BIR KÖYLÜ OZAN ALI ÖZTÜRK

Halk Ozanlari genelde Bektasi Kültürü'nün yetistirdigi insanlardir. Anadolu bu yönden zengindir. Aslinda Ortaasya'dan beri tarihimizde, edebiyatimizda Halk Ozanlari hep olmustur. Onlar sazlari ve sözleri ile hem kendilerini hem de halki anlatmislardir.
Sözgelimi Kirklareli'nin Terzidere Köyü'nden Ali Öztürk onlardan biridir. O da bir OZAN'dir.
Ali Öztürk, Halk Ozani, saz ve söz ustasi sair ve yazar Hasan Öztürk'ün babasidir. Benim Terzidere Köyü'nde tanidigimiz Ali Öztürk, Bulgaristan'da, Osmanpazari'na bagli Avlanlar köyünde, 1926 yilinda dogmustur. iki yasinda iken Türkiye'ye gelip, Kofçaz'in Terzidere Köyüne yerlesmislerdir. Amucalar'dandir. Bilindigi üzere Bektasi Kültürü'nde Amucalar Balkanlar'da ve Trakya'da seyh Bedrettin Tarikat'indandirlar. Trakya'nin olsun Kirklareli'nin olsun aydinligi, ince Kültürü olanlardan, 1400'lü yillardan gelir. Trakyalilar'a zulm eden Hükümdar Süleyman'dan kaçarak Musa Çelebi'ye siginmislardir.
Ali Öztürk kültürünü, yasadigi yeri ve içinde bulundugu kesimi bilen bir insandir. Nitekim sazi elinde olmasa da sözü dilinde bir HALK OZANI olarak, isini ve köylülügünü bir siirinde söyele anlatir
"Elleri nasirli parmaklari çatlak / Ceketi yamali dirsekleri çiplak / Allah askina su efendiye bak / Reva midir bu kibarlik bize."
Çalisirken yirtilmis on parmagi / Kesmege varmaz kirilir tirnagi / Ve böylece akar hayat irmagi / Layik midir bu enginlik bize."
Örtüsü sap bir evimiz var / içinde mobilyasi dört duvar / Kilerde fareler birbirini kovar / Yetmez mi bu zenginlik bize."
Babadan armagan cahillik / Atadan armagan efendilik / Tüm yasam hep sefillik / Nedendir bu gafillik bize."
Konusma ÖZTÜRK'ün ulular kizar / Olma bu kadar da kendinden bezer / Yazici yaziyi önceden yazar / Dedik ya mirastir cahillik bize."
Bektasi olsun da sirinde, söylediklerinde hafif bir mizah, hafif bir elestiri olmasin olmaz. Ali Öztürk'te de bu var. Hafif yollu bir yerlere göndermeler yapiyor, köylü, çiftçi olmanin ne demek oldugunu söylüyor. "Köylü Efendimiz"in Atatürk'ten geldigini bildiriyor.
Terzidere Köyünde Ozan Ali Öztürk'ün evinde ziyaret ettigimde gördüm ve anladim ki köy ve köylülük kolay anlatilir bir yasam biçimi degildir.
YOL BiR ERKAN AYRI insanlarin Atatürk Sevgisi bilinçlidir. Her Halk Ozani bir vesile bulur Mustafa Kemal'i över, baglilik ifade eder, sevgisini dile getirir. Onlar Mustafa Kemalci'dirler. Belki Ali Öztürk'ün babasi Bulgaristan'dan Türkiye'ye göç ederken "HADi KEMAL'E GiDELiM" demistir. Balkanlardan gelen bütün göçmenler hep bunu demislerdir "KEMAL" e GiDELiM" diye söylemislerdir. Balkanlar'da kalanlar hâlâ bu özlemi tasirlar. Bakin Ali Öztürk, GAZi MUSTAFA kEMAL PAsA adli siirinde ne diyor
"Ey Rasattepe'de bizimle yatan / Ruhu millet, gönlü vatan / Ömrü boyunca dev adimlar atan / Gazi Mustafa Kemal Pasa.
ATA YOLU hak yolu / Tarihim simdi destan dolu / Beseriyetin en büyük oglu / Gazi Mustafa Kemal Pasa"
Ogul Ozan Hasan Öztürk bir yazisinda babasinin bu siirinin bazi kisimlarinin kayboldugunu söylemektedir. Hayatta insanlar kayboluyor siirler de, sözler ve sesler de kaybolur.
Ayni zamanda bir egitimci olan Hasan Öztürk sik sik köyüne gider, babasina, anasina yardimci olur, gönüllerini alir. Ben onlarin böyle sevindiklerini gördüm. Ali Öztürk'ün Terzidere'deki evi cevizlikler, meyvelikler içinde mütevazi bir köy evidir. Sundurmasi vardir. Evin arkasi ve Bati yani genis bir bahçeliktir. sairane manzarasiyla insana birçok seyi çagristirmaktadir. Benim köyüm de öyledir. Dogalki Türkiye'nin bütün köyleri böyle degildir. Aslinda köyü güzel yapan orada yasayanlardir. Benim onlarla kültürel beraberligim vardir.
Ozan Ali Öztürk'ü anlatabildim mi, bilmiyorum. Onunla çok konusmam gerekir. Baba ogul ozanligi bir baska seydir. Eminim ki birbirlerini çok iyi anliyorlardir. Ogul Öztürk'de HASAN'i görmüstüm, Baba Öztürk de ise ALi'yi gördüm. Ali, Irak Savasi'nda agliyordu. Tanri geride kalan Aliler'i, Hasanlar'i aglatmasin. Ne diyelim? En güzel günümüz birlikte olsun. nazifkaracam@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol