21.08.2009 günü Babaeski Mutlu köyde bulunan BOLCA NINE türbesini ziyaret ettim. Köylülerle sohbet ettim. Mutlu köyün girisinde BOLCA NINE türbesinin fotografi vardi.
BOLCA NINE KIMDIR?
Rivayet olunur ki 15’inci yüzyil içinde Fatih Sultan Mehmet Edirne’ye giderken askerleriyle birlikte burada konaklamis. Bu konaklama esnasinda bu kabirde yatan hatun kisi tarafindan, bir yemek kazanindan o kadar çok kisiyi doyurmayi basarmasi, askerleri hayrete düsürmüs. Askerler yemegin yetmeyecegini söylemesi üzerine, nine, “yeyin evlatlarim bolca bolca yeyin, demis ve yemek hepsine yetmis ve artmis bile; bu hikmetli olay padisaha anlatilinca Fatih Sultan Mehmet yasli ninenin elini öper ve derki “senin adin Bolca Nine olsun, o zamandan beri bu kisinin adi BOLCA NINE olarak kalmistir.
Diger bir rivayete göre, bu yasli nine padisaha derki “atlarinizin kaziklari mola yerinde kalsin ve bu istegi kabul edilir. Sabah olup kalkildiginda kaziklarin yeserdigi fark edilince Bolca Nine’nin ermis olduguna hükmedilmistir.
Bagislarinizi Bekler, Saygilarimizi Sunariz.
Tel: (0288) 595 50 86 MUTLU KÖYÜ
Cep: 0532 442 87 98 MUHTARLIÄzI
Endüstri Meslek Lisesi eski müdür yardimcisi edebiyat ögretmeni Halit Yardimci’nin (Halit Baba) Bolca Nine romanini okumustum. 6 Mayis Günleri Hidirrellez Kakava Günlerinde türbe dolup tasarmis. Adaklar kesilirmis. Iki bayan arkadastan birisi “esim iflas etti. Is ariyor bu krizde iki arkadas türbeyi ziyaret ettik hocam” dedi.
Babaeski esnafindan GÜLÜZAR ÖZSENGÜL Bolca Nine türbesinin mermerini dösetmis, demir parmakliklar yaptirmis. Türbede Türk bayraklari var. Türbe bekçisi Bolca Nine’nin hayatiyla ilgili bir yazi verdi. Hediyelik esya satan esnaf çayini demliyordu. Biraz sohbet ettik. Türbe etrafi koruluk gibi agaçlari kesenin isi bozulurmus. Türbelere çaput baglanmaz, mum yakilmaz. Hayrat çesmeleri yapilmis.
Mutlu köyün kirlangiçlari, kumrulari, gugucuk sesleri... Agaçlar kus dolu.
Birol Taskin; “Halit Yardimci dayim olur. Buyur kartvizitimi hocam. Seni Bolca Nine türbesine birakayim” dedi. Köy kahvesi çok güzel. Mekan genis.
Kahveci Ramadan Parlak: “Dedeler Bulgaristan’dan çok eskiden gelmisler” dedi. Köy evleri genis avlulu...
Bekir Darici Agabey: “Dedeler 93 harbinde Bulgaristan Selvi kasabasindan gelmisler. Babam Mutlu köyünde dogmus. Yasim 81. Esim böbrek hastasi. Haftada üç kez dialize giriyor. Ben aspirin bile içmem. Buna sükür. On çocuk babasiyim. Altisi sag. Kircaali göçmenleri 1981’de geldiler. Bursa’ya gidenleri oldu. Köyde Romanya’dan gelenler de var. Köyde Tatar Türkleri de var. Alman Savasi’nda bir yil Adapazari’nda kaldik. 1941 yilinda köye döndük. Babam 1976 yilinda hacca gitti. Orada vefat etti. Mezari Mekke’de. Ben de esimle 1988 yilinda hacca gittim. Oglum Sener Darici emekli ögrermen. Oglu Umut Darici Samsun Sali pazari ilçesinin köylerinde sinif ögretmeni, torunum Turgut Darici makine mühendisi” dedi. Muhtar Cemal Il Genel Meclisi üyesiymis.
Bolca Nine’ye gelenler “ADAK” adiyormus. Adak tuttumu 6 Mayis’ta gelip adagini kesiyormus. En çok kuzu kesiliyormus. Horoz da kesenler oluyormus. Dualar yapiliyormus. Türk Tarihi Destansidir...
Efsaneleri boldur. Hayat kavgasinda yorgun düsünlerimiz çoktur. Tarih boyunca muhacir olmusuz. Göçetmisiz. Yerlesik kültürümüzde bayindirlik eserleri yaptik. Restore edilen Hizirbey Camii çok güzel oldu. Teravih namazi sonrasi cami karsisindaki kahvede, cami avlu duvari önünde elli kisi çayini yudumluyordu. Babaeskili Avukat Irfan Çoker emekli ögretmen ve Sami Meriçle kisa sohbetlerim oldu.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol