Kırsal kesim insanının, hem misafirperverliğini gösterdiği hem de tüm yurda, siyasi çekişmeleri bir kenara bırakarak aynı sofraya oturulabileceğini gösteren yağmur duaları, her haftasonu yapılmaya devam ediyor. Cami imamlarının söyledikleri, ortaklaşa yapılan beraber yemeklerin yenildiği masalarda verilen dostça pozlar, duanın bereketin yanı sıra, kardeşlik içinde edildiğinin en büyük göstergesi. Kırklareli'nde Köy ve beldelerde gerçekleşen yağmur duaları devam ediyor
Başladığı günden bu yana her haftasonu bir köyün gerçekleştirdiği yağmur dualarının geçtiğimiz Cumartesi günkü adresi Devaçatağı köyü idi. Köyün girişinde beraberindekilerle birlikte gelen misafirleri ağırlayan köy muhtarı Hüseyin Aşık, gelen her misafiri aynı güler yüzlülükle ağırladıklarını, yağmur dualarının bereket ve bolluğun yanı sıra, kardeşliği güçlendirmesi açısından da gelenekselleştiğini söyledi. Aşık, köyde yaşayan tüm vatandaşların yağmur duasında bir payının olduğunu, tüm işleri el birliği ile yaptıklarını söyleyerek "Gün geçtikçe yağmura daha çok ihtiyacı olan tarım arazilerini içerisinde barındıran ülkemizde, en bereketli topraklara sahip olan Kırklareli'nde, yağmur duaları tamamen gelenekselleşti. Tarım arazilerinin bereketli olmasından ve tarımın en büyük geçim kaynaklarından birisi olmasından dolayı yağmurun önemi büyük. Bu açıdan bakıldığında, hem birlik ve beraberliğin güçlenmesi hem de bereketin artması için yapılan yağmur dualarına, herkes elinden geldiğince katkıda bulunuyor" dedi.
Gelen misafirlerin hepsiyle tek tek ilgilendiler
Cumartesi günü yapılan dualarında Devaçatağı köyünde yaşayanların dışında, dışarıdan da gelen birçok misafir vardı. Köy muhtarı Hüseyin Aşık ve beraberindekiler, gelen misafirlerin hepsini tek tek köy camisinin girişinde karşıladılar. Devaçatağı'nda yapılan yağmur duasında yemeklerin hazırlanmasında büyük çaba sarf eden ustaların ellerinden çıkan yemekleri, öğlen namazının arından yapılan dualarını eden vatandaşlar ağız tadıyla yediler. Yemeklerin hazırlanmasında kullanılan malzemeleri paylaşan Aşık; " 200 kilo pirinç, 100 kilo et, 120 kilo nohut kullanıldı. Bin 500 kişilik pilav hazırlandı. 1500 adet ayran alındı. Gelen bütün misafirlerimize bol bol ikram edildi" şeklinde ifade etti. Yemeklerin yenilmesinin ardından avuçlar göğe çevrilerek dualar edildi.
Amin dediler, bereket yağdı
31 Mayıs Cumartesi günü yapılan yağmur dualarından bir tanesi de Merkez ilçeye bağlı Değirmencik Köyü'nde yapıldı. Rahmet için ellerin Hakk'a açıldığı yağmur duaları, birlik ve beraberliğin en büyük simgelerinden birisi haline geldi. Köyde imece usulü ile hazırlanan yemekler dua sonrasında civardan gelen konuklara ikram edildi. Civardaki köylerden ve şehirlerden konuk olarak gelenler ellerini açıp yağmur duasına destek olmak için "Âmin" dedi. Her ne kadar bu organizasyon Yağmur Duası adı altında yapılsa da aslında amacı bol bereketli bir ekin hasadı ve şükür duası idi. Değirmencik Köyü'nde de civar köylerden, beldelerden ve şehirlerden gelen bin kişinin üzerinde konuğa etli pilav, yaz helvası ve ayran ikram edildi. Değirmencik Muhtarı Faik Kocaman, yağmur duası organizasyonunu: "Bu devam eden bir etkinlik. Bu sene biz yaklaşık 150 kilo et, 200 kilo pirinç, 100 kilo nohut kullanarak 1500 kişilik yemek hazırlattık misafirlerimize. 150 kilo pirinç, 1500 ayran ve helva ikram edeceğiz. Bunu devamlı adet haline getirdik, yapıyoruz. Geçen yıl olduğu gibi bu yılda köy halkını bir araya getiren, civar köylerden gelen misafirlerimizi ağırladığımız, bereket için yağmur duasını gerçekleştiriyoruz. Bu yıl yağışların bol olması ve bereketli bir yılın bizi beklediğini gösteriyor. Bizlerde yağmur duasının yanı sıra, bu bolluğa şükrediyoruz" şeklinde açıkladı.
Yağmur dualarında birlik beraberlik mesajları
Kırklareli merkeze bağlı olan Koyunbaba köyünde düzenlenen yağmur duasına katılım çok yüksekti. 1000 kişilik hazırlanan yemek, edilen dualar, başka yerleşim yerlerden gelen misafirlerin ağırlama yarışı ile her yaz gelenekselleşen yağmur duasında ihtiyacımız olan birlik ve beraberlik görüntüleri de göz doldurdu. Kadınlı, erkekli, genç kızların ve ihtiyarların el ele yardımlaşarak hazırladıkları yemeklerde kullanılan yöresel ürünler ise kelimenin tam anlamıyla damaklarda iz bırakan cinstendi.
Koyunbaba köy muhtarı Yalçın Gencay (54) ÖNADIM MEDYA GRUBU haber muhabirlerine yaptığı açıklamasında, "Üçüncü dönemini geçirdiğim muhtarlık mesleğimde, en güzel manzaraları bu yağmur duaları oluşturmakta. Hazırlıklarımız 1000 kişilik bir misafirimize ikramda bulunabilmek amacı ile gerçekleştirdik. Biz 300 kilo et, 300 kilo pirinç ve 125 kilo kuru fasulye kullanarak aşçımız Remzi Usta eşliğinde yemeklerimizi yaptık. Dolan Köyümüz 330 haneden oluşuyor. Biz biliyorsunuz ki yağmur dualarını geleneksel halde yapıyoruz. Her yıl nisan ayının sonunda yağmur duamızı gerçekleştiriyoruz. Yaklaşık 3000 kişilik yemek hazırladık. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum" dedi.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol