Bereket için biraraya geliyorlar

Her yıl olduğu gibi bu yılda devam eden yağmur duaları Kırklareli Merkeze bağlı olan Dolhan Köyü'nde yapıldı. Mayıs Ayının sonuna kadar devam edecek olan yağmur duaları ile Kırklareli Halkı bereket için ellerlini sema ya kaldırıyor. Açık alanda yapılan duaya birçok vatandaş katıldı.

Geçmişi çok eskiye dayanan ve geleneksel hale gelen yağmur duaları aralıksız devam ediyor. 20 Nisan'da Çayırlı Köyü'nde başlayan dualar 31Mayıs'a kadar devam edecek.

26 Nisan günü Kırklareli Merkez Köylerinden olan Dolhan Köyü'nde yağmur duası gerçekleştirildi. 330 haneden oluşan Dolhan Köyü, düzenlenen yağmur duası ile ziyaretçi akınına uğradı. Yaklaşık 3000 kişilik yapılan yemek, dua sonrasında katılanlara dağıtıldı. Yağmur Duasına katılanları köy girişinde karşılayan Kırklareli Merkez Dolhan Köyü Muhtarı Cengiz Yılmaz katılan ve emeği geçen herkese çok teşekkür etti. Düzenlenen dua ve yemek hakkında bilgi veren Dolhan Köyü Muhtarı Cengiz Yılmaz "Biz 300 kilo et, 300 kilo pirinç ve 125 kilo kuru fasulye kullanarak aşçımız Remzi Usta eşliğinde yemeklerimizi yaptık. Dolan Köyümüz 330 haneden oluşuyor. Biz biliyorsunuz ki yağmur dualarını geleneksel halde yapıyoruz. Her yıl nisan ayının sonunda yağmur duamızı gerçekleştiriyoruz. Yaklaşık 3000 kişilik yemek hazırladık. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum" dedi.
Eskilerin tadı bir ayrıydı
Yağmur duasından önce konuşan Dolhan Köyü vatandaşlarından Nezih Kahvesi çok eskiden beri yağmur dualarının yapıldığını söyledi. Eskiden yapılan duaların tadı daha bir ayrı olurdu diyen Nezih Kahveci "Beni burada 12 tane tabağım var ve ben burada 12 kişiyi doyuracağım. Yemeği gidip kendim alacağım. Yemeğimizde kuru fasulye ve etli pilav var. Dolhan Köyü olarak yaşayan herkes gücüne göre para vererek yağmur duasında yapılacak yemekleri temin ettik. Muhtarımız Cengiz Yılmaz ve heyeti malzemeyi aldı ve aşçıya teslim ettiler. Yağmur dualarında hep biz köylüler gönüllü olarak çalışırız. Yaklaşık 3000 kişilik yemek yapıldı. Çevre köylerden ve beldelerden misafirlerimiz geldi. Her yere davetiye yolladık. Ben 54 yaşındayım ve kendimi bildim bileli yağmur duaları yapılır. Bu bizde gelenektir. Yağmur yağsa da, yağmasa da ben kendimi bildim bileli yağmur duası yapılır. İlkokuldayken bizi buraya getirirlerdi. O zamanlar daha ayrı bir tadı vardı. Ama şimdi yaşlandık daha bir ayrı tat alıyoruz" ifadelerini kullandı.
13 köyde daha düzenlenecek olan yağmur dualarıyla bereket Kırklareli'ne yağacak. Ülke geneldin de ve ilimizde diğer yıllara göre kurak geçen kış mevsimi yüzünden halk, yaz aylarında olacak sıcaklıklar için endişeli hale geldi. Yağmurun yağmasının şart olduğunu söyleyen köylüler "Bu sene kış aylarında diğer senelere göre hiç yağış olmadı. Her sene yağışlar azalarak devam ediyor. Bizim çocukluğumuzda yağmur ve kar fazla yağar, topraklarımız daha bereketli olurdu. Bizde eskiden beri her sene düzenlediğimiz yani geleneksel hale gelen Yağmur Dualarını düzenliyoruz. Çoğu köyümüzde 1 ay devam eden yağmur duaları ile Rabbimizden yağışın olmasını, topraklarımızın bereketinin artmasını ve toprağımızın nefes almasını istiyoruz. Bizde bu yüzden ellerimizi sema ya kaldırarak Rabbimize dua ediyoruz. Duamızdan sonra köy halkının ortaklaşa düzenlediği yemekleri gelen misafirlerimize ikram ediyoruz. Rabbimiz İnşallah ettiğimiz dualarımızı kabul eder ve yağmur yağdırır. Buraya katılan herkese çok teşekkür ederiz" diyerek, yağmurun ne kadar önemli olduğunu bir kez daha belirttiler.
Bu sene Yeni başlayan yağmur duaları sırasıyla;
27.04.0214   Yoğuntaş Köyü
03.05.2014   Paşayeri Köyü
04.05.2014   Dokuzhöyük Köyü
10.05.2014   Çeşme Köyü
10.05.2014   Kavaklı Beldesi
11.05.2014   Karakoç Köyü
11.05.2014   Ürünlü Köyü
17.05.2014   Karahamza Köyü
18.05.2014   Kayalı Köyü
18.05.2014   Kadıköy
25.05.2014   İnece Beldesi
25.05.2014   Erikler Köyü
31.05.2014   Demircihalil Köyü'nde düzenenlene dualar ile devam edecek.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol