Bulgaristan'ın Burgas şehrinde, Kırklareli Milli Eğitim Müdürlüğü'nün AB Projesinin nihai konferansı

25.07.2014 tarihinde, İlimiz Kırklareli M.E.M. Proje ekibi,  Bulgaristan Burgas şehrinde Lider partner "KLADARA" derneğinin organize ettiği,  A. B."İPA  "Bilgisayar Teknolojileri  Kullanımı Odaklı Sınır Ötesi  Öğrenme ve Eğitim Stratejileri" konferansına katıldılar.
Konferansa Bulgaristan Burgas şehrinin eğitim görevlileri, okul müdürleri ve eğitim alanında görevli sorumlu kişiler katıldılar. Konferansın açılış konuşmasını Lider partner koordinatörü Plamen Mavrov yaptı. Konuşmasında, bir yıllık çalışma konusu olan:
Komşu iller olan Kırklareli ve Burgas illerindeki tüm eğitim kurumlarının ilgilendiren konular şöyle gruplaştırıldı:

- Karşılaştıkları ortak eğitim sorunları,
- Eğitim kurumları arasında mesleki eğitim fırsatları,
- Kurumlar arasında çalışma alanlarının belirlenmesi ve Üniversite hocaları arasında yapılabilecek, entegre çalışmalar,
- AB entegrasyon sürecine uygun, Üniversiteler arasında, kalıcı çalışma planları hazırlaması
- Proje aracılığı ile yapılan araştırmaların değerlendirilmesi.
Kırklareli Proje Koordinatörü Niyazi Rodoplu konuşmasında 2006 yılında başlayan birinci aşama ve ikinci "Far"Programları ve şimdi, 008-2011-3. dönem  "İpa" Projelerinin, başlangıçtan günümüze proje çalışmalarını değerlendirdi ve konuları şu şekilde gruplar altında toparlayarak durum değerlendirmesi yaptı. Rodoplu;
- AB-İPA projenin önemini ve sunulan fırsatların yeterince kullanılamadığını,
- Taraflar arasında yapılan ortak projelerin kapsamı ve içeriğinin, gerektiği derinlikte olmadığını,
- Meslek liseleri ve Üniversite kurumlarının bu fırsat alanlarına özen göstererek, kapsamlı projeler üretemediğinden dolayı, iki bölgede faaliyet yürüten, eğitim kurumları arasında şimdiye kadar kalıcı ve sürdürülebilir bir faaliyete imza atılamadığını belirtti.
Yapılan açıklamada; "Durumdan özet çıkartılırsa, her kurum, kendi alanlarında çalışırken, kabuk değiştirmesi, dışarı açılım yapması ve komşu bölgelerin sanayi,  ticari ve turistik ihtiyaçları karşılamak için, eğitilmiş kadrolar yetiştirmek için iş birliği yapabilmeli" dendi.  
Bu amaca uygun olarak, Türk Milli Eğitim sisteminin genel yapısı ile ilgili M.E.M. tarafından hazırlanan SLAYT sunumu üzerinde bilgilendirme yapıldı. Bilhassa Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Eğitim Sistemleri ve nevileri ilgi yürütülen Geniş kapsam alanı ve çeşitli faaliyet çalışmalarını kapsayan Halk Eğitim Merkezlerinin tanıtımı, konferansa katılan dinleyicilerin beğenisini kazandı.
Yeni uygulanmakta olan eğitim reformu 4+4+4 sistemi ve idare sistemine müspet not biçildi.
Sunumun son bölümü olan; görme engelli, işitme engelliler, ortopedik çocuklar, dil ve konuşma engelliler ve zihinsel problemli çocuklar ile M.E. B.  Bünyesinde bu çalışmalar ve programlar çok beğenildi.
Bütün bu konular üzerinden yorumlar yapılırken Konferansa iştirak edenler, bu alanlarda programlar üretilerek bölgelerin bu doğrultuda ihtiyaçlarının karşılanmasında büyük destek teşkil edeceğini belirttiler. AB hibe programları aracılığı ile taraflar arasında deneyimlerin paylaşılması, bölgelerin yararına ve kalıcı ortaklıklara vesile olabileceğini kaydettiler. (Tanıtım amaçlı AB proje bilgilendirmesidir.)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol