“Bizim de bir söz hakkımız var”

İnece’ye yapılması planlanan Kömürlü Termik Santral projesinin sahibi Deba Madencilik, hem kendi yetkilileri, hem de ÇED firması MGS Proje Mühendislik yetkilileri ile gazetemize konuştu. 

“Kırklareli Ovası içinde değil”
İnece’ye yapılmak istenen Kömürlü Termik Santral ile ilgili olarak, yatırımcı firma Deba Madencilik, gazetemize açıklamalarda bulundu. Proje sahasının kamuoyunda söylendiği gibi Kırklareli Ovası olarak nitelendirilen bölgenin içinde yeralmadığını; seçilen arazinin SİT bölgesi, koruma alanı ve sulama projesi olan yerlerin haricinde bir konumda bulunduğunu kaydetti. Bu santralin, kamuoyunda, çevreci örgüt ve toplulukların lanse ettiği gibi zarar verici bir yatırım olmadığını ifade eden Deba Madencilik yetkilileri “Neden İnece?” sorusuna şu cevabı verdi:
“50 km2’lik bir alanda hesaplama yapıyoruz”
“Bu bölgede 8 adet kömür madeni arama ruhsatımız var. Seçtiğimiz yer kömür sahalarımıza en yakın, ama bir o kadar tüm olumsuz etkenlerin absorbe edildiği bir lokasyondur. Bu yüzden kurulacak yeri ruhsat sahamız arasından seçtik. Çok uzun araştırmalar, fiziki tetkikler ve analizler yapıldı. Bu projemizde tüm hesaplamalarımızı 50 km2’lik bir alanı baz alarak yapmaktayız. Halen de tetkikler devam ediyor”
“Belki proje başka bölgeye kayacak”
Başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olmak üzere, tüm bürokratik kurumların, konuyla alakalı tüm teknik, idari ve sosyal kuruluşların onay vermesi durumunda bu projenin hayata geçeceğini belirten yetkililer; “Belki de şu an seçtiğimiz bölge uygun görülmeyecek. Çünkü inceleme ve etüd süreci devam ediyor. Sonucunda ‘burası uygun değil’ kararı da çıkabilir. O zaman yine ruhsat sahamız içinde başka bir bölge arayışına gireriz” dedi.
Bugün yapılacak ÇED Halkın Katılımı Toplantısı’na; kendi firmaları olmak üzere, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Meteoroloji İl Müdürlüğü, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü, DSİ gibi çok sayıda kurumun yetkili ve temsilci nezdinde katılım yapacağını aktaran Deba Madencilik, açıklamasına şöyle devam etti:
“Halkın katılımı
toplantısı onay vermek anlamına gelmez”
“Bu projede; devlet, yatırımcı, ÇED firması ve halk bir bütündür. Halkın katılımı toplantısında vatandaşımız bize ve diğer yetkililere istediği her soruyu sorabilecek. Zaten sormaları da gerekiyor. Kafalarındaki soru işaretlerini gidermeleri için bunun olması şart. Biz de doğal olarak söz ve cevap verme hakkımızı kullanmak istiyoruz. Bu toplantı ona yönelik bir organizasyondur. Kamuoyunda ÇED halkın katılımı toplantısının yapılmasının, projeye onay vermek anlamına geldiği şeklinde yanlış bir algı var. Bu bir onay toplantısı değil, yatırımcının halkla buluşarak onların sorularına cevap verme toplantısıdır.”
“Halk ile konuşmamız
engelleniyor”
Sürecin her halükarda normal seyrinde ilerleyeceğini söyleyen yetkililer; “Biz halkı da bu projede paydaş yapmak istiyoruz. O yüzden onlara gidiyoruz. Anlatmak istiyoruz. Ama süreç farklı odaklar tarafından suistimal ediliyor, bizim halk ile buluşmamız, konuşmamız engelleniyor. Termik santral projemizde uyulması gereken sınırlar bile çok düşük seviyede. Kaldı ki, bu santrali yapacak ve burada yaşayan yatırımcılar olarak neden kendimizin de zarar göreceği bir projeye niyet edelim ki? Bu bir enerji yatırımıdır ve sanıldığı, söylendiği gibi insan sağlığını etkileyecek bir olumsuzluğa sahip değildir.
Bütün tedbir ve denetimler insan öncelikli şekilde hayata geçecektir. Çevreciler başka santralleri örnek gösteriyorlar. Yatağan’ı örnek veriyorlar. Orası 40 yıl boyunca bir revizyon olmadığı için zararlı hale geldi. Karşı çıkan taraf insanların önüne emsal olarak Murat 124 koyuyor. Bizler Mercedes koyuyoruz” diye konuştu.
“Böyle yatırımlar bir ulus meselesidir”
Dışardan gelen STK’ların bilgi paylaşımı yapılmasına izin vermediğini belirten Deba Madencilik yetkilileri şöyle devam etti: “Bu proje hem yapım aşamasında, hem de işleme aşamasında büyük getirileri olan bir proje.
Yapım aşamasında 1500’den fazla istihdam olacak. Hayata geçtiğinde 1000 kişi çalışacak. Kırklareli’nin ekonomisine de büyük katkısı olacak. Konaklama, inşaat, gıda, ulaşım vb çok sayıda sektörü de hareketlendirecek. Bunlar çok gecikmiş projeler. Siz elektriğinizin yüzde 60’ını dışarıdan alıyorsanız, bağımsız olamazsınız. Bu ve bunun gibi yatırımlar bir vatan meselesi, ulus meselesidir. Kaldı ki bu santralin emsallerinde de kanser gibi vakalar söz konusu değildir.”
“Seçilen bölgede zaten tarım yapılmıyor”
Toplantının yaptırılmaması durumunda, sürecin devam edeceğini, sadece bu aşamanın atlanmış olacağını söyleyen yetkililer; “Verimli tarım arazilerinin ortasına santral kuruluyor diye bir lansman var. Bakın seçilen bölgede aktif bir tarım söz konusu değil.
Kırklareli sürekli göç veriyor. Verimli tarım arazileri tabii ki çok önemlidir ama kullanılması şartıyla. Eğer şehirde yatırım hamleleri gerçekleşmez ise 10 sene sonra bu tarım arazilerini ekecek insan da kalmayacak” şeklinde konuştu.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Sedat Karacaduralıoğlu 03 Ağustos 2018 Cuma 14:03:33

    Hangi halk halk köylü sizi istemiyor .hangi suyu kullanacaksın bacadan çıkan dumanlar ne olacak Zonguldak Çatalağız Karabiga Çan. Yatağan halkına sorun oralarda yaptınız şimdi yaşanmaz oldu 35 yıl sonra giderken kullanılmaz enkaz bırakacaksın arkana devletin memurunu almışsın atıyorsun

  2. Bizim de sağlıklı yaşamaya hakkımız var. İSTEMİYORUZ!

  3. Mustafa Karaca 0536 849 5752 04 Ağustos 2018 Cumartesi 09:03:21

    kömürlü termik santral ile ilgili bilgileri veren sayın Deba Madencilik ve Çed firması MGS yetkililerinin söylediği sözlere kendilerininde inanamadığını gözlemliyorum. Bu yetkililerin öncelikle Murat 124 ayarında kalmış olan mühendislik bilgilerini kontrol etmeleri gerekiyor. Kömürlü Termik santrallerin teknik sağlık çevre ve insan faktörleri göz önünde tutularak yapılan bilimsel incelemelerde çevreye insan sağlığına verdiği zararlar bilimsel olarak incelenmiş ve örnekleri ile kanıtlanmıştır. Firma yetkililerinin bu bilgileri de okumalarında fayda var. En azından mühendislik bilgileri tazelenir. Dünya bu santralleri sökmek için uğraş verirken bizim kurmak için uğraş vermemiz inanılmaz bir gaf olur. Geçici çıkarlar bir bölgenin ve insanlarının sağlığından daha önemli olabilir mi?

  4. İnsanlara zararın doğacağı yerde "Verimli Tarım Arazisi" de "1500 Kişilik İstihdam" da "Yerel ve Genel Kalkınma" da kimsenin umrunda değil sevgili Deba Madencilik. Kimse bürokratik tevil dinlemek istemiyor. "Ulus meselesi"ne babanızın hayrına mı girdiniz? Baştan sona demagoji buram buram ajitasyon... Bu işe hayır diyenleri ve evet diyenleri bülbül gibi konuşturup bedenlerinde beliren ahenkli ve kavisli dalgalanmalara sebebiyet veren tam olarak şahsi menfaatleridir.

  5. Diyelim ki bölge halkı bilmiyor ya da yanılıyor siz haklısınız. Eğer aksi bir durum olursa 10 yıl sonra 1 yada bir kaç can sırf siizin yüzünüzden kanser veya amansız bir hastalığa yakalanırsa bunun hesabını kim verecek. ya da bir veya birkaç insan dahi olsa bunların hayatları sizin para kazanmanızdan daha mı basit

  6. Bu söylemler çocuklar bile inanmaz bu santrali kuracak olanlar çocuklarına organik sebze meyve yumurta ve tüm yiyecek maddelerini yedirip oksijeni bol yemyeşil villarda yaşamasını sağlayanlar bölge insanına kömür cunufu ve dumanından zarar yok demeleri atık suyun tüm canlılara zarar verdiğini bile bile masal anlattıklarını biliyoruz.bu bölgedeki su kaynakları önümüzdeki 50 yıl içinde ülkeye bir ilaç gibi gelecek ve siz doğamızı ve suyumuzu havamızı kirletemeyeceksiniz bu kötülüğü ancak düşman bir ülke şirketi yapar.sakın ülke çıkarı diye bahsetmeyin amacınız kömür madenlerinin rezervinden para kazanmak.tabiki kazanın ama santrelde kullanarak değil.size bu kötülüğü yapma fırsatını vermeyecek bu halk.yolunuz açık olsun başka kapıya

  7. Yapmayın.. Bari Siz Yapmayın.. Lütfen.. Bu Konuda Bizlerin Yanında Olmanız Gerek. Bu Firmanın Değil. Siz ve Bünyenizde Çalışan Tüm İnsanlar da Bu Memlekette Yaşıyor. Sizlerin De Torunu Çocuğu Yarını Geleceği Dumanlar Altında Kalacak. Hasatlarınızda Bereket Kalmayacak Temiz Bir Hava Soluma Şansınız Kalmayacak. Istrancaların Altı Kazılırken Ovalar Termik Santralle Donatılırken Sizler de Bizde Burada Nefes Almaya Devam Ediyor Olacağız. Bir Görüşü Savunuyorsunuz Eyvallah da Birde Arkaplanını düşünün Buradan İlla Enerji Üretilecekse Güneş Enerjisi Tarlaları Kurulsun İlla Gelir Elde Edilecekse doğa Turizmi ve Natural gıda pazarları ve marka çalışmaları yapılsın. Ama bu değil.. Sizde bunun savunucusu olmayın.. Lütfen.