Bugday üretimimizin %30'u tehlikede

Türkiye Ziraat Odalari Birligi (TZOB) Genel Baskani Semsi Bayraktar, Nisan ayi zirai takvimini açikladigi bildirisinde önemli bir endiseye yer verdi. Bayraktar, "Kuraklik tehlikesi sürüyor. Yagislar Dogu ve Güneydogu Anadolu ve Iç Anadolu'nun bazi bölümleri için kuraklik sinyali veriyor. Dogu ve Güneydogu Anadolu da kuraklik kervanina katildi. Bugday üretimimizin %30'u tehlikede" dedi.

Ülkemizde Ekim-2007 ve Mart 2008 tarihleri arasindaki kümülatif yagislar genel olarak normalinden ve geçen seneki yagis miktarindan fazla oldu. Kümülatif yagislar bu dönemde normalden yüzde 9.7 oraninda azalma, geçen seneye göre de yüzde 9.1 oraninda artis gösterdi. Yagislarda geçen yila göre Marmara Bölgesinde yüzde 43.6, Ege Bölgesinde yüzde 58.6, Iç Anadolu'da yüzde 21.7, Karadeniz Bölgesinde yüzde 14.3 oraninda artis gösterdi. Ancak Akdeniz Bölgesinde yüzde 5.4, Dogu Anadolu Bölgesinde yüzde 15.7 ve Güneydogu Anadolu Bölgesinde de yüzde 34.6 oraninda azalma gerçeklesti.

Akdeniz, Dogu Anadolu ve Güneydogu Anadolu Bölgelerinde yagis azalmasi Mart 2008 ayi itibariyle geçen yila göre Akdeniz Bölgesinde % 27.2, Dogu Anadolu Bölgesinde % 54.4 ve Güneydogu Anadolu Bölgesinde de % 52 oraninda gerçeklesti. 2008 Mart ayi yagislari ise normale göre % 25.8 oraninda daha az oldu.

2008 yili Mart ayi kuraklik durumu incelendiginde de yurdun büyük bir bölümünün kurakligin etkisi altinda oldugu, Iç Anadolu'nun dogu ve güneydogusu, Samsun ve Çorum hariç Orta ve Dogu Karadeniz Bölümleri, Dogu Anadolu'nun orta ve kuzeyi ile Eskisehir, Bursa, Balikesir, Edremit, Ipsala, Malkara, Zonguldak, Bartin, Aydin, Finike, Baskale ve Gevas'in nemli oldugu görülmektedir. Yine bu dönemde Antalya, Karabük, Sanliurfa, Batman ve Mardin'de çok siddetli kuraklik, Ankara, Kirikkale, Çankiri, Düzce, Kirsehir, Aksaray, Diyarbakir ve Elazig'da siddetli kuraklik oldugu görüldü.

Mart ayi yagislarinin normalden daha az gerçeklestigini belirten Türkiye Ziraat Odalari Birligi Genel Baskani (TZOB) Semsi Bayraktar, "Son 2-3 yildir kuraklik görülmeyen Dogu ve Güneydogu Anadolu Bölgeleri de artik yeterli yagisi alamadigi için kuraklik kervanina katildi. Bu durum bugday üretimimizi olumsuz etkiliyor. Çok siddetli ve siddetli kuraklik olan bölgelerde ve illerde eger bu durum devam ederse Türkiye bugday üretiminin % 30'u tehlikeye girecektir.

Kurakligin etkisini kismen azaltabilmek için üreticilerin sulama yapabilmesi çok önemlidir. Bu nedenle elektrik borçlarindan dolayi sayaçlari kapanan üreticiler sulama yapamamaktadir. Sayaçlari kapali olan üreticilerimizin elektrikleri açilmali, elektrik borçlarindan dolayi icralik olan üreticiler bu durumdan kurtarilmali ve elektrik borçlari yeniden yapilandirilmalidir" dedi.

Nisan Ayi Zirai Takvim;

Tarla Ziraati

a) Yazlik ekimler için toprak islemesi ile birlikte gübre uygulamasi da yapilir. Bazi otlu nadaslar tirmik, kultivatör, disk harrow ve kaz ayagi ile yüzeyden islenir. Bazi baklagil tarlalari yesil gübre amaciyla sürülür.

b) Uygun bölgelerde her türlü tarla bitkilerinin ekimi ve fidelerin dikimi yapilir.

c) Yabanci otlarla kaplanmis veya sulama ile kaymak baglamis tarlalarda çapa, hububatta yabanci ot mücadelesi, bazi bitkilerde seyreltme ve tekleme yapilir. Ekimi yeni yapilan bitkilerde sulama yapilir.

d) Bitkilerde görülebilecek her türlü hastaliga karsi mücadele yapilir ve gerekli tedbirler alinir. Ekilecek bazi bitkilerde tohumun ilaçlanmasi faydalidir.

Meyvecilik

a) Meyve bahçelerinde toprak islenmesi devam eder ve isleme ile birlikte gübre uygulamasi da yapilir.

b) Fidanlarin sökülmesi, katlanmasi ve dikilmeleri bölgelerine göre devam eder. Bazi ilik bölgelerde dikim son bulmustur.

c) Her türlü bakim yaninda sulama ve çapalama devam eder. Kalem asisi bazi bölgelerde devam eder. Genel olarak bu ay sonunda budama isi tamamlanir.

d) Bahçelerde görülen ve görülebilecek hastaliklarla zararlilara karsi mücadele yapilir. Ancak çiçek devresinde mücadele durdurulur.      

Sebzecilik

a) Bazi bölgelerde seralarda turfanda sebzecilik isleri devam eder. Sebzeler hasad edilir.

b) Sicak yastiklarda yetistirilen fidelerin bakim sulama ve söküm isleri devam eder.

c) Sebze tarla hazirligi ay boyunca devam eder. Gerekli gübreler verilir. Bahçeler tava ve masuralra ayrilir.

d) Çesitli sebze fideleri sicak yastiklardan tarlaya aktarilir. Ayrica yazlik sebze tohumlari tarlaya ekilir.

e) Sebze tohum ve fidelerine ekimden sonra cansuyu verilmelidir. Bazi bölgelerde sebzelerde çapalama baslar. Bazi sebzeler hereklere alinir.

f) Sebzelerde görülebilecek her türlü hastalik ve zararlilara karsi önlemler alinmalidir.

g) Bazi turfanda sebzeler hasad edilir. Ambalajlanarak pazara sevkedilir.

Bagcilik

a) Baglarda Ilkbahar krizmasi yapilir. Asmalarin bogazlari açilir. Gerekli gübreleme isleri yapilir.

b) Bazi bölgelerde asma çubugu dikimi bu ay boyunca da devam eder.

c) Baglarda budama siki bir sekilde devam eder. Bazi ilik bölgelerde uç alma islemi uygulanir. Omcalar hereklere alinir. Bazi bölgelerde asilama devam eder.

d) Hastalik ve zararlilara karsi ilaçlama önemle yürütür.

Hayvancilik

a) Ahirlarda gerekli bakim isleri, temizlik ve dezenfeksiyon devam eder.

b) Bazi bölgelerde hayvanlar merada yeteri kadar yem budamadiklarindan ahir beslemesi devam eder. Ay sonuna dogru ilik bölgelerde bakim yapilir.

c) Dogumlar bu ayda devam edeceginden, gerekli tedbirler alinmali, hazirlikli olunmalidir.

d) Mera islahlari yapilir. Meralarda otlatma münavebeli olmalidir. Bazi bölgelerde yeni mera tesislerine baslanir.

e) Hayvan hastaliklari ve zararlilarina karsi koruycu asilar ve önleyici ilaçlar kullanilir.              

Tavukçuluk

a) Kümeslerde çesitli bakim isleri, temizlik ve dezenfeksiyon yapilir.

b) Kuluçka faaliyetleri ay boyunca devam eder.

c) Çesitli yemler üzerinden beslenme yapmakla tavuklarda verim artar, saglikli olurlar. Özellikle civcivlerin beslenmesine önem verilmelidir.

d) Tavuk hastalik ve zararlilarina karsi koruyucu asilar ve önleyici ilaçlar kullanilir.

Aricilik

a) Ari kovanlari saglikli olmali ve bazi kovanlarda çerçeve degistirilmelidir.

b) Arilarin temizligi ve bakim isleri devam eder. Ana arisi olmayan kovanlara ana ari verilir. Zayif kovanlarda beslenmeyi takviye bakimindan serbet verilir.

c) Çesitli ari hastalik ve zararlilarina karsi ilaçlama yapilir, tedbir alinir.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol