Babaeski'de gece eğitimleri devam ediyor

Babaeski İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün 2014 Yılı Gece Eğitimleri, "Yöremizde Şeker Pancarı Ekilişinin Arttırılması, Atatürk ve Cumhuriyet yadigarı Alpullu Şeker Fabrikası'nın yeniden canlandırılması" Programı kapsamında Babaeski İlçesine bağlı 32 köy ve 2 beldede gece eğitimleri yapılıyor. 26.11.2014 tarihinde Babaeski İlçesi, Oruçlu Köyünde Muhtar Cemaleddin ATEŞER'in katkılarıyla düzenlenen Gece Eğitimine Kırklareli İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Hakan KEÇECİ, Alpulu Şeker Fabrikası Müdürü Fikri CÖMERT, Alpullu Şeker Fabrikası Ziraat Müdürü Akif ULUKAYA, Alpullu Pancar Ekicileri Kooperatifi Müdür V.Sertan VAROL, Alpullu Pancar Ekicileri Kooperatifi Mağaza Şefi Erdem ÇAĞLAYAN, Babaeski İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Üzeyir GÜNGÖR ve Ziraat Mühendisi Gökhan KUZU katıldı.
Kırklareli İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Hakan KEÇECİ, 33 Çiftçinin katıldığı Gece Eğitiminin açılış konuşmasını yaparak, Türkiye'nin ilk şekerini üreten ve Cumhuriyet döneminde kurulan Alpullu Şeker Fabrikası'nın yeniden canlandırılmasını dile getirerek, Şeker Pancarının ülkemiz açısından önemini vurgulayarak üretiminin karlılığını anlattı. Çiftçilerimizden Şeker Pancarı üretimini arttırmalarını istedi.
Alpullu Şeker Fabrikası Müdürü Fikri Cömert, Cumhuriyetimizin ilk lokomotifi olan fabrikada daha önceki yıllarda 138 bin ton pancar işlenirken, bu yıl rakamın çok azaldığını ve 15 bin tona kadar gerilediğini, fabrikanın kapanma tehlikesi yaşadığını ifade etti. Şeker fabrikasının tarıma dayalı olduğunu, Trakya'nın bu fabrikayı ayakta tutması gerektiğini vurguladı. Pancar eken üreticilere gübre, tohum desteği, küspe ve şeker desteği verildiğini ayrıca Pancarda 14 yıldan beri kota uygulamasının olmadığını, fabrika kapasitesinin 500 bin ton olduğunu ve Çiftçi ne kadar ekerse, bütün mahsulün alındığını anlattı.
Alpullu Pancar Ekicileri Kooperatifi Müdür Vekili Sertan VAROL, Pancar sökümü kolaylaştırmak ve işçiliği azaltmak amacıyla 5 adet Pancar Söküm Makinası alındığını, ücretsiz olarak söküm yapıldığını anlattı. Ayrıca ekilişin fazla olması durumunda bu yıl da 5 ya da 10 adet söküm makinası alınabileceğini dile getirdi.
Gece Eğitiminde Alpullu Şeker Fabrikasının ve Şeker Pancarı üretimin önem ve değeri temasına vurgu yapılarak çiftçilerimizden gelen sorular da cevaplanarak konular üzerinde, eğitime katılım sağlayan ekip ile çiftçilerimiz arasında karşılıklı görüş alışverişinde bulunulmuş ve eğitim sonlandırıldı.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol