İl Genel Meclisi bu ayki 17. birleşimini dün gerçekleştirdi. Meclisin gündeminde yine çevreye zarar veren büyük hayvan çiftlikleri vardı. Çevre ve Sağlık Komisyonunu konuyu araştırmak üzere görevlendiren Meclis üyeleri, çiftliklere karşı olmadıklarını, çevreye verilen zarara karşı olduklarını özellikle vurguladı…
Kırklareli İl Genel Meclisi Kasım ayı birleşimlerine devam ediyor. Bu kapsamda Meclisin 17. birleşimi dün Aydın Karakoç Başkanlığında saat 11.00’de gerçekleştirildi. Kasım ayı 16. birleşimine ait tutanak özetinin okunmasının ardından gündemin ikinci maddesine geçildi.
İl Genel Meclisinin 02/10/2019 tarih ve 339 sayılı kararına istinaden, Kırklareli İli Lüleburgaz İlçesi, Celaliye Köyü 3572 parsel numaralı taşınmaz üzerinde “Konut Alanı” amaçlı 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı yapılması hakkında "İmar ve Bayındırlık Komisyonu” tarafından hazırlanan rapor görüşüldü. Meclis üyesi Hüseyin Taşkın tarafından okunan raporda, söz konusu teklifin prensipte uygun görüldüğü belirtildi. Rapor oy birliği ile kabul edildi
Gündemin üçüncü maddesinde ise; İlimizde bulunan hayvan çiftliklerinin atıklarının hangi koşullarda bertaraf edildiğinin araştırılması, şartlara uymayan tesislerin belirlenmesi hakkında İl Genel Meclisi Üyeleri Hüseyin TUZCU, Safet ÜRESİN, Yeşim GİRGİN, Aptullah MUTLUER, Kamer TUNA, Bayram SEZER, Volkan ERTAN, Hüseyin TAŞKIN, Cem TOPTAŞ, Saygun ERSİN, Nülüfer EROL, Zeki AKIN, Tarık DÖKMEOĞLU, Ufuk İN ve Arif AKDOĞAN tarafından verilen yazılı önerge görüşüldü.
Detaylı olarak araştırılması için Çevre ve Sağlık Komisyonuna havale edilen konu hakkında söz alan Meclis Katip üyesi İlhan Okumuş, Kırklareli Damızlık Birliği Yönetim Kurulu üyesi olarak, kayıtlı 50 kadar ilimizde çiftlik bulunduğunu, özellikle Lüleburgaz’da bu çiftliklerin yer aldığını, bu anlamda Damızlık Birliğinin komisyona bilgi anlamında destek saylayabileceğini hatırlattı. AK Parti Meclis üyesi Ersan Şahin ise yaptığı açıklamada, Meclis olarak çiftlik sayılarından ziyade, çiftliklerin çevreye verdiği zarara odaklanılması gerektiğini, özellikle bu tür çiftliklerin ruhsatlandırma sürecinde, atıkların bertaraf edilmesi noktasında işletmelerin taahhüt vermelerinin zorunlu kılınması gerektiğini vurguladı.
CHP İl Genel Meclis Üyesi Volkan Ertan ise yaptığı açıklamada; “Bir konuya açıklık getirmeliyiz. Bizler 24 İl Genel Meclis üyesi olarak endüstriyel çiftliklerin hayvan sirkülasyonuna karşı değiliz. Bizler bu çiftliklerin çevreye verdiği zarara karşıyız” hatırlatmasını yaptı.
CHP Grup Başkanı Abdullah Mutluer de; “1/25.000 Çevre Düzeni Planında şart koşulan 500 baş hayvan sınırlamasını gerekirse 300 başa indirebiliriz” düşüncesini meclis üyeleri ile paylaştı. Meclis üyesi Yeşim Girgin de bu düşünceye destek verdi.
AK Parti Meclis üyesi Tarık Akın, konunun başka bir boyutuna dikkat çekerek; “Kırklareli şu anda hayvancılıkta, özellikle hoştayn türünde Türkiye’de 1 numara ve hastalıktan ari bölge konumunda bulunuyor. Görüştüğümüz bu sorunun sebebi, belli bir miktarla başlayan işletmede daha sonra hayvan sayısı hızla çoğalıyor. Dolayısıyla bir fosseptik yeterli gelmiyor. İkinci fosseptik ihtiyacı doğuyor. Sorun buradan kaynaklanıyor” dedi.
İl Genel Meclis Başkanı Aydın Karakoç ise ÇED raporlarına dikkat çekerek, ÇED raporlarının yetersiz ve üstünkörü hazırlandığını, “ÇED Gerekli Değildir” kararları sebebiyle bu sorunun giderek büyüdüğünü belirtti.
Yapılan görüşmeler neticesinde İl Genel Meclisi, Çevre ve Sağlık Komisyonunu, konuyu detaylı ve rahat bir şekilde araştırabilmesi için süre sınırlaması olmadan görevlendirdi. Böylece Meclis oturumunu kapadı.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol