BALKANLARDA YASAYAN TÜRKLER TÜRKIYE'YI ÇOK SEVIYOR

Balkan hikayelerini, tarihini, gezi notlarini, efsanelerini çok severim... Ögretmen Nazangül Yamaner Ikizlerli benim çaliskan ögrencilerimdendir. 1 Temmuz 2009 günü esi Sunay Ikizlerli, oglu ve kiziyla Sirbistan’i, Bosna-Hersek’i on gün gezmisler. Gezi izlenimlerini anlattiktan sonra çektikleri resimleri bilgisayarda gösterdi.

Atatürk ilkögretim okulunda ögretmenler odasinda ögretmenlerle gezi izlenimlerini dinlerken aldigim notlar: “Rahmetli babam zahire tüccari babam Hamit Yamaner Sirbistan’in Sjenica sehrinden 1927 yilinda çok küçükken Kirklareli’ne gelmis. Balkanlar yemyesil. Novipazar Kirklareli’ye benziyor. Ortasinda Raska nehri geçiyor. Belgrad Kalesi ve Meydani, Çarsisi çok güzel. Belgradtaki bütün camiler savas sirasinda yikilmis. Köylerde camiler var...

Osmanli Hanlarinda kahveler var. Böregimizi, kuruetimizi, kahve içmeyi çok severiz. Belgrad Istanbul’a, Saraybosna (Sarayova) Bursa’ya benziyor. Kilise ve camiler yanyana yapilmis.

Bosna Hersek’te akrabalarimizda kaldik. Pekçok binada kursun izleri var. Güçlü bir halk. Evlerini tamir etmisler. Mostar köprüsü, sehri çok güzel. Turist çok. Travnik Sehzadeler sehriymis. Osmanli’dan kalma bir kalesi var. Mostar’a yakin Sari Saltuk Han’in Buna Nehri’nin yanindaki türbesini gördük. Türbeye 1463 yilinda Fatih Sultan Mehmet’in Fermani asilmis. Bir HOSGÖRÜ Bildirgesi... Insan Haklari Bildirgesi gibi... Herkes esittir...

Nehirler, daglar, ovalar, her yer yemyesil... Tuna, Drina, Raska, Buna nehirlerini gördüm. Oglum, kizim ve ben Sirbistan vatandasi olduk. Babam Sirbistan dogumlu oldugu için bu imkanlardan yararlandik.

DRINA Nehri Sirbistan’la Bosna-Hersek arasinda sinirdir. Sirbistan’da misir tarlalari çoktur. Yazinda yagmur yagiyor.

Peter Varadin (Novizad) Tuna Nehri kiyisinda güzel bir sehir. Kalede restoranlar çok güzel. Tarihi eserler, çarsilar, kaleler çok bakimliydi. Yollar nehir boyunca yapilmis. Bosna Hersek’te akrabamiz Muammer ithalat, ihracat isleriyle ugrasiyor. Yanlarinda kaldik. Bosna Hersek Saray Bosna’daki Bas Çarsiyi gezdik. Osmanli Hanlari çarsi haline gelmis. Kendi çarsilari bunun etrafinda gelismis.

Trovnik kentinde su kanallari var. Atalarimla gurur duydum. Fatih’le, Kanuni’yle... Hanlar alisveris merkezleri olmus. Bas Çarsi’da 31 Temmuz 2009’da Festival olacakmis. Balkan Türkleri Türkiye’yi çok seviyor. Restaurantlar da eski Türk motifleri kullaniliyor. Türk kilimleri, hediyelik esyalari çarsilarda bulabilirsiniz.

Bosna Nehri’nin dogdugu yerde piknik yaptik. Piknik alanlari çok temiz. Nehirde yüzen ördeklerin fotograflarini çektim. Müslüman halk gelenek ve göreneklerine çok baglidir. Mostar’in her tarafi su. Hoteller nehirlerin üzerine kurulmus” dedi.

Dedelerimiz uzun yillar rahat yasadiktan sonra Balkanlar karisinca Türkiye’ye göç etmek zorunda kaldi. Balkan sarkilarini mirildanarak yasadilar. Rumeli TV’yi, Tek Rumeli’yi seyrederken efkar atariz... Bizler Muhacir Torunlariyiz... 1789 Fransiz Ihtilali’yle Avrupa ve dünya milliyetçilik hareketleriyle sarsildi. Güçlü imparatorluklar yikilip gitti. Ulusal devletler kuruldu. Istiklal Savasi’ni kazaninca Türkiye Cumhuriyeti Samsun’dan bir günes gibi dogdu...

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol