Bakan Müezzinoğlu'ndan cevap

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, Sağlık bakanı Mehmet Müzezzinoğlu'nun cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde "Lüleburgaz Devlet Hastanesinde tam donanımlı kuvöz olmadığı için 5,5 aylık 740 gram doğan bir bebek, hayatını kaybetti. Erken doğan bebeğin Devlet Hastanesinde tam donanımlı kuvöz olmadığı gerekçesi ile başka bir hastaneye sevk edilmek istendiği ancak, çevrede boş kuvöz olmadığı için bebeğin yaşamını yitirdiği iddia edildi" demiş ve sorularını yöneltmişti. Bakan Müezzinoğlu sorulara şu yanıtları verdi;
SORU 1 '.Lüleburgaz Devlet Hastanesinde neden yeterince kuvöz yoktur?
CEVAP 1: Lüleburgaz Devlet Hastanesinde 7 adet sabit 2 adet transport olmak üzere toplam 9 adet kuvöz ve kuvözlerde kullanılabilen 2 adet sabit ve 2 adet transport ventilatör bulunmaktadır.
SORU 2: Lüleburgaz'da hizmet veren hastanelerin toplamında kaç kuvöz vardır? Bu kuvözlerin hastanelere göre dağılımı nasıldır? Bunlar nüfusa göre yeterli midir?
CEVAP 2: Kırklareli ili Lüleburgaz ilçesinde Bakanlığımıza bağlı 202 yatak ile hizmet veren Lüleburgaz Devlet Hastanesi mevcuttur.
Yukarıda da belirtildiği üzere Lüleburgaz Devlet Hastanesinde toplam 9 adet kuvöz ve 4 adet ventilatör bulunmaktadır. Bu kuvözler ilçedeki canlı doğum sayıları da dikkate alındığında hastanenin hizmet verdiği nüfusun ihtiyaçlarını karşılamaktadır.
SORU 3: Bebek için Kırklareli Devlet Hastanesi ile iletişime geçilmiş midir? Kırklareli'nde de boş kuvöz bulunamamış mıdır?
CEVAP 3:Anılan olayda 40 yaşındaki hastanın gebeliğinin 25. Haftasında hastaneye müracaat ettiği, yapılan muayenesinde doğum eyleminin başladığı ve tıbbi olarak durdurulamadığı ayrıca bebeğin makat geliş olduğu tespit edilmiş olup anne ile bebeğin sağlığı açısından anne acilen sezeryane alınmıştır. Bebeğin 25 haftalık olarak dünyaya geleceği ve solunum yeteneği gelişmediği göz önüne alınarak III. seviye yenidoğan yoğun bakım ihtiyacı olacağı varsayımı ile, ilgili hekim tarafından tedbir amacı ile sezeryan öncesi III. seviye yenidoğan yoğun bakım olan merkezler ile irtibata geçilmesinin uygun olacağı düşünülmüştür. Bebek APGAR skoru 3 olarak doğmuş, doğduktan sonra ilgili çocuk hastalıkları uzmanı tarafından gerekli canlandırma işlemleri yapılmış fakat bebek yaşatılamamıştır.
SORU 4: Seçim bölgem Kırklareli'ni tamamında hizmet veren hastanelerin toplamında kaç kuvöz vardır? Bunlar nüfusa göre yeterli midir?
CEVAP 4: Bakanlığımızca yürütülmekte olan bölge tabanlı sağlık planlaması çalışmaları kapsamında Türkiye'de Özellikli Planlama Gerektiren Sağlık Hizmetleri (2011-2023) Planlaması yapılarak 08/07/2011 tarih ve 29996 sayılı Onayımız ile uygulamaya konulmuştur.
Söz konusu planlama kapsamında ihtiyaç duyulan toplam yoğun bakım yatak sayısının en az %60'ınm Bakanlığımız hastanelerince, en fazla %40'ınm ise üniversite ve özel hastaneler tarafından karşılanması öngörülmüştür. Üniversite ve özel hastanelerin yoğun bakım yatak kapasitesinin bu oranın altında bulunduğu yerlerde ise bu kapasitenin tümünün Bakanlığımızca karşılanması hedeflenmiştir.
Yenidoğan yoğun bakım planlamaları yapılırken Amerikan Pediatri Akademisinin her 1000 doğum 4-6 adet II. seviye yenidoğan yoğun bakım yatağının bulunması önerisinden hareketle Kırklareli ilinde üniversite hastanesi bulunmamasına karşın ilde bulunan özel hastaneler bünyesindeki yenidoğan yoğun bakım üniteleri de dikkate alınarak yapılan Bakanlığımız planlamaları kapsamında 3465 doğum gerçekleşen Kırklareli iline 1.seviye 8 kuvözlü ve 2. seviye 6 kuvözlü olmak üzere toplam 14 yataklı (kuvöz) yenidoğan yoğun bakım planlanmıştır.
Kırklareli ilinin tamamında hizmet veren Bakanlığımıza bağlı hastanelerimizde toplam 22 kuvöz, 6 transport kuvöz, 2 sabit ventilatör ve 2 transport ventilatör, özel sektöre ait hastanelerde ise toplam 12 kuvöz bulunmaktadır. Bu kuvözler ildeki canlı doğum sayıları ve Bakanlığımız planlamalarının üzerinde olan yeni doğan yoğun bakım yatak (kuvöz) sayısı da dikkate alındığında hizmet verilen nüfusun ihtiyaçlarını karşılamaktadır."

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol