Bu projeyle çiftçimiz kendi yemini, kendi üretecek

Kırklareli Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün İl Genel Meclisine sunduğu 9 projeden biri olan “Yem Bitkileri Yetiştiriciliği” projesi ile Balkan köylerimizde kaba yemin bol, nitelikli ve ucuz olması, daha pahalı olan yoğun yemlerin kullanımının azalması ve işletmelerde ekonomik kazanç sağlanması hedefleniyor…

Kırklareli İl Genel Meclisi’nin Ağustos ayı üçüncü birleşiminde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, 2020 yılı için hazırladıkları 9 proje teklifini üyelere sunmuşlar, her bir projenin bölgeye sağlayacağı faydaları kısaca aktarmışlardı. Bağcılıktan arıcılığa, alonya yetiştiriciliğinden seracılığa kadar birçok dikkat çekici, kırsal kesimde yaşayan üreticilerimize alternatif gelir getirici ve bölgeyi ekonomik anlamda kalkındıracak proje tekliflerini meclise sunan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, takdiri üyelere bırakmıştı.

İşte o projelerden biri de; “Yem Bitkileri Yetiştiriciliği” projesi. Projenin amacı Merkez ilçemizde hayvancılık ile uğraşan aile işletmelerinin yem bitkileri yetiştiren kişi sayısını arttırmak ve merkez ilçemizin yem bitkileri üretim miktarını olması gereken seviyelere çıkarmak olarak tanımlanıyor.
Proje Balkan Köyleri diye adlandırdığımız; Demircihalil, Düzorman, Koruköy, Yörükbayır, Kuzulu, Kapaklı, Geçitağzı, Çağlayık, Dereköy, Çukurpınar ve Beypınar köylerinde uygulanacak.
Projenin hayata geçirilmesi ile birlikte Balkan köylerimizde yetiştiricilik yapan üreticilerimizin yem bitkisi ekilişleri ile ilgili olarak yeterli bilgiye sahip olmasını sağlamak ve


kaba yem tüketiminin hayvan beslemesindeki önemini üreticilerimize aşılanması isteniyor.
Yapılan açıklamada;
“İlimizde doğal kaba yem kaynakları olan meralarımız istenilen seviyede olmadığı için, taşıyabileceğinden fazla miktarda hayvanla aşırı şekilde otlatılmaktadır. Başta yetersiz beslenme nedeniyle hayvanlarımızın verimleri düşmektedir. Hayvancılıkla uğraşan işletmelerin, hayvan beslemede kullanacakları kaba yemleri kendi işletmelerinde üretmeleri, kârlı bir yetiştiricilik için esastır. Kaba yemin bol, nitelikli ve ucuz olması, daha pahalı olan yoğun yemlerin kullanımını azaltmakta ve işletmelerde ekonomik kazanç sağlamaktadır. İşte tüm bu problemlerin çözümü için yem bitkileri yetiştiriciliğine gereken önemi vermeliyiz” dendi.
İlk etapta projeden Merkez İlçe Balkan Köylerinde (Demircihalil-Düzorman-Koruköy-Yörükbayır-Kuzulu-Kapaklı-Geçitağzı-Çağlayık-Dereköy-Çukurpınar-Beypınar) öncelikli olarak hayvancılık ile uğraşan üreticilerimiz faydalanacak. Projenin bütçesi 50 bin TL olarak belirlendi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol