12. O5.2013 Y.Pazar günü Bulgaristan'da 240 sandalyeli parlamento seçimleri sona ermiş bulunuyor.
Kayıtlı seçmen sayısı 868 bin olmasına rağmen, Bulgaristan halkının % 46'sı bu seçimlerde yer almıştır, seçimlere 38 parti ve7 koalisyon katılmışlardır.
Açıklanan sonuçlara bakılırsa bir azınlık hükümeti kurulabilir.
Anayasa gereğince göreve başlayacak hükümetin en az 122 milletvekiline ihtiyacı vardır.
Bulgaristan'ın Avrupa Gelişimi(GERB) partisi % 30 oy'la birinci güç çıkıyor bu seçimlerden.
Sosyalistlerin partisi (BSP)beklentilerden daha düşük bir potansiyelle %27 oy.
Üçüncü güç olarak %11 oy'la üyelerinin çoğu Türklerden oluşan Hak ve özgürlük partisi (HÖH) Partisi bir hayli bölünmeye rağmen hükümet kurma sürecinde kilit rol oynadığı da aşikârdır.
Irkçı ve aşırı milliyetçiliği ile bilinen Volen Siderov'un (ATAKA) partisi dördüncü güç olarak %7,5 te kalıyor.
Eski Avrupa Birliği Komiseri Meglena Kuneva'ın Vatandaşların Bulgaristan'ı partisi kıl payı kurtarmıştır kendini ve %3,9 'la barajı zar zor geçmiş olması koalisyon kurma formülünün değişikliğe yol açabileceği de beklentiler arasındadır.
HÖH partisinden ayrılan Kasım DAL ve liderliğini Korman İsmailov'un yaptığı Şeref ve halk partisi barajı aşamamışlardır.
Yurt dışından 57 ülke ve211 seçim bölgesi oluşturulmuştur.
Türkiye'den 2009 yılında 94 bin oy gitmesine rağmen bu seçimlerde sadece 53 bin civarında oy kullanılmıştır.
Trakya bölgesi olarak, Hürriyet ve Şeref partisine%2.o51 oy,
Hak ve özgürlük partisine %7,287 0y, diğer partilere300 oy ve toplam95380y verilmiştir.
Kırklareli merkez'de de HÖH-186 0y
HÜRİYET VE ŞEREF PARTİSİNE de 94 oy, diğer partilere 25 oy giderken toplam 321 OY.
Ayrıca Bulgaristan'da 350 bin yasa dışı oyun ortaya çıkması ülkede bir hayli karışıklık yaratmıştır
Bu seçimleri 13 900 yerli ve 280 yabancı gözlemcinin izlediği seçim sürecinde 20 ye yakın oy alım satımı da engellenmiş bulunuyor.
Bu gidişata göre, yeni bir hükümetin kurulması bir hayli zor olacağının ve son bahara kadar Bulgaristan bir seçim daha yaşayabilir sanılıyor.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol