Çarşamba günü, yani dün artmayan başlayan sıcaklıklar Pehlivanköy, Pınarhisar,
Vize, Kofçaz, Demirköy, Babaeski, Lüleburgaz, Kırklareli Merkez İlçede etkili olacak kısa süreli sağanak yağış söz konusu.
Diğer yerlerde ise az bulutlu ve açık güneşli bir havanın etkili olmasını bekliyoruz. Cuma günü ise yurtta yağış yok. Hafta sonu yurdun kuzey doğu kesimlerinde, Doğu Karadeniz kıyı kesimleri ile Doğu Anadolu'nun kuzeyinde kısa süreli sağanak yağış geçişleri söz konusudur.
İlçe ve Beldelerimizde Durum
Dünden itibaren Kırklareli'nde hava sıcaklıkları 35 - 36 derece mevsim normallerinin 3 derece üzerinde olacak. Kırklareli genelinde de hafta sonuna kadar yağış yok. Az bulutlu ve açık, güneşli bir hava CUMA GÜNÜ değişebilir. Bu değişim kısa sürelide olsa yağmurlar getirebilir.
Kırklareli genlinde kırsak kesimde özellikle yıldız dağlarına yakın yerlerde önümüzdeki günlerde yağış beklenmiyor. Az bulutlu ve açık, güzel bir havanın etkili olacak. Önümüzdeki günlerde Başkent Ankara'da 32 - 33 derece civarında mevsim normallerinin 3-4 derece üzerinde bir sıcaklık söz konusu.
Avrupa'yı kasıp kavuran sıcak hava Türkiye'yi etkisi altına alıyor. Bugünden itibaren 3 gün boyunca sıcaklık İstanbul başta olmak üzere Trakya Bölgesinde ortalama 30 derecenin üzerinde olacak
Son dönemlerde mevsim normallerinin üzerinde seyir eden hava sıcaklıkları nedeniyle uyarıda bulunan sağlık uzmanları, yaz aylarında vücudun susuz bırakılmaması gerektiği ifade etti.
Özellikle vücudun susuz bırakılmaması konusunda uyaran uzmanlar,
İçebildiğiniz kadar sıvı tüketin, özellikle de su tüketiminizi arttırın
Ayrıca su oranı yüksek yaz sebze ve meyvelerinden bol bol tüketmeye özen gösterin gibi cümleleri ile sıcaklardan korunmanın en kestirme yollarını işaret ediyor.
Ayrıca İçeceklerin derin dondurucu soğutulması yerine içeceklerin içerisine buz konulmasını tavsiye ediliyor.
Vücut ısınızı düşürmek için, soğuk yerine ılık duş alın. 2 - 3 saat önceden buzdolabına koyduğunuz küçük havlular ile kurulanın ve serinleyin.
Eğer tatilde veya yolculukta iseniz, ellerinizi, ayaklarınızı ve eklemlerinizi sık sık soğuk su ile ıslatın.
Günlük hayatınızda rahat ve sentetik olmayan kumaşlar giyinin. Rahat olmayan, sentetik ve sıcaklığınızı arttıracak kıyafetleri yazın asla giyinmeyin. Çantanızda her zaman, her yerde küçük bir el fanı taşıyın.
Rahat ve açık ayakkabılar giyin. Ayağınızın nefes almasına izin verin. Bantlı sandaletleri tercih ediyorsanız, az bantlı ve rahat olanları giyinin
Risk altındaki yetişkinler ve yaşlılar günde en az iki kez güneş veya sıcak çarpması yönünden izlenmelidir. Bebekler ise bu açıdan daha sık izlenmelidir
Ancak aşırı sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısı dengede tutulamaz. Yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme mekanizması ile vücut ısısının dengede tutulması her zaman mümkün olmayabilir.
Yine ortamdaki nem oranı yüksekse terleme suretiyle vücut ısısı yeterli düzeyde düşmeyebilir. Ayrıca şişmanlık, herhangi bir hastalığa bağlı yüksek ateş, aşırı sıvı kaybı (dehidratasyon), kalp hastalığı, ruh ve sinir hastalığı, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı ile tansiyon düşürücüler, idrar söktürücüler gibi tedavi amaçlı bazı ilaçların kullanımı da sıcak havalarda terlemeyi etkileyen diğer faktörlerdendir. Bu gibi durumlarda yükselen vücut ısısı beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir.
EN ÇOK RİSK TAŞIYAN GRUP,
KRONİK HASTALIĞI BULUNAN
VE YALNIZ YAŞAYAN YAŞLILAR
Aşırı sıcaklardan en çok etkilenen risk gruplarını 'yalnız yaşayan 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar, 4 yaşından küçük çocuklar, bakıma ihtiyacı olanlar, hamileler, açık alanda çalışanlar, aşırı kilolular, kronik hastalığı olanlar, özellikle tansiyon düşürücü, idrar söktürücü, depresyon ve uyku ilaçları gibi sürekli ilaç kullanan kişiler, sokak çocukları ve evsizler' olarak sıralayan Başaralı, özellikle kronik hastalığı bulunan ve yalnız yaşayan yaşlıların en çok risk taşıyan grup olduğunun altını çizdi.
Aşırı sıcaklardan korunmak için 10.00-16.00 saatleri arasında mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamasını isteyen Başaralı, dışarıda çalışması gerekenlerin ise mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmeleri gerekiyor.
Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde denize girilmemeli ve güneşlenilmemelidir. Yoğun fiziksel aktivite ve spor yapmak için sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli, her bir saatlik spor için en az 2-4 bardak sıvı alınmalıdır.
Risk altındaki yetişkinler ve yaşlılar günde en az iki kez güneş veya sıcak çarpması yönünden izlenmelidir. Bebekler ise bu açıdan daha sık izlenmelidir. Bebek, çocuk, engelliler ve hayvanlar kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmamalıdır. Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalı, bunun mümkün olmadığı durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir.
SUSUZLUK HİSSİNİZ YOKSA BİLE HER GÜN 12 - 14 BARDAK SIVI TÜKETİN
Aşırı sıcaklarda beslenme ve sıvı alımına da dikkat edilmesi gerektiği,
Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 12 - 14 su bardağı sıvı tüketilmesi öneriliyor.
Kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunmalı, kafein içeren içecekler yerine de süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir. Yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı, yemeklerde bitkisel sıvı yağlar kullanılmalıdır.
Vücut direncini artırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral almasını sağlamak için bol miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir. Terleme ile artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için her zamankinden daha fazla miktarlarda sıvı alınmalıdır.
Özellikle risk gruplarının aşırı sıcaklara maruz kalmaları halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları ve danışma hattı olarak Sağlık Bakanlığı'nın SABİM 184 numaralı telefonunu kullanmaları gerekmektedir.
BUNUN ADI; AFET-İ İKLİM, DİKKATLİ OLALIM GÜZEL KIRKLARELİM
Tüm Yurt Genelinde tavan yapan sıcaklıklar etkisini artırmaya başladı. Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan tahminlere göre, önümüzdeki 5 gün Türkiye genelinde hava sıcaklıkları, mevsim normallerinin 2 ile 4 derece üzerinde seyredecek.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol