“Belediye yaklaşık 1 yıldır ruhsat vermemektedir”

Mimarlar Odası Kırklareli İl Temsilciliği öncülüğünde 11 Mart Cuma günü bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Mimarlar yaptıkları açıklamada Kırklareli Belediyesi’nin yaklaşık1 yıldır yapı ruhsatı vermediğini ifade ederek, bu manada mağdur olduklarını kaydettiler. Açıklamada; Belediye tarafından verilen inşaat yapı ruhsatları yaklaşık bir senedir, herhangi bir belediye meclis kararı ile imar plan notu, imar kanununda veya yönetmeliğinde bir değişiklik yapılmamasına rağmen mimari projelerimiz onaylanmadığından dolayı çıkmamaktadır.
Bunun sonucunda inşaat sektöründe bulunan, başta mühendisler ve mimarlar ile inşaat işçisinden, nalburuna, müteahhidinden yeni ev satın alacak Kırklareli halkına, inşaat yapı ruhsatlarından aldığı harç ile bütçesine çok ciddi bir gelir elde edecek iken edemeyen Kırklareli Belediyesi'ne kadar tüm bileşenler mağdurdur” dendi.

Mimarlar Odası Kırklareli İl Temsilciliği başta olmak üzere; İnşaat Mühendisleri Odası Kırklareli İl Temsilciliği, Makine Mühendisleri Odası Kırklareli İl Temsilciliği, Elektrik Mühendisleri Odası Kırklareli İl Temsilciliği, Jeoloji Mühendisleri Odası Kırklareli İl Temsilciliği, Jeofizik Mühendisleri Odası Kırklareli İl Temsilciliği ve Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Kırklareli İl Temsilciliği ortak bir basın açıklamasında bulundu.
Mimarlar Odası binasında saat 14.30’da gerçekleşen basın açıklamasını Mimarlar Odası İl Temsilcisi Soner Yeler okudu. Açıklamada şunlar kaydedildi;
“Değerli basın emekçileri, kıymetli meslektaşlarımız ve çok değerli Kırklareli Halkı;
Son zamanlarda maruz kalman ve inşaat sektörünü yakından ilgilendiren bazı konular hakkında, mühendislik ve mimarlık mesleğimizden doğan, sektörümüz çalışanlarına, meslek örgütlerimize ve değerli Kırklareli halkına olan sorumluluğumuzdan dolayı bu basın açıklamasını yapmayı bir görev biliyoruz.
Bizler Kırklareli'nde yaşayan mühendisler ve mimarlar olarak halkımıza ve insanlığa yararlı, bilimin ışığında, yaşam alanları ve projeler üretmek için kanun ve yönetmelikler çerçevesinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Belediye tarafından verilen inşaat yapı ruhsatları yaklaşık bir senedir, herhangi bir belediye meclis kararı ile imar plan notu, imar kanununda veya yönetmeliğinde bir değişiklik yapılmamasına rağmen mimari projelerimiz onaylanmadığından dolayı çıkmamaktadır.
Bunun sonucunda inşaat sektöründe bulunan, başta mühendisler ve mimarlar ile inşaat işçisinden, nalburuna, müteahhidinden yeni ev satın alacak Kırklareli halkına, inşaat yapı ruhsatlarından aldığı harç ile bütçesine çok ciddi bir gelir elde edecek iken edemeyen Kırklareli Belediyesi'ne kadar tüm bileşenler mağdurdur.
Kırklareli Belediyesi İmar Müdürlüğü ile Mimarlar Odasının arasında sağlıklı yürütülemeyen diyaloglar sonucunda müdürlüğün sözlü cevabını kısaca açıklamak gerekirse, şu ana kadar yapılan uygulamaların yanlış olduğu, örnek vermek gerekirse bugüne kadar belediye tarafından onaylanan proje ile bir parsele 20 daire yapılabilirken bundan sonra aynı parsele yapılacak projede sadece 12 daire yapılabileceği gibi özetlenecek, teknik olduğu iddia edilen açıklamalar tarafımıza iletilmiştir.
Türkiye'de çoğu şehrin değerinim yükselmesi, yatırım alabilmesi ve yeni yapıların yapılması için şehrin imar planlarında emsal artışına gidilirken Kırklareli şehrinde yapılmak istenen emsal düşüşü aslında Kırklareli halkının evlerinin, arsalarının ve arsa payı değerlerinin düşeceği anlamına gelir.
İmar planında mevcut duruma göre emsal azalması; Devletin çok önem verdiği eskiyen ve depreme karşı dayanıksız olan binaların yenilenmesini amaçlayan kentsel dönüşüme engel olmaktadır. Çünkü yıkılan binalar bu yeni uygulamayla aynı daire sayısı ve metrekareye ulaşamayacak ve mülk sahipleri hak kaybından çekinerek, depreme dayanıksız binalarda oturmaya zorlanacaktır.
1986'dan süregelen imar planı ve imar uygulamalarıyla ilgili İçişleri Bakanlığı müfettişlerince yapılan denetlemelerde herhangi bir sorun tespit edilmemiştir.
Mevcut İmar Müdürlüğü tarafından da daha önceden onaylanan projelerin bir sabah kalktığımızda artık uygulamaya son verildiği ve projelerimizin onaylanmayacağı tarafımıza bildirilmiştir. Mevcut süreci uygunsuz görüp yeni olduğu iddia edilen bilimden ve akıldan uzak bu uygulamayı Kırklareli halkına bildirmeyi bir görev biliyoruz.
Bu sürecin ancak Kırklareli halkının özgür iradesiyle seçtiği kişiler tarafından yönetilebileceği aşikardır.
Hazırlanmakta olan imar revizyon planında Kırklareli halkının mağdur olmaması adına, mevcut durumun ve yürürlükteki imar planının ihtiyaç ve sorunlarının karşılanması amacıyla Mimarlar Odası Kırklareli Temsilciliği olarak mevcut imar planı ve plan notlarındaki eksiklerinin çözümünü içeren, mülkiyet hakkını ve adaletini koruyup esas alan bir rapor hazırlamıştır. Bu rapor Kırklareli Belediyesi'ne iletilmiştir. Sümen altı edilen bu raporun dikkate alınması ve halen devam eden revizyon imar planı çalışmalarıyla birlikte değerlendirilmesi gerektiğini bu basın açıklamasıyla sizlere, halkımıza duyuruyoruz.
Ayrıca pandemi ile derinleşen ekonomik kriz ve yüksek enflasyon gibi zor bir süreç içerisinde bulunan meslektaşlarımızın ve inşaat sektörünün emekçilerinin tamamen durdurulan inşaat işlerinden dolayı gelirinin azaldığının hatta işsiz kaldıklarının göz ardı edilmemesi gerekmektedir.
Sonuç olarak Mimarlar Odasının önerilerinin dikkate alınmasını, devam eden revizyon imar planları için Kırklareli'nde bulunan tüm Mimar Mühendis Meslek Odaları ve Tüm Sivil Toplum Kuruluşları davet edilerek ortak bir akılda buluşulmasını ve halihazırdaki ruhsatların bugüne kadar süregeldiği gibi çıkmasını talep ediyor, kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.” (F.Kurtbayram)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol