Babaeski'de Tarla Günü

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından başlatılan ve Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü koordinasyonluğunda yürütülen "Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Projesi" kapsamında Babaeski İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nce Babaeski Atatürk Mahallesi çiftçilerinden Ali Erdoğan'ın tarlasında buğday ve arpa çeşitlerinde verim ve kaliteye yönelik demonstrasyon sahasında Tarla Günü                  düzenlendi.
8 Temmuz'da düzenlenen Tarla Günü'ne Kırklareli İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Hakan Keçeci, Atatürk Toprak Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma İstasyonu Müdürü Dr. Fatih Bakanoğulları, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Ayhan Çelik, Pehlivanköy İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Doğan, ...
Lüleburgaz İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Karaman, Demirköy İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Musa Vatansever, Ziraat Mühendisleri Odası Kırklareli İl Temsilcisi Dr. Erol Özkan, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Serin İklim Tahılları Şube Şefi Dr. İrfan Öztürk, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Atalay, Köy ve Mahalle Muhtarları ile Babaeski İlçe ve Köy Üreticileri katılım gösterdi.
Babaeski İlçesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Üzeyir Güngör yaptığı açılış konuşmasında demonstrasyon ile ilgili şu bilgileri verdi:
"Bu demonstrasyonda, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde yeni geliştirilen tescilli buğday çeşitlerinden Bereket, Aldane, Selimiye ve kontrol olarak bölgede yaygın olarak ekilen Pehlivan, Gelibolu çeşitleriyle, yeni geliştirilen tescilli arpa çeşitlerinden Bolayır, Martı ve Harman ve yaygın olarak Slodoran olmak üzere toplam 9 çeşitten oluşturulmuştur.
Kırklareli İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden temin edilen tohumlar ve demonstrasyon yapılacak tarladan ziraat mühendisi eşliğinde toprak numunesi alındı. Atatürk Toprak Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'nde toprak analiz yaptırıldı. Bu sonuçlar doğrultusunda ekim öncesi 10 kg üre gübresi, kardeşlenmede 25 kilogram amonyum nitrat (%26) gübre, sapa kalkmada 10 kilogram amonyum nitrat (%26)  verildi.
04 Kasım 2013 tarihinde ekim için toprak hazırlığı yapılan sahada analiz sonuçlarına göre tavsiye edilen dozlarda dekara 10 kilogram üre kimyevi gübre ile Babaeski İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik personelleri gözetiminde 500 m2 olan parsellere dekara 18 kg. 5 çeşit buğday ve 17 kg 4 çeşit arpa tohumu ekilişi gerçekleştirildi.
Bu programın hazırlanmasında emeği geçen mesai arkadaşlarıma, Delta tarım ve İrtem tarıma,  demonstrasyonda ekim işlemleri ile kendisini yorduğumuz Ali Erdoğan'a ve siz katılımcılara teşekkürlerimi sunarım" dedi.
Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Serin İklim Tahılları Şube Şefi Dr. İrfan Öztürk Buğday üretimi ile ilgili verdiği genel bilgilerin ardından, demonstrasyonda kullanılan çeşitler ile ilgili ayrıntılı bilgiler aktardı. Kırklareli İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Hakan Keçeci yaptığı konuşmasında, "Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Projesi" ve yeni araştırmaların üreticilere tanıtılması amacıyla yapılan çalışmaların yaygınlaştırılmasını istedi. Yapılan konuşmalar sonrasında hasat işlemi başlatıldı.
Yapılan hasat sonucunda;
Selimiye: 445 kg/da, Bereket: 644 kg/da, Aldane: 405 kg/da, Pehlivan: 443 kg/da, Gelibolu: 496 kg/da, Bolayır: 425,6 kg/da, Martı: 406,4 kg/da, Harman: 453 kg/da, Slodaran: 406,4 kg/da verim elde edildiği bildirildi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol