"Ben buraya dilenmeye gelmedim"

Kırklareli İl Genel Meclisi Haziran ayının son toplantısını yaptı. Toplantıda Yenice Köyü Muhtarı Hasan Başkan'ın Çetin Şinikoğlu'nun verdiği önerge ile istediği maddi destek, olumsuz karşılandı. Şinikoğlu bunun üzerine gündeme alınması oylanmadan önergeyi geri çekerken, salonda Hasan Başkan'ın "Ben buraya dilenmeye gelmedim" sözleri duyuldu

Belde Belediyesi iken 30 Mart Mahalli İdareler Seçimleri ile birlikte nüfusu 2 binin altında olduğu için tüzel kişiliğini kaybederek köye dönüştürülen Kırklareli'nin Pınarhisar İlçesi'ne bağlı Yenice Köyü'nde işler umulduğu gibi gitmiyor. Dünkü İl Genel Meclisi'ne katılarak verilen önerge ile Köyü ve aynı durumdaki 4 köy için maddi destek isteyen Yenice Köyü Muhtarı Hasan Başkan, umduğu desteği bulamadı. Belirli bir köy ismi telaffuz edilerek destek verilmediği, ayrıca desteğin tam olarak ne için istendiği belirtilmediği gerekçesi ile Muhtar Hasan Başkan'ın bu isteği olumsuz karşılanırken Hasan Başkan'ın Meclis üyelerine yanıtı saygılı ama sert oldu. Kırklareli'de beş belde belediyesinin köye dönüştürüldüğünü ve belediyesi borçsuz İl Özel İdaresi'ne devredilen 2 belde belediyesinden birinin de Yenice olduğunu belirten Köy Muhtarı Hasan Başkan, "Ben buraya dilenmeye gelmedim. İlk hareketi başlatmak için sizden destek istemeye geldim. Köyümün çöpleri benim üç aylık emekli maaşım ile toplanıyor" ifadelerini kullanınca toplantı salonunda bir an sessizlik yaşandı.

Kırklareli İl Genel Meclisi Haziran Ayı'nın 5'nci ve son toplantısını yaptı. Cavit Çağlayan Başkanlığı'nda Kırklareli Valiliği Atatürk Toplantı Salonu'nda saat 14.00'da başlayan toplantıda CHP Grup Başkanı Çetin Şinikoğlu'nun vermek istediği bir önerge ile gündem bir anda değişti. Şinikoğlu'nun önergesini Meclis Başkan Cavit Çağlayan okudu. Çağlayan önergede "Kırklareli'de kapanan 5 adet belediyemizin köy statüsüne dönüşmesi nedeniyle bütçelerinde yeterli ödenek olmaması nedeniyle yapacakları hizmetleri yerine getirememektedirler. Kapanan Pınarhisar-Yenice, Vize-Sergen, Lüleburgaz-Kırıkköy-Sakızköy, Babaeski-Sinanlı köylerimize Köylere Yardım Tertibinden eşit olarak Meclisimizin belirleyeceği miktar üzerinden yardım yapılmasını öneriyoruz" ifadelerine yer verdi.
Önergeyi veren CHP Grup Başkanı Çetin Şinikoğlu, Bora Terzi ve Okay Şeran adına söz alan Çetin Şinikoğlu, "Bizim önerge vermemizin sebebi Köylere Yardım Tertibinden bu beş köye eşit miktarda acil, şu anda hiç paraları yok, acil ihtiyaçlarının karşılanması için kapanan tüm beldelerden geliyor bu istek. Takdir Meclisimizindir. Önergenin gündeme alınarak görüşülmesini talep ediyoruz" dedi.
Köylere isim belirtilerek para ayrılması gibi bir uygulama olmadığını "Bütün köylere ismen para ayrılıyor mu ki?" diye sorarak belirten Meclis Başkanı Cavit Çağlayan'ın ardından söz alan AK Parti Grup Başkanı Nihat Sağlam'da "Bizim 183 köyümüz vardı, 5 tane daha geldi 178 köyümüz oldu. Hiçbir köyün kasasında zannetmiyorum ki para olsun. Böyle bir adet böyle bir gelenek yok. İki ay sonra 2015 yılının bütçesini yapacağız. Plan Bütçe Komisyonu çalışır, paramız olursa herkese bir şey yapılır ama şimdi böyle bilmiyorum" şeklinde konuştu.
Yeniden söz alan Meclis Başkanı Cavit Çağlayan, "Şimdi nedeni de belli değil. Bir şey yazmıyor" ifadelerini kullanırken, MHP'li Meclis Üyesi Sadık Aykanat, "Önerge güzel ama bu önerge verilirken Meclisteki tüm arkadaşlarımıza bilgi verilse idi. Bu önerge daha bir itibar görürdü. Ben bütün köyleri gezdim 5 senede kaç para aldınız dediğimizde hiç almadık dediler. Bu para verilecekse komple tüm Meclis olarak imzalanır verilir bunu şova dönüştürmenin anlamı yok. Bunu burada görüşmenin anlamı yok. Burada 4 tanesine versek hepsi gelir altından kalkamayız" şeklinde konuştu.
Aykanat'ın ardından söz alan MHP Grup Başkanı İbrahim Atken'de konudan haberdar olduklarını ancak Aykanat'a bilgi verme fırsatı buladıklarını belirterek, kararın Meclis'e ait olduğunu ancak isim belirterek yardımda bulunulmasının diğer köyler içinde emsal olabileceğini dile getirdi. Atken, 30 Mart Mahalli İdareler Seçimleri öncesi Belde Belediyesi olan Yenice Köyü'nün Muhtarı Hasan Başkan'ın salonda olduğunu belirterek kendisine söz verilmesini önerdi.
Biz sıradan köy değiliz
Buraya dilenmeye gelmedim
Kendisine söz verilmesi üzerine durumu açıklayan Yenice Köyü Muhtarı Hasan Başkan, Meclis üyelerinin gözünden söz konusu köylerin daha önce belediye olduğunun kaçtığını anımsatarak, para dilenmeye gelmediğini, ilk hareketi sağlayacak desteği almaya geldiğini ifade etti. Şu anda köy olarak hiç paralarının olmadığını, hizmet sağlayamadıklarını belirten Başkan, köyün çöplerini emekli maaşı ile toplattığını anlattı. Başkan, konuşmasında şu ifadelere yer verdi;
"Beş tane köye dönüşen belediye var. 30 Mart'ta yapılan Mahalli İdareler Seçimleri ile Yenice Köyü Muhtarı seçildim. İl Genel Meclis üyelerimin görüşlerini de dinledim. Hepsine saygı duyuyorum, yalnız gözden kaçırdıkları bir konuyu hatırlatmak istiyorum. Biz sıradan köy değiliz. Kapanan beş belediyeden bir tanesinin muhtarıyım. Ben buraya para dilenmeye gelmedim. Şu anda buraya girmeden önce araçlarınızı park ettiniz. Çıktığınız zaman o aracın ilk hareketini sağladıktan sonra yapılacak olan hizmetler kendiliğinden gelir. Şu anda bizi kapattılar ve sıfır bütçemiz var. 8 defa çöp toplattım, 3 aylık emekli maaşımı harcadım ben. O bakımdan ben buradan sizlerden şunu kavramanızı istiyorum. 6360 Sayılı Yasa'nın 3'ncü maddesinde kapatılan belediyelerin payları 5 yıl boyunca İl Özel İdaresi'ne gelir der. Diğer köylerin parası gelmiyor buraya. Bizim paramız geliyor. Ben bu parayı tamamen bana verin, gönderin demiyorum. Ben ilk hareketi sağlayacak olan kanı arıyorum. Onun için buraya geldik. Aynı şekilde diğer muhtar arkadaşlarımın içinde benden daha zor durumda olanları da var. Benim suyum kendiliğinden cazibeli olarak akıp geliyor ama Sergen'in suyu 8 bin lira elektrik parası veriyor, öyle köyüne su pompalanıyor. O bakımdan kapatılan beş belediye içinde borçsuz kapanan belediye de var borçlu belediye de var. Sergen ile Yenice hiç borcu bulunmuyor. 6360 Sayılı Yasada kapanacak olan 2 binin altındaki belediyelerden bir karış yer alma hakkı yok İl Özel İdaresi'nin. Ama biz alt ve üst komisyonlara saygı duyduk 5 bin küsur metrekare benden, Sergen'den mezarlıklar, Sakızköy, Kırıkköy bana uzak olduğu için ne alındı bilmiyorum ama biz bunu dava konusu yapmadık. Çünkü biz bu İdare ile çalışacağız ve topluma 5 yıllığına hizmet vermek için seçildik. İyi bir hizmet verebilmek için bütün dairelerle, bütün İl Genel Meclis üyeleri ile iyi geçinerek buraya sadece beş belediye için demiyorum, borçlu olana vermeyin demiyorum. Borçlu olarak teslim eden belediye değil belediye başkanı. Bu beş yerde şu anda o belediye başkanları görevde değil beş tane muhtar görevde ve çaresiz vaziyette. Hiçbirimizde para yok. Kırıkköyün borcu var benim yok ona para vermeyin bana verin demiyorum. Hep bana demiyorum hepimize eşit miktarda verin diyorum.  Deniyor ki öteki muhtarlıklarla da da para yok. Öteki muhtarlıklarda para var ben bunun etüdünü yaptım. Öteki muhtarlıklar mühür devrettiler yada aynen aynı muhtarla devam ettiler ve bu nedenle parası var ama kapanan beş belediyenin parası yoktur. Borçlu borçsuz ayrım yapılmadan bize ilk hareketi sağlayacak yardımı istiyorum. 15 yıl şehir pozisyonunda yaşamaya alışmış bir topluma şimdi durun bakalım, yeter size böyle yaşadığınız diyoruz. Elinizin tersi ile itme lüksünüz olmamalı diye düşünüyorum."
Önergeyi geri çektiler
Başkan'ın konuşmasının ardından konuşan Çağlayan, usul bakımından sıkıntı olduğunu belirterek konunun İl Genel Meclisi'nin değil Encümenin alanına girdiğini belirtirken, Nihat Sağlam, "Doğru söylüyor ama burası yeri değil. Pınarhisar Köylere Hizmet Götürme Birliği var. Sizin gibi 14 köy var. Bana göre hiçbir muhtar emekli maaşını verip de çöp toplatmasına gerek yok. O kadar düşmedik çok şükür. 'Ben emekli maaşımı verdim' diye bir şeye ben inanmıyorum" diye konuştu.
Şahin Aslan'da 2015 yılı yatırım bütçesine hazırlanırken böyle bir girişimde bulunmanın doğru olmayacağını ifade ederek İl Genel Meclisine değil Encümene veya Köylere Hizmet Götürme Birliğine müracaat edilmesi gerektiğini söyledi.
Önerge sahiplerinden Çetin Şinikoğlu yeniden söz alarak "Biz önerge sahipleri olarak bunu verirken İl Genel Meclisi her konuya duyarlıdır, ilgisiz kalamaz bir konu geldiğinde görüşürsünüz, bir karar varırsınız. Burada da görüştü, duyarsız kalmadı, gidin demedi. Yolu gösterirsiniz, Encümene, Köylere Hizmet Götürme Birliğine yönlendirirsiniz,  İl Genel Meclisi olarak yardım yapılmasını destekliyoruz dersiniz. Hepsi bu" dedi.
Meclis Başkanı Çağlayan'ın "Şu an için gündeme alınmaması gerektiği kanısındayız" demesi üzerine Çetin Şinikoğlu, "Oylama o zaman. Geri çekiyoruz önergeyi" diyerek verdiği yazılı önergeyi geri aldı. Şinikoğlu önergeyi Köy Muhtarı Hasan Başkan'a geri verirken Cavit Çağlayan, "Önerge geri çekilmiştir o zaman. 2015 bütçesini görüşecek komisyonlardaki arkadaşlar bu konuda biraz daha özen gösterirler" diyerek konuyu kapattı.
Diğer gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından Meclis oturumu 4 Ağustos 2014 Pazartesi saat 10.30'da açılmak üzere kapandı.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol