BIR MÜHÜR BIR REKTÖR ÜNIVERSITE ANLAMINA GELIR MI?

Bir önceki yazimda 2007 yilina kadar 25 Il'de açilacak üniversite listesinde Kirklareli'nin olmadigina deginmis, bunun nedenleri üzerinde durmustum. Ve bu açilacak üniversitelere SEÇIM ÜNIVERSITELERI demistim. Öyle ya bir ülkede iki yil içersinde 25 üniversite açilabilecekse o ülkenin bilim adami ve parasal zenginligi üzerinde düsünmek gerekir.
Bu ülkenin egitim ve kültür hayatinda EÄzITMEN, JET ÖÄzRETMEN, YEDEK SUBAY ÖÄzRETMEN, VEKIL ÖÄzRETMEN gibi kavramlar ve deneyimler vardir. Egitmen, cumhuriyetin 1930'lu yillarinin sonuna dogru ögretmen açigini kapatmak için düsünülmüs bir çaredir. Askerde çavusluk yapmis yetenekli kisiler kisa bir kurstan sonra egitmen olarak okullara atanmislar, Birinci, Ikinci ve Üçüncü siniflari okutmuslardir. Bunlarin çogu da basarili olmuslardir.
JET ÖÄzRETMEN ve Yedek Subay Ögretmen ise, yine ögretmen açigini kapatmak üzere düsünülmüs bir baska çaredir. Askere alinan lise mezunlari askerliklerini Anadolu'daki okullarinda ögretmenlik yaparak geçirmislerdir, Saniyorum bunlarin içinde yetenekli olanlar sonradan asil ögretmen olmuslardir. Jet Ögretmen ise kisa bir kurstan sonra ögretmen yapilan lise mezunlarina denilmistir. Ögretmen Vekilleri de asil ögretmenin olmadigi okullarda ögretmen yerine görevlendirilmis lise mezunlaridir. Bu uygulamalar, lise ve ortaokullardaki ögretmen açigi için de kullanilmistir. Daha sonra Yüksek Okul ve üniversitelerde de bu uygulamaya yer verilmis, ziraatçilar, mühendisler, doktorlar ve derste uygun meslegi olanlar ve de liselerde görevli bazi ögretmenler yüksek ögretimde "Hoca" açigini kapatmislardir. Bu uygulama bugün dahi devam etmektedir. Tabii disardan eleman almak suretiyle egitim ve bilim yapilmayacagi bellidir.
Nitekim YÖK Yüksek Okullarda, üniversitelerde yasanan Ögretim Elemani Açigini dikkate alarak, yeni üniversite açilmasina karsi çikmistir. Ancak 4 üniversite açilabilecegini söylemistir. Fakat iktidar üniversite açmada israrlidir. Bilme degil, tribüne oynamaktadir.
ÜNIVERSITE Fransizca bir kelimedir, sözlük anlami, çok yönlü yüksek egitim ve ögretim ve de fakülteler birligi anlamina gelmektedir. Bir üniversite açilmadan önce üç dört fakültenin açilmasi gerekmektedir.
Üniversite bilim ögretir. Buralarda ögretim üyeligi yapanlara Akademisyen denir. "Üniversitenin misyonu (islevi), toplumun bir yandan refah seviyesini yükseltmek, diger yandan ise üniversiteyi, insan olmanin olmazsa olmazi olan fikir, düsünce ve inanç hürriyetlerinin ögrenildigi, hazmedildigi ve yasandigi bir ortam haline getirmenin yollarini ögretmek ve egitmektir. "Ve üniversite güncel olaylara agirligini koyar, günün önemli sorunlarini kendi kültürel, mesleki ya da bilimsel bakis açisindan yorumlar. Yalniz ögrencilere yönelik bir kurum degil, hayatin ortasinda yer alan, basinin karsisinda üstün bir ruhsal güç niteligiyle kendini dayatan, yaygara karsisinda sükünetin, hafifligin ve düpedüz aptalligin karsisinda ciddi zekayi temsil eder." Yani üniversiteler hayatta herhangi bir sey hakkinda son sözü söyleyen yerlerdir.
Bu kadar ciddi bir kurumu "ögrenciler açikta kaliyor" diye hafife alarak hizmete sokmak bilme, topluma, hayata ihanettir. Kaldiki bu ülkede üniversiteye giremeyen yüzbinlerce ögrenci yaninda üniversitelerden mezun onbinlerce genç issiz, ortalikta dolasmaktadir. Iktidar egitilmislere öncelikle is alanlari bulmalidir. Bu bilim insanlarinin yabanci ülkelere gitmelerini önlemelidir. Fakat görüyorlarki iktidarin amaci üniversitelerde bilim yaptirmak degil, gençlere UMUT KAPISI açmak ve bu sayede seçim kazanmaktir. Üniversiteden sonrasi ise Allah Kerim. Ucuz ve tehlikeli politika...
nazifkaracam@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol