BİZİM ANLAMADIĞIMIZ ATATÜRK

Bana göre iki kelime Atatürk'ü en iyi ifade etmektedir. Bu iki kelime ile Atatürk, "TEK ADAM" dı, "YALNIZ ADAM"dı. Ne milli mücadele sürecinde ne de devrim sürecinde doğru dürüst kadrosu yoktu. Yani bir anlamda milli mücadelenin fikri zemini olmadığı gibi sonrasında da devrimin fikriyatını yapacak yazarlar yoktu. Oysa 1839'da Tanzimat'ın ilanından sonra edebiyat sahasında görülen şair ve yazarların hemen hemen tümü Batı kökenli bilgi ve kültüre sahiptir. Mesela Halide Edip Adıvar milli mücadelede Fransız İhtilali'ndeki Madam Roland rolünü oynamamıştır. Çünkü kendisi mandacı idi. Kuruluş için büyük bir devletin himayesini istiyordu. Ziya Gökalp'de bir fikir adamı idi, fakat devrimci değildi. "İslam ümmetindenim batı medeniyetindenim" diyor. İkili bir kültür ve uygarlık anlayışı ifade ediyordu.
Yani bir ayağı Doğu kültüründe öbür ayağı Batı Kültürü'ndeydi. Fakat Tevfik Fikret'in DEVRİMCİ'liğini iyi anlamıştı. Onu şöyle anlatıyordu:
“Türk fikir hayatı üzerinde çok büyük etkisi olan Ziya Gökalp Diyarbakır Askeri Lisesi’ni bitirdikten sonra Selanik'te dışa açık çevrelerinde Batı kültürü ile yoğrulmuştur. Tevfik Fikret için yazmış olduğu şu satırlar, Gökalp'in ne oranda batı kültürünün etkisi altında kaldığını, adeta yer yer Batı hayranlığına büründüğünü göstermektedir:
Tevfik Fikret, Rönesansımızı ikmal eden, bize Avrupa medeniyetinin vereceği hayat telakkisini (anlayışını) pürüzsüz, nezih bir surette gösteren bir yenilikçimizdir. Fikret, edebiyatımızı çağdaşlaştırarak, insanileştirerek, haklı rolünü yerine getirmiş bir dahimizdir."
Ziya Gökalp'in bir DAHİ olarak gördüğü Tevfik Fikret, Mustafa Kemal'in Türk edebiyatında en sevdiği şairdi. O, yenilikçiydi. Ömrü özgürlük ve bağımsızlık savaşını görmesine yetmedi. Her ne kadar Ziya Gökalp İslam Ümmeti'nden olduğunu söylemiş ise de Atatürk kendisini sever ve sayardı. Çünkü TÜRKÇÜLÜĞÜN Fikir Babası, Türkçe'nin DÜŞÜNEN ADAMI idi.
Atatürk'ün çevresinde ve yakınında Fikir Adamları olsaydı ne olurdu acaba? Ama yoktu. Falih Rıfkı Atay ve Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun Atatürk'ü anladıkları, anlattıkları söylenir. Ancak Mustafa Kemal, Batılıların anladığı gibi, ülkesinde anlaşılmış, anlatılmış ve yorumlanmış değildir. Kim O'nun düşüncelerinin, ilkelerinin insanlığa yarar derecesini ortaya çıkarıp, yazmıştır? Bugün Amerika'da fikir adamları, bilge kişiler onun insanlığı ne kadar etkilediği, ne kadar etkileyeceği üzerinde çalışmaktadırlar. Sonuçta insanlığa mal olmuş olan Mustafa Kemal'i bizden çok insanlık yaşatacaktır. Geri kalmış ülkelere ve özellikle Araplar'a Mustafa Kemal gitmiş olsa bile fikirleri, söylemleri Araplar'ı, bütün İslam alemini gerilikten kurtaracaktır. Zira insanlığı kurtarmış ve kurtaracak fikirler için sınırlar yoktur.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol