08.10.2015 günü Vize'deki arkadaşlara uğradım. Kısa sohbetlerim oldu. Vize'nin Çakıllı Belediyesi’nde eczacı arkadaşım SEVDİM ŞEN: “Geçen gün yeğenlerle kulağını çınlattık. Onlar da balkan hikâyelerini seviyorlar. Sana vermek için bir şeyler hazırlayacaklar. Misafirlerim var. Her zaman buyur gel" dedi. Bulgaristan, Yugoslavya, Yunanistan, Balkan göçmenlerinin yaşadıkları göç hikâyelerini çok dinledim. Gazetede yazdım.
Dedem Mefail Demiraco Pirlepe Depreş' te göçmenidir. Ruhu şad olsun. Çakıllı’da berber Naci Üzüm’e "Bayramdereli doktor arkadaşım Ahmet Kaya'ya çok benziyorsunuz. Geçmişin siyasal olaylarını konuştuk" dedim.
ÇAKILLI’DAN NACİ ÜZÜM: "Bayramdere’de bizim çok akrabamız var. Eski günlerde ihtiyarlar bayram günlerinde gidip gelirlerdi bizimkiler. Bulgaristan MALAMIŞ göçmeniyiz. Malamış bir kasabaymış. 1907 yılında dedemler Çakıllı'ya gelmiş. Bir kısmımız da DÜZCE’NİN ÜÇ YOL köyüne gitmişler. Üç yolun eski ismi SADOVA'dır. Sadova bir buğday cinsidir" dedi. Söyleşilerle Trakya gezilerim devam ediyor. Sonsuza kadar güzel yaşasın Trakyam…
Çakıllı’daki ANIT ÇINAR AĞACI 817 YAŞINDADIR. Türk bayrağı Asırlık Anıt Çınar Ağacına asılmış. Asırlık Çınar ağacı çay bahçesinde ızgara çeşitleri, sabah kahvaltısı, kavurmalı omlet yapılıyor. Yazın çayı içenler yemek yiyenler oluyor. Çakıllı’da bir köşede mısır koçanları kurutuluyordu. Ergene Nehri’nin çıkış yeri Çakıllı Korusundaymış. Çakıllı’ya Ergene Nehrinin çıktığı yeri ziyaret etmiştik. Kaynaktan su içip yüzümü yıkamıştım. Çerkezköy'deki, Çorlu'daki bazı fabrikaların kirli atıkları Ergene'yi kirletiyor. Çorlu'ya yakın deri fabrikaları kirli suyu derelere akıtmasın. Kirli suyu yer altına boşaltmasın. Ergene hayata dönecek projesi gerçekleşsin. İnsanları en çok öldüren kanser hastalığıdır. Kirli sular, kanserojen maddeleri, çevre kirliliği, vahşi yöntemlerle doğamız, derelerimiz, nehirlerimiz kirletiliyor.
Kimyasal atıklar tehlike saçıyor. Kırklareli'ne gelirken Vize çıkışında domates tarlaları, sebze bahçeleri Pazarlı köyü civarında gördüm. Kavun, karpuz, sebze, domates, biber, patlıcan satanları ana yol boyunca görebiliyorsunuz. Sebzelere, meyvelere çok fazla ilaç atılması kanseri tetikliyor.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık’tan alınan bilgilerce uygun zamanlarda kullanılan ilaç sebzeye, meyveye faydalı olabilir. Bilinçsiz olan her şey tehlike yaratır. İnsan sağlığı, çevre bilinci, çevre sağlığı, sağlıklı gıdalar, ürünler, organik tarımdaki çalışmalar önemlidir. Tarımda organik gübre kullanımı toprağa ve yeraltı sularına zarar vermiyor. Çok fazla ilaç kullanılmış sebze ve meyveler ihracatta, geriye gönderiliyor. Dış ülkeler meyve ve sebzelerdeki fazla ilaç kullanımını test ediyorlar. Bu sebzelerin ve meyvelerin iç piyasaya sürüldüğünü gazetelerde okuyoruz. Sağlıklı toplum sağlıklı insan, sağlıklı çevreye önem vermekle oluyor. Sevgiyle yaşayınız.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol