Tüm Kırklareli'de büyük heyecan uyandıran ve öğrenciler için zorlu bir yarış başladığının işareti olan YGS (Yükseköğretime Geçiş Sınavı) başvuruları 5 Ocak Pazartesi günü başladı.
Kırklareli'nde öğrencilerin ÖSYM bürolarından veya liseler üzerinden yapabildikleri kayıtlarda, YGS Sınav Harcı olarak ÖSYM tarafından 50,00 TL'lik bir ücret alınacağı duyuruldu.
Edinilen bilgilere göre YGS başvurusu yapacak öğrencilerin TC. Nüfus Cüzdanı ile birlikte öncelikle ÖSYM Bürolarına veya liselere başvurmaları ve kayıt yaptırmaları gerektiği bildirildi. Sisteme yapılan kayıtların ardından öğrenciler 3,00 TL'lik bir hizmet bedelini kayıt yaptırdığı kuruluşa ödeyecek. Kaydın geçerli olabilmesi içinse anlaşmalı bankalara gidilerek bank ATM'lerinden ÖSYM Sınav Ücreti seçeneği seçilerek 50,00 TL'lik YGS harcı yatırılarak makbuz alınacak. Öğrencilerin yatırdıkları YGS harcı, sisteme ücretin yatırıldığı şeklinde geçecek. Kayıt yaptırdıkları yerden ÖSYM Adaş İşlemleri ile ilgili bilgilerini alan öğrenciler, internet üzerinden ÖSYM Aday İşlemleri sayfasına girerek öncelikle şifresini değiştirecek.
Sınav tarihi yaklaşıyor
Kırklareli'ndeki öğrenciler ile birlikte ailelerinde de büyük heyecan uyandıran ve öğrencilerin geleceklerini şekillendirme yolunda büyük bir adım olan YGS için sınav tarihi ÖSYM tarafından 15 Mart olarak belirlendi. 15 Mart tarihine kadar hazırlıklarını sürdüren öğrenciler için, kayıtların yapılmasının ardından sınava girecekleri yerlerin sınavdan 10 gün öncesinde ÖSYM sisteminde açıklanacağı duyuruldu.
Edinilen bilgilere göre bu yıl öğrenciler sınava girmeden önce sınav giriş belgelerini kendileri hazırlayacak. ÖSYM Aday İşlemleri sistemine giriş yapacak olan öğrenciler, sınav tarihinden 10 gün önce sınav giriş yerlerinin de belirlendiği Sınav Giriş Belgesi'ni kendileri çıkaracak ve sınav yerine gidecek.
YGS ile birlikte öğrenciler 4 yıllık okullar için de LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı)'ye katılacak. LYS, YGS'ye nazaran her dersin ayrı günde ve ayrı bir sınav olarak sunulduğu bir sistem olacak.
YGS (Yükseköğrenime Geçiş Sınavı) Nedir?
Yükseköğretime Geçiş Sınavı ya da kısaca YGS, Türkiye'deki yükseköğretime geçiş sisteminin ilk sınavıdır. Yükseköğretim Kurumu tarafından 2010 yılından beri uygulanmaktadır.
Yükseköğretime Geçiş Sınavı; Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel matematik ve fen Bilimleri olmak üzere 4 bölümden oluşur. Her bölümden 40 soru olmak üzere toplamda 160 soru sorulmaktadır. Sınav süresi, tek oturumda 160 dakikadan oluşmaktadır. Lisans Yerleştirme Sınavı'na girmeye hak kazanabilmek için herhangi bir puan türünde 180 puanın geçilmesi gerekir.
Sınava giren adayın sınav sonuçları; YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5, YGS-6 olmak üzere 6 farklı puan olarak açıklanır.
Adaya Özgü Soru Kitapçığı
2011-YGS'den itibaren her aday için üzerinde ayaların resmi bulunan tek tip kitapçıklar hazırlanmaktadır. Böylece haksızlıkların önüne geçilmesi planlanmaktadır. Fakat sistemin ilk kez uygulandığı 2011-YGS sınavında sınav sorularının çoğunun, bazı kitapçık türlerinde sabit bir algoritmayla doğru çözülebileceği düşünülmektedir. Gündemdeki tartışmalar üzerine ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, sınava girmiş tüm adaylara bir mektup göndermiştir. Sınavın hazırlanması, yapılması ve değerlendirilmesi sırasında öğrencileri rahatsız edecek hiçbir oluşumun söz konusu olmadığı açıklanmıştır.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol