edilemiyordu.
Çanakkale Bogazi'ni zorlayarak geçmek isteyen ve ona destek veren Fransa, Rusya bu savasta da Osmanlilarin yenilgiye ugrayacagini düsünmüslerdi. Bir ingiliz tarihçinin yazdigi gibi ingiltere, Osmanli Ordularini yenebilmek için Çanakkale'ye bir milyona yakin asker sevk etmis, 750 milyon ingiliz Altini harcamayi göze almistir. Tabii ingiliz ve Fransiz komutanlar Çanakkale'de bambaska bir Osmanli Ordusu, yurdu, onuru, gururu için savasan bir MEHMETÇiK ve bunun ötesinde Yarbay Rütbesinde iken komutanlik yetenegi, insanlik Dehasi bilinmeyen bir komutan bulmuslardir. Bu Mustafa Kemal'dir.
Çanakkale Savasi karada, havada, denizde ve denizaltinda cereyan etmis dünyada ilk Amfibik Savas'tir. Ayrica, Çanakkale cografya bölgesi itibariyle dünyada ilk Cihan Savasi'nin yapildigi yerdir. Burada ilk Dünya Savasi Troyalilar ile Atinalilar arasinda olmustur. Bu savasta Çanakkaleli Troyalilar yenilmis, Eski Yunanlilar Ege Kiyilarinda görülmüslerdir. Mustafa Kemal bu olayi kastederek Afyon-Dumlupinar Savasi'ni Troyalilar'in intikami biçiminde yorumlamistir.
Çanakkale Savasi cereyan tarzi ve sonuçlari itibariyle bugünkü Türkiye ve dünya için önemlidir. Bu savasta zamanin en güçlü iki devleti, en güçlü ordulari ile Çanakkale'yi geçememisler, yenilgiye ugramislardir. Bunun sonucu Rusya'da 17 Ekim Devrimi'ni yaratacak sartlar daha büyük güç kazanmis, Çarlik idaresi'nin yikinti ve çöküntüsü hiz kazanmistir. Üçüncüsü ortaya emperyalizmle savasacak Mustafa Kemal gibi bir ASKERi DEHA çikmistir. Mustafa Kemal'in kazandigi zafer ingiliz Avam kamarasi'ni ve hükümetini sarsmis, Bahriye naziri (Deniz Bakani) Çörçil istifa etmek zorunda kalmistir. Mustafa Kemal'in Çanakkale Zaferi ingilizler'e "Biz Çanakkale'de düsmanla degil, Tanri ile savastik. Dünyaya her yüzyilda bir DEHA gelir o da Türkler'e nasip oldu" dedirtmistir. Çanakkale Savasi bir baska sonucuyla Yeni Türkiye'nin yolunu açmistir. Gerçi mütefikimiz Almanya'nin yenilmesi üzerine Osmanli Devleti'de yenik sayilmistir ama bu Mustafa Kemal Önderligi'nde baslayacak Milli Mücadele ve istiklal Savasi sürecine engel teskil etmemistir. Aksine, çökmüs bir Osmanli imparatorlugu içinden TÜRKiYE'nin dogmasina, yeni bir devletin kurulmasina imkan hazirlamistir. Ancak Çanakkale bunlarla beraber, tarihe 1918 yilindan itibaren baslayacak olan Milli Mücadele, istiklal Savasi, strateji, taktik ve akil mücadelesi olarak tarihe geçmistir. Bu bakimdan Çanakkale Savasi gerek Türk, gerekse dünya tarihi bakimindan çok önemli bir savastir. Bu savas birtakim kimseleri zannettikleri ve propagandasini yaptiklari gibi bir iMAN SAVAsI degil, tamamen AKIL-HESAP-KiTAP ve MATEMATiK SAVAsI ve MÜCADELESi'dir. Her evden bir kisi Çanakkale'de sehit olmustur. Ve Çanakkale dünyaya Türk'ün SAVAs KABiLiYETi'ni ortaya koymustur.
süphesiz ki Çanakkale Savasi ve Mustafa Kemal'in kazandigi zafer yetisen cumhuriyet kusaklari için bir motivasyon ve moral kaynagidir. Halk Kahramanligi'nin somutlastigi, yani elle tutulur, gözle görülür bir hale geldigi yer ve zamandir.
Çanakkale, üzerine çok kitaplar yazilan dünya savaslarindan biridir. Savasi çikaranlarin amaci büyüktü, Türkiye'yi ortadan kaldirmakti. Ancak bunda basarili olamamislar, bunda en büyük rolü de "Büyük Britanya Kraliyet Hükümeti'nin takdirlerini kazanan Mustafa Kemal oynamistir. Büyük Britanya'nin (ingiltere'nin) Çanakkale Seferi'nin resmi tarihi olan "ASKERi OPERASYON GELiBOLU" kitabi Mustafa Kemal'e sunulurken üzerinde su ifade yer almistir
"BÜYÜK KUMANDAN, ASiL BiR DÜsMAN ve ALiCENAP BiR DOST sEREFiNE TÜRKiYE CUMHUR REiSi GAZi MUSTAFA KEMAL HAZRETLERiNE HAsMETLU (Büyük ve Muhtesem) iNGiLTERE KRALI'NIN HÜKÜMETi TARAFINDAN TAKDiM EDiLMisTiR."
Bu durumda Mustafa Kemal'i Çanakkale Savasi'nda yok farzetmek mümkün mü? Bu nedenle Çanakkale Zaferi'ni sadece iman gücüne baglamak bosuna bir gayrettir.
nazifkaracam@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol