Burgaslı oda başkanları ülkesine döndü, Kırklareli ayağı son buldu

Kırklareli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile Burgas esnaf odaları arasında gerçekleştirilen AB projesi kapsamında Kırklareli'nde gerçekleştirilen toplantılar, kapanış toplantısı ile son buldu.
Kırklareli'nde çırak, kalfa ve usta eğitimi ile ilgili bilgi alan, sanayi bölgelerini ve esnafları gezen ve pazarda dolaşan Burgaslı çalışma grubunun Kırklareli'nde yürüttüğü faaliyetler son buldu.
Çalışma grubunun faaliyetlerini ve AB projesinin amacını duyurmak amacı ile bugün bir toplantı düzenlendi. Toplantıya birçok STK başkanı ile esnaf katıldı.
Toplantı Kırklareli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ne ait düğün salonundaki toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantı dün saat 10.00'da başladı. Toplantının açılış konuşmasını Kırklareli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ali Fuat Şeker gerçekleştirildi. Şeker konuşmasında: "21.08.2013 tarihinde başlayan geleneksel el sanatları meslekleri ve sınırötesi bölgesindeki ekonomisine adaptasyonu projesinin sonlarına geldik. Gerek Bulgaristan'da gerekse Türkiye'de son birkaç yılda sanatkar meslekler arasında yavaş ilerleme kaydedilmiştir. Proje, sanatkarların güçlü ve zayıf yönlerinin araştırılması konusunda önem arzetmektedir. Her iki ülkede düzenlenen en iyi uygulamalar paylaşıldı. Web siteleri geliştirildi. İyi uygulamalar ile ilgili el kitabı basıldı. Ayrıca hep birlikte bu geleneksel sanatkar meslekleri alanında Bulgar ve Türk örgütleri arasında istikrarlı bir işbirliği kuruldu" şeklinde ifadelerde bulunarak proje hakkında kısaca bilgi verdi. Ali Fuat Şeker daha sonra da ayrıntılı bilgi vermek için sözü proje sorumlusu Nazife Ahmedova'ya bıraktı. Ahmedova katılımcılara projenin amacı işleyişi ve kazanımları ile ilgili ayrıntılı bilgi verdi. Toplantıya Bulgar heyet katılmazken, Bulgar heyeti temsilen çalışma grubunun sorumlusu Maya Stayanova toplantıya katılanlar arasında idi.
Tanıtım toplantısında öncelikle yapılanlar anlatıldı. Proje kapsamında sırasıyla şunlar yapıldı: İki ülkenin oda birlikleri arasında bilgi paylaşımı yapıldı.Çıraklıktan başlayarak ustalığa giden yolda kim hangi aşamalardan geçmekte ve iki ülke eğitim sistemindeki artılar ve eksilerin neler olduğu paylaşıldı. Kırklareli ve Burgas'da esnaf ve zanaatkarları araştıran birer teknik analiz (SWOT) yapıldı.  Esnaf ve zanaatkraların güçlü ve zayıf yönlerine değinilerek gelişmeler analiz edildi. Her iki proje ortağı tarafından hazırlanan "Esnaf ve Sanatkar Mesleklerinin Gelişim Süreci ve Kırklareli ile Burgas Örnekleri"teknik araştırmalarına dayandırılan 5 yıllık bir stratejik plan hazırlandı. Proje faaliyetlerinin ve amaçlarının yer aldığı bir web sitesi oluşturuldu. Bu web sitesine proje boyunca hazırlanan ve yerel etkinlikleri tanıtan elektronik bültenler eklendi. Yine aynı web sayfası üzerinden elektronik kütüphane, forum ve tüm esnaf ve sanatkarların kendi profillerini yaratabilecekleri elektronik katalog hazırlandı. Her iki ülkeden de esnaf ve zanaatkarlar arasında iyi uygulamalar seçildi ve bir katalog haline getirildi.
Projeden çıkarılan sonuçlar ise sırası ile şu şekilde:
*Esnaf ve sanatkar işletmeleri, öncelikle finans kaynaklarına kolay ulaşamama sorunu yaşamakta, finansman araçlarından yeterli ölçüde yararlanamamakta.
*Bu sorun doğrudan doğruya, esnaf ve sanatkarın gelişmiş teknoloji kullanarak üretim yapabilme kapasitelerini olumsuz etkilemekte, yeterli finans desteği bulamayan esnaf-sanatkar işletmeleri teknolojik alt yapılarını yenileyememekteler.
*Bu nedenle, standart ve kaliteli üretim yapmaları ve rekabet gücü kazanmaları güçleşmekte, bu da ihracat yapabilmelerini engellemekte. Dolayısıyla finansman sorunlarının çözümü bu işletmeler açısından birinci derecede öncelik arz eden konuların başında gelmekte.
*Pazarlama, yönetim, tanıtım bilgileri genellikle eksik ve bu bilgilerin eksikliği işletmelerin büyümesine ve rekabet gücü kazanmasına engel olmakta. Esnaf ve sanatkara yönelik danışmanlık hizmetlerinin yoğunluğunun ve çeşitliliğinin artırılması önemini korumakta.
*Esnaf ve sanatkar işletmelerinin sayısal olarak çok ve dağınık olmaları ve çok sayıda mesleği bünyelerinde barındırmaları bunlara kolayca ulaşmayı engellemekte, ilgili otoriteler kolaya kaçarak Devlet yardım, destek ve teşviklerine istihdam ve sermaye gibi alt sınırlar getirmekte ve bu işletmelerin desteklerden yararlanmalarına engel olmaktalar. Devlet desteklerinin bir kısmının doğrudan esnaf sanatkar ve küçük işletmeleri hedef alarak oluşturulması, bu hususun genel teşvik uygulamaları içinde kaybolmamasının sağlanması gerekmekte. Teşvik ve destek politikalarının daha çok sanayi işletmelerine yönelik yapısının, hizmet üreten işletmeleri de kapsayacak şekilde genişletilmesi yararlı olacak.
*Esnaf ve sanatkar işletmelerinin önemli bir sorunu nitelikli işgücü temininde yaşadıkları sıkıntılar. Aslında bir yandan giderek büyüyen işsizlik sorunundan bahsedilirken, diğer yandan işletmelerin nitelikli işgücü bulmada sorun yaşaması bir çelişki gibi görünse de, gerçek böyle. Bunun nedeni, iş hayatı ile mesleki eğitim politikasını oluşturanlar ve yürütenler arasındaki koordinasyon eksikliği.
*Esnaf ve sanatkar işletmeleri ağır bürokratik işlemlerden mağdurdur ve vergi ve sosyal güvenlik ödemelerinden dolayı zorlanmaktadır. Kayıt dışı ekonomi ile mücadelede başarılı olunabilmesi için; bu işletmelerin ekonomik güçleri ile orantılı vergi ve benzeri ödemelere muhatap olmaları esastır. Buna yönelik politika uygulamaları başarı şansını arttıracak.
*Ekonomik ve teknolojik gelişmeler bazı mesleklerin kaybolmasına neden olmakta. Ancak tarihi ve kültürel açıdan önem taşıyan ve Türk kültür mirasının önemli bir bölümünü oluşturan Türk el sanatlarının yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması ülkemizin kültürel zenginliği açısından önem taşımakta. Bu kapsamda özellikle el emeğine dayalı ve giderek kaybolan meslekler Devlet tarafından korumaya alınmalı ve yaşatılmasına yönelik olarak, belirlenecek meslek dallarındaki esnaf ve sanatkar işletmelerine vergi muafiyeti getirilmeli.
Toplantı anlatılan amaçların ve çıkarımların ardından son buldu. Toplantının sonunda katılımcılara ikramda bulunuldu. Bu toplantı ile de projenin Türkiye yani Kırklareli ayağı son buldu. Bu hafta sonu yapılacak olan Burgas ziyareti ile devam edecek olan projeye, STK başkanlarından oluşan bir heyet gidecek. Burada gerçekleştirilecek olan ziyaretlerin ardından ise proje son bulacak.


Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol