Burgaslı Çalışma Grubuna çıraklık eğitimleri hakkında bilgi

Bulgar heyete Türkiye'deki esnaf eğitimi anlatıldı
Kırklareli ve Bulgaristan'ın Burgas kentinin esnaf odaları birlikleri arasında gerçekleştirilen AB projesinin ikinci gününde Kırklareli Çıraklık Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü tarafından bir eğitim semineri verildi.
Kırklareli Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Ali Fuat Şekerin açılış konuşmasını yaptığı ikinci günün ilk toplantısı Kırklareli Esnaf ve Sanatkarlar Odası Düğün Salonunda bulunan toplantı salonunda gerçekleştirildi. Saat 11.00'da başlayan toplantıya Bulgar heyetin yanı sıra Kırklareli meslek odalarından da katılımcılar oldu. Şeker misafirlere hoş geldiniz dedikten sonra sözü Kırklareli Çıraklık ve Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Fikret Kumcu'ya bıraktı.

Burgaslı çalışma grubu AB projesi ve esnaflar arası sınır ötesi işbirliği kapsamında Kırklareli'nde gerçekleştirilen mesleki eğitimleri ve esnaflara yönelik oluşturulmuş sivil toplum kuruluşları(STK'lar) hakkında bilgi almak için ilimize gelmişti. Bu çerçevede geçtiğimiz gün düzenlenen etkinlikte Kırklareli Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Ali Fuat Şeker birliğin ve odaların nasıl kurulduğu ve hangi yasalarla desteklendiği hakkında bilgi vermişti. Kırklareli'nde esnaf eğitimi veren kuruluşlarla ilgili eğitim ise dün verildi. Kırklareli Esnaf ve Sanatkarlar Odası Düğün Salonundaki toplantı salonunda saat 11.00'da başlayan toplantıya katılan konuklara çıraklık ve meslek eğitimi ile ilgili Fikret Kumcu tarafından bilgi verildi.
Kırklareli'ne Burgas'tan gelen çalışma grubuna bir konuşma yapan Çıraklık ve Meslek Eğitim Merkezi Müdürü Fikret Kumcu ekibe hoş geldiniz dedikten sonra konuşmasına başladı. Kumcu daha sonra: "Öncelikle kendi kurumumdan ve ülkemizdeki çıraklık eğitiminden bahsetmek istiyorum. Meslek eğitimi önemlidir. İnsanlar yaşarken mutlaka bir iş yapmak zorundadır. Genç kuşakların meslek öğrenmeleri şarttır. Kişiler 12 yıllık zorunlu öğrenimini tamamladıktan sonra eğer akademik meslekler düşünüyorlarsa fakültelere giderler veya bir meslek öğrenerek hayatlarına devam ederler. Kurumumuz ilimizde yüksek öğrenime devam etmeyen, meslek öğrenmek isteyen gençlerin eğitimine katkıda bulunmaktadır. Uygulamadan bahsetmek isterim. 8. yılını tamamlayan kişiler yani 15 yaşından gün alan kişiler, liseye devam etmek istemezse veya liseyi yarıda bırakırlarsa bize müracaat ederler. Kayıt olduktan sonra genel sağlık sigortaları kurumumuz yani devlet tarafından yatırılır. Almanya'daki gibi dual eğitim uygulanmaktadır. Haftanın 5 günü işletmede veya ustanın yanında iş yerinde, bir günü teorik eğitim için okulumuzda geçirirler. Ortalama 3 yıl bu şekilde devam ederek kalfalık sınavına katılmaya hak kazanırlar. Üzerine 2 yıl ile 5 yıl arasında kalfa olarak devam ettiklerinde ustalık sınavına girmeye hak kazanıyorlar. Sonuçta bugünün ustaları, artık bitirdikleri bu süre sonunda sınavlara katılarak ustalık belgesi alanlar iş yeri açabilir" şeklinde bilgi verdi.
Bulgar çalışma grubundan bir ziyaretçinin usta olabilmek için toplam kaç sene eğitim görmek gerekiyor sorusuna ise: "3 yıl çıraklık üzerine 2 yıl veya 5 yıl kalfalık eğitimi gördükten sonra ustalık sınavına girmeye hak kazanırlar ustalık sınavını kazananlar da usta olur" cevabını veren Kumcu'ya Bulgar heyetinden gelen bir diğer soru ise yurt dışında alınan ustalık belgesinin denkliği ile ilgili oldu. Çalışma grubundan bir kişi: "Peki yurt dışında bir ustalık almış bir kişi, sizin ülkeye geldikten sonra eğitime mi tabi olması gerekiyor, yoksa o ülkedeki diploma geçerli oluyor mu" şeklinde bir soru yöneltti. Bu soruya Kumcu'nun cevabı ise: "Ülkeler arası diplomaları tanıma durumu söz konusu. Geçerliliği var. İki ülke birbirinin diplomalarını denk sayıyorsa o belge burada da geçerli, denkliğini yapıyoruz. Yurtdışından gelen belgelerin genel müdürlüğümüzde denkliği yapılıyor. Bizimkiler de diğer ülkelerde geçerli oluyor" şeklinde oldu.
Sorulara cevap verdikten sonra Kumcu konuşmasına devam etti. Konuşmasının devamında Kumcu: "Gençlerin meslek sahibi olması ve okulumuza kayıt olması çok önemli. Yani okulun olması ve okula eğitime gelmeleri önemli. Okula geldikleri zaman gençlerin kendileri ile ilgileniliyor. Her türlü sorunları ile ilgilenildiği gibi psikolojik sorunları ile de ilgileniliyor, sevgi, şevkat gibi. Merkezimiz, kurumuz 1986 yılında çıkan bir kanun ile 1987 yılının başında açıldı. Bugüne kadar on binlerce kişiye eğitim verildi, sertifika verildi. Şahsımın da kurumda 25. yılı" şeklinde konuştu. Bunun üzerine Burgaslı çalışma grubundan bir diğer kişi: "Mesela üniversiteye gitmiş bir kişi, fakülte bitirmiş bir kişi yanınıza geliyor mu" şeklinde bir soru sordu. Buna cevap olarak Kumcu: "Herkese kapımız açık. Yaş sınırı yok. Hangi yaşta olursa olsun. Doğrudan da belge alabiliyor. Onlara direk belge veriyoruz. Diplomaların değerlendirmesini yapıyoruz. Mesleklerinde eğer eğitim almışlarsa o diplomaları değerlendiriyoruz ve belgelerini veriyoruz. Uygun değilse çırak öğrenci olarak kayıt ediyoruz" dedi. Bunun üzerine de Ali Fuat Şeker: "Ben 70 yaşında berber olmak istesem" diye esprili bir soru sorması üzerine Kumcu: "Ama çırak yazarım, çırak öğrenci. Hemen Fahrettin Usta'nın yanına kayıt, sınır yok" şeklinde cevap verdi.
Burgaslı çalışma grubundan gelen bir diğer soru ise kaç okul olduğu ile ilgili oldu. Kumcu buna: "İlimiz merkezinde 1 okul; Babaeski, Lüleburgaz ve Vize'de olmak üzere 3 tane daha okul var. Bizimle beraber toplam 4 okul var" şeklinde cevap verdi. Kaç dalda eğitim verildiği ile ilgili diğer soruya ise Kumcu: "178 dalda eğitim veriyoruz" şeklinde cevap verdi. Tüm öğrencilere iş bulunuyor mu sorusuna cevap veren Kumcu: "Tabii ki de buluyoruz. Öğretmenlerimiz tüm iş yerlerini tek tek gezerek çırak ihtiyacını belirliyor. Bunların verileri şuanda bizim elimizde. Kayıt olan öğrencilerimizi bu yerlere yönlendiriyoruz" dedi.
Burgaslı çalışma ile Kırklareli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafında gerçekleştirilen çalışmalar dün pazar ziyareti ile devam etti. Bu gün yapılacak kapanış toplantısı ile son bulacak Kırklareli turunun ardından Kırklarelili bir çalışma grubu da hafta sonu Burgas'a benzer çalışmalar yapmak için ziyarete gidecek.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol